Αυτοάμυνα σε απόπειρα απαγωγής

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Αναρωτιόμουν για την πιθανότητα ενός περιστατικού. Αν κάποιοι κατέβαιναν από ένα βανάκι και προσπαθούσαν να αρπάξου έναν άνθρωπο με κουκούλα, άρα δεν θα μπορούσε να τους βλέπει. Πιστεύετε ότι η αυτοάμυνα θα μπορούσε να του/της σώσει τη ζωή σε τέτοιες περιπτώσεις ή σε παρόμοιες, π.χ. πολλαπλές επιθέσεις;
Αυτοάμυνα σε απόπειρα απαγωγής

Κυρία Χ. Γ.,

Χαιρόμαστε που μας παρακολουθείτε και η ερώτηση σας για Αυτοάμυνα σε μια τέτοια περίπτωση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θα την απαντήσουμε με όσα επιχειρήματα μπορούμε.

Κατ’ αρχάς, θεωρούμε ότι το σενάριο που μας παρουσιάζετε είναι αρκετά ακραίο και εξαιρετικά σπάνιο αν όχι για τα διεθνή δρώμενα σίγουρα για τα Ελληνικά. Γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι ούτε κατά διάνοια προετοιμασμένοι για τόσο οργανωμένο σενάριο, η συντομότερη απάντηση είναι «ΟΧΙ». Αλλά, για χάρη μιας ακαδημαϊκής προσέγγισης…

Όλα ξεκινούν με τις ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ που διέπουν την ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

Ας ξεκινήσουμε με την κατάσταση του ιδίου:

 1. Ήταν σε εγρήγορση ή όχι; – Αν κοιμόταν όρθιος δεν είχε ΚΑΜΙΑ ευκαιρία.
 2. Είναι εκπαιδευμένος; – Αν δεν είναι εκπαιδευμένος, ΕΛΑΧΙΣΤΗ έως ΚΑΜΙΑ ευκαιρία.
 3. Αν είναι εκπαιδευμένος, ΠΟΣΟ; – Αν είναι εκπαιδευμένος  παίζει μεγάλο ρόλο το ΠΟΣΟ εκπαιδευμένος. Θα λέγαμε, ακόμη και αυτό δεν αρκεί αν ισχύει η πρώτη παράμετρος. Και ο λόγος είναι, ότι ΔΕΝ ήταν ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΣ.
 4. Αν είναι εκπαιδευμένος, ΠΩΣ; – Αν είναι εκπαιδευμένος παίζει μεγάλο ρόλο πόσο ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΣ. Το να κάνει κανείς απλά ασκήσεις σε έναν αθλητικό σύλλογο, χωρίς πολύ μεγάλη και ρεαλιστική ψυχοσωματική πίεση, δεν είναι κατά τη γνώμη μας τίποτα περισσότερο από θέατρο συνεργασίας.

Αυτοάμυνα σε απόπειρα απαγωγής

Δηλαδή: Έκανε εξάσκηση ποτέ σε τέτοιο σενάριο και σε παρόμοιο περιβάλλον με «αντιπάλους» που δεν του χαρίστηκαν;

Και συνεχίζουμε με την γενικότερη κατάσταση:

 1. Το δοκίμασε υπό συνθήκες έκπληξης ή ήξερε ΤΙ και περίπου ΠΩΣ θα γινόταν; – Λείπει το στοιχείο της έκπληξης.
 2. Πόσες ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ και ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ έκανε; – Τα λάθη πληρώνονται.
 3. Το δοκίμασε με τρείς ή περισσότερους αντιπάλους; – Οι αριθμοί μετράνε, ειδικά αν δεν «χαρίζονται».
 4. Τον χτύπαγαν δυνατά (έστω φορώντας όλοι προστατευτικά και γάντια) ή προσποιούνταν όλοι; – Η βία και η ψυχοσωματική πίεση μετράει πολύ!
 5. Και για λίγο πιο ακραίες καταστάσεις (μιας και μιλάμε για κάτι τέτοιο), τον έπνιξαν πρώτα με τα χέρια ή με κλομπ; – Και πάλι η ψυχοσωματική πίεση μετράει πολύ!
 6. Μήπως δοκίμασαν το ίδιο σενάριο χρησιμοποιώντας πρώτα ισχυρό ηλεκτροσόκ (stun gun); – Εδώ η ψυχοσωματική πίεση μετράει πάρα πολύ!

Όσον αφορά τον εξαιρετικά καλά, ρεαλιστικά εκπαιδευμένο και δοκιμασμένο άτομο, η εκτίμησή μας είναι 50/50 αν ΔΕΝ του βάλουν την ΚΟΥΚΟΥΛΑ και επιχειρήσει να ΑΠΟΔΡΑΣΕΙ. Αν καταφέρουν να του φορέσουν την κουκούλα, οι πιθανότητές του είναι 0%.

Και οι πιθανότητές του είναι επίσης 0% (θα τον μπαγλαρώσουν σίγουρα) αν ΜΕΙΝΕΙ να τα βάλει με οπλισμένους και αποφασισμένους αντιπάλους που δρουν από έκπληξη χωρίς να είναι ο ίδιος σε εγρήγορση.

Σε όλα αυτά δεν έχουμε υπολογίσει καν πόσο έμπειροι και αποφασισμένοι είναι οι επιτιθέμενοι…

Όπως βλέπετε, οι ΑΣΤΑΘΜΗΤΟΙ παράγοντες είναι ΠΟΛΛΟΙ και είναι ΟΛΟΙ εναντίων του. Συνεπώς θεωρούμε ότι όποιος διδάσκει τέτοια πράγματα, μάλλον παραμυθιάζεται ή παραμυθιάζει τους εύπιστους μαθητές του. Όσοι απλοί πολίτες “διδάσκουν” ή και καλά “διάσκονται” τέτοια ακραία  σενάρια και τεχνικές δεν έχουν πέσει στα χέρια έμπειρων επαγγελματιών για να καταλάβουν την φαιδρότητά τέτοιας “αντιμετώπισης”.

Εκπαίδευση – Εγρήγορση – Παρατήρηση – Επίγνωση ΠΡΙΝ φθάσουμε εκεί…

Παρά ταυτα, υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να αποτρέψει μια απαγωγή γενικότερα χωρίς τις πραπάνω παραμέτρους που μας θέσατε.

Για περισσότερα, μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο περί Ρεαλιστικής Προπόνησης και αν έχετε απορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε ξανά μαζί μας.

Με εκτίμηση

Η ομάδα του Combatives Group

Όνομα: Χ. Γ.
Ημ/νία: 23/05/2018
Περιοχή: Αθήνα

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Κάνε την ερώτησή σου

Η απάντηση θα αναρτηθεί σύντομα στην ενότητα Q&A (Ερωτήσεις & Απαντήσεις) και θα λάβεις σχετική ενημέρωση στο email που θα δηλώσεις.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

 • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
 • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
 • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
 • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
 • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.