Πόσο Combative είσαι;

Πνεύμα Προσέγγισης ή Τεχνική

Χρειάζεται να είναι κανείς ψηλός και δυνατός ή μήπως χρειάζεται πολλές τεχνικές για να είναι Combative; Τι σημαίνει ο όρος “Combative” και τι ο όρος “Combatives” Ποιά η διαφορά και γιατί χρειάζεται να την γνωρίζουμε. Εδώ θα δώσουμε σαφείς απαντήσεις στους όρους και έννοιες που συνδέονται με αυτό.

Είναι θέμα προσέγγισης όχι τεχνικών

Κάνουμε πλάκα μεταξύ μας καμιά φορά ρωτώντας:

«Πόσο combative είσαι;»

Στην πραγματικότητα, ο όρος “Combative” σημαίνει «μαχητικός», ενώ “Combatives” «τα περί μάχης». Το δεύτερο είναι όρος για εκπαίδευση, τακτικές  και τεχνικές μάχης σώμα-με-σώμα. Συχνά αυτή η μικρή αλλά ουσιαστική διαφορά μπερδεύει τον κόσμο. Και εδώ παρουσιάζεται η ευκαιρία να γίνουμε σαφείς σχετικά με ορισμένα πράγματα που αφορούν στην κοινότητά μας σε αυτά με τα οποία αυτή ασχολείται.

Τι είναι τα Combatives;

Τα Combatives αποτελούνται από έναν μικρό αριθμό έγκυρων τεχνικών, εκτελεσμένων με βαριές μηχανικές κινήσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αμυντικών και επιθετικών καταστάσεων. Αυτές οι τεχνικές εφαρμόζονται με τη ΜΕΓΙΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ, ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΑΓΡΙΟΤΗΤΑ που μπορεί ένας άνθρωπος να συγκεντρώσει όταν καλείται να αντιμετωπίσει περιστατικά που απειλούν τη υγεία και την ζωή του.

Ο όρος «έγκυρες τεχνικές» χρησιμοποιείται εδώ με την έννοια ότι αυτές έχουν ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ και ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ αποτελεσματικές, υπό συνθήκες ακραίας απειλής.

Τι δεν είναι τα Combatives;

Δεν είναι κάποια συγκεκριμένη «πολεμική τέχνη» ή πλαισιωμένο σύστημα, σαν να λέμε Karate, Kung fu, Muay Thai, BJJ, κτλ. διότι δεν ακολουθεί κάποιο ανατολικό δόγμα, ούτε ταυτίζεται με κάποια συγκεκριμένη φιλοσοφία, θρησκεία, εθνικότητα ή παράδοση δήθεν πολεμικής τέχνης.

Η φιλοσοφία μας ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ριζικά στις ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΕΣ τεχνικές, τις ΛΕΠΤΕΣ ή/και ΠΟΛΥΠΛΟΚΕΣ τεχνικές, καθώς και στις ΣΥΝΘΕΤΕΣ και εξεζητημένες τακτικές.

Δεν ασπάζεται ΚΑΘΟΛΟΥ την ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ τεχνικών και, στην πραγματικότητα, ούτε καν την ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, γι’ αυτό και δεν περιέχει καν καθ’ αυτού αμυντικές τεχνικές.

Τι τα κάνει “Combative”;

Το αγγλικό λεξικό ορίζει τη λέξη “combative” (μαχητικός) ως «έτοιμος ή διατεθειμένος να πολεμήσει» ή «πρόθυμος να πολεμήσει».

Ο ορισμός αυτός μπορεί να οδηγήσει εύκολα κάποιον στο να πιστέψει ότι ένας ασκούμενος Combatives είναι πάντα έτοιμος ή πρόθυμος ή, έχει κλίση ή διάθεση να πολεμήσει και συνεπώς αυτό, πρόκειται για ένα βασικό χαρακτηριστικό των Combatives.

Πρόκειται για δίκαιη υπόθεση, δεδομένου ότι τα Combatives στο αποκορύφωμά τους αναπτύχθηκαν για χρήση από τις συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις και μυστικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Αργότερα, ασκήθηκαν και σε όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Ασκούνται ακόμη και σήμερα σε ορισμένους στρατούς και ελίτ ομάδες.

Στην πραγματικότητα, σοβαρές στρατιωτικές δυνάμεις ασκούν ΑΚΟΜΗ Combatives για να ενθαρρύνουν τη σκληρότητα και την επιθετικότητα των στρατευμάτων τους. Τέτοια χαρακτηριστικά είναι απαραίτητα για την στρατιωτική τους εκπαίδευση και υποχρεωτικά σε καιρό πολέμου.

Τα Combatives καθ’ αυτού όμως ιστορικά, έχουν τις ιδρυτικές τους ρίζες πολύ νωρίτερα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού από τις αρχές του 1915 διδασκόταν στην ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ με σκοπό την επιβολή του νόμου. Ωστόσο από εκείνη την εποχή μέχρι και σήμερα, διδάσκονται επίσης επιλεκτικά σε πολίτες, σε μια πιο «συγκρατημένη» μορφή για αυτοάμυνα.

Έχουν άλλον σκοπό και εξηγούμε:

Φυσικά το πνεύμα με το οποίο εφαρμόζονται, σε κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις, είναι πολύ διαφορετικό. Αυτό δεδομένου ότι είναι το καθήκον ενός στρατιώτη να σκοτώσει τον εχθρό, το καθήκον ενός αστυνομικού να συλλάβει τον αντιστεκόμενο ύποπτο. Και τέλος, το νομικό δικαίωμα του κάθε πολίτη σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τον εαυτό του από μια επίθεση σε διαφορετικές κλίμακες βίας. Ταυτόχρονα, είναι και το καθήκον του να επιφέρει την ελάχιστη δυνατή ζημιά στη κάθε προσπάθεια.

Εμείς στο Combatives Group συζητάμε τη χρήση της ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ κατά κύριο λόγο, σε συνδυασμό με την ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ και ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ των combatives.

Είναι δηλαδή η διάκριση του να:

«…επιφέρει την ελάχιστη δυνατή ζημιά σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τον εαυτό του από μια επίθεση σε διαφορετικές κλίμακες βίας.»

που μας ενδιαφέρει. Αυτό είναι ένας βασικός παράγοντας για το ΠΩΣ η μεθοδολογία των combatives ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ από τους ΠΟΛΙΤΕΣ, όταν είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟ.

Γιατί;

Όλοι οι πολίτες μιας χώρας διέπονται από τους ίδιους νόμους. Οι ίδιοι νόμοι είναι αυτοί που προστατεύουν όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των εγκληματιών. Το οποίο κατ’ επέκταση σημαίνει, ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να κάνουμε σε έναν εγκληματία ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΚΟ από ό, τι είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ώστε να αποτραπεί ή να σταματήσει η εγκληματική του δράση ή βία εναντίων μας.

Η αυθεντική μεθοδολογία Combatives που διδάσκεται από το Combatives Group λοιπόν, δεν διδάσκει μόνο το «Πώς να…» αλλά και το «Γιατί να…», το «Πότε να…» και το «Πότε να ΜΗΝ…». Έτσι λοιπόν…

Ναι!…, ως πολίτες, μπορούμε να αμυνθούμε σε μια επίθεση…, αλλά μόνο στο βαθμό που είναι απαραίτητο για να ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ μια επίθεση πάντα σε λογικά και νομικά αποδεκτά πλαίσια.

Μπορεί οποιοσδήποτε να ΕΙΝΑΙ Combative;

Ναι! Οποιοσδήποτε μπορεί να είναι μαχητικός υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

Επιπλέον, αν θελήσει να καλλιεργήσει το πνεύμα και τις δεξιότητες του, η αγωγή που προσφέρεται σε Σεμινάριο Combatives έχει την τάση να ενισχύει πνευματικά και ψυχολογικά τους συμμετέχοντες.

Πόσο;

Στο σημείο όπου έχουν ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ στην ΕΦΑΡΜΟΓΗ των δεξιοτήτων τους και, ως εκ τούτου, στη μαχητική τους στάση/νοοτροπία. Η επανάληψη υπό συνθήκες στρες η οποία εφαρμόζεται σε οποιαδήποτε Αίθουσα Πρακτικής Combatives Group, αποτελεί «Χύτρα Ταχύτητας». Με τέτοια επανάληψη καλλιεργείται μια στάση που αποπνέει μία ήρεμη ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ και ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ στις δυνατότητες μας.

Γενικότερα οι περισσότεροι άνθρωποι διστάζουν να καταπιαστούν με το θέμα της βίας. Αυτό ισχύει κυρίως διότι θέλουν να αποφύγουν τον πόνο και τον τραυματισμό. Είναι λογικό και κατανοητό. Όμως, σε πρακτικό επίπεδο, όσο τρομακτικό και να είναι, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να «δοκιμάσει» κανείς τον εαυτό του. Μόνο έτσι θα μπορέσει να εκτιμήσει τα όριά του. Σε αυτό ακριβώς αποσκοπούμε και αυτό καλλιεργούμε στις προπονήσεις μας μέσω Ρόλων, Προσομοιώσεων και Σεναρίων πραγματικών καταστάσεων. Ο λόγος που ακολουθούμε ακριβώς αυτό τον τύπο αγωγής, είναι για να εξοικειωθεί ο ασκούμενος με την βία και να μάθει να λειτουργεί αποτελεσματικά υπό συνθήκες στρες. Η άρνηση πρόκλησης του εαυτού και η έλλειψη σοβαρής εκπαίδευσης σχετικά με την αντιμετώπιση της βίας, οδηγούν το εκάστοτε άτομο στο να είναι αυτό που λέμε στον κύκλο μας: Θ-Υ-Μ-Α. Θ-εωρητικά Υ-περικανός, Μ-όνιμα Α-δοκίμαστος

Μπορεί οποιοσδήποτε να ΓΙΝΕΙ Combative;

Ναι! Αν κάποιος ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ από ορισμένες ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ για το τι είναι στη πραγματικότητα η Μαχητική Άθληση, σε σύγκριση με τη πραγματική «Τέχνη του Πολέμου» (War Craft) και εντοπίσει τη διαφορά αυτών με την ορθή νοοτροπία της «Αυτοάμυνας». Ταυτόχρονα, να αποδεχθεί το γεγονός ότι η εκπαίδευση του πρέπει να είναι μια δραστηριότητα ΣΚΛΗΡΗΣ ΕΠΑΦΗΣ. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει κάποια ταλαιπωρία και πολύς ιδρώτας στη διαδικασία. Υπάρχει ένα τίμημα για κάθε τι δύσκολο στο οποίο θέλουμε να εκπαιδευτούμε σωστά και φυσικά, κάποιο μερίδιο χρόνου που ΠΡΕΠΕΙ να επενδυθεί.

Οποιαδήποτε προσπάθεια να κρυφτεί κανείς από τα γεγονότα αυτά είναι μάταιη. Η μεθοδολογία του Combatives Group ασχολείται με ΑΛΗΘΕΙΕΣ που αφορούν στη βία στους δρόμους.

Εάν κάποιος αναζητά «εναλλακτικές» και λιγότερο επίπονες αλήθειες, τότε το Σύστημα Combatives μας δεν είναι γι’ αυτόν. Αυτούς τους ανθρώπους τους συμβουλεύουμε να δοκιμάσουν μια παραδοσιακή πολεμική τέχνη, μαχητικό άθλημα ή κάτι άλλο…

Ασκείτε ήδη Combatives;

Αυτό είναι ένα σοβαρό ερώτημα, δεδομένου ότι καθορίζει τι είναι αυτό που πραγματικά κάνει κανείς…

Οι περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν σε μια παραδοσιακή ή «σύγχρονη» πολεμική τέχνη ή και μαχητική άθληση που, στην πραγματικότητα, είναι κάθε άλλο παρά πολεμική (δεν είχαν ποτέ και δε θα έχουν στρατιωτική εφαρμογή). Σίγουρα προωθούνται ως πολεμικές κατ’ όνομα, αλλά η κατάρτιση που προσφέρουν έχει να κάνει περισσότερο με τον αθλητισμό παρά με οποιαδήποτε ρεαλιστική μορφή μάχης. Ο παρακάτω σύνδεσμος θα σας οδηγήσει σε μια σελίδα στον ιστότοπο Combatives.gr που θα σας βοηθήσει να ρωτήσετε τον εαυτό σας μερικές δύσκολες ερωτήσεις. Ο τρόπος που θα απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα θα καθορίσουν πόσο κοντά είστε στην εξάσκηση Combatives με την πραγματική έννοια του όρου.

Όσοι από εσάς θέλετε περισσότερο χρόνο να σκεφτείτε τις απαντήσεις σας, μη βιαστείτε καθόλου, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι θέλετε, πάρτε το χρόνο σας… ή ακόμη καλύτερα, διαβάστε περισσότερα στον ιστότοπο μας μέχρι να το σκεφτείτε.

02/04/2020

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Γιατί ξεκίνησα και γιατί συνεχίζω την προπόνηση Combatives

Το πρόγραμμα διδασκαλίας Combatives προετοιμάζει τον μαθητή για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ή καλύτερα πως να επιβιώσει από μια επίθεση στο δρόμο ή οποιαδήποτε άσκηση βίας από άλλους. Η εκμάθηση είναι μια ΑΥΣΤΗΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ένα ΑΠΛΟ και ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ, το οποίο γίνεται βίωμα και συνήθειο στον καθένα.

Τι έμαθα στο Επίπεδο 1

Το σημαντικότερο πράγμα που έχω μάθει μέχρι στιγμής το οποίο πριν το combatives δεν γνώριζα, θεωρώ πως είναι στον τομέα της θεωρίας, συγκεκριμένα στον τρόπο σκέψης.

Για Μικρούς και Μεγάλους

«Στο Combatives, «το οπλοστάσιο» απέναντι σε μια βίαιη συμπεριφορά, διαφοροποιείται, αναλόγως των πνευματικών και των φυσικών χαρακτηριστικών του καθενός.»

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.