Περιμένετε ή σχεδιάζετε για το ενδεχόμενο της βίας;

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Διάβασα διάφορα άρθρα και σελίδες σας και δεν ξέρω αν κάνω λάθος αλλά έχω την εντύπωση ότι όσα διδάσκετε στο Combatives σαν να παροτρύνουν τους μαθητές να περιμένουν ή ακόμη και να σχεδιάζουν για το ενδεχόμενο της βίας.

Φίλε Αργύρη,

Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε να πείσουμε τους μαθητές μας ότι κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να πέσουν θύμα βίας ή να «οχυρώνονται» ψυχολογικά ότι θα τους συμβεί κακό. Αντίθετα με άλλους, δεν πουλάμε τρομολαγνεία ούτε καταστροφή. Η προσέγγισή μας μοιάζει περισσότερο με το σλόγκαν (motto) των προσκόπων (Έσω έτοιμος). Αυτό δεν μας κάνει ούτε τρομολάγνες ούτε πολεμοχαρείς, απλά όπως ο κάθε άνθρωπος παίρνει τα μέτρα του να ασφαλίσει το αυτοκίνητό του, την υγεία του και την ζωή του, έτσι και εμείς προσέχουμε για να έχουμε.

Μάλιστα, αν αφιερώσει κανείς τον χρόνο να διαβάσει περισσότερα άρθρα στην ιστοσελίδα μας, θα διαπιστώσει ότι κάνουμε τα πάντα να μη βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσουμε βίαιες καταστάσεις. Αυτό φυσικά γίνεται μόνο όταν κάποιος είναι προνοητικός και προετοιμασμένος για αυτό το ενδεχόμενο. Θεωρούμε δε, ότι είναι ανεύθυνο να μην έχει κανείς ένα σχέδιο δράσης για τέτοια περίπτωση. Αυτό θα ήταν σαν να έχουμε φτιάξει ένα εκπληκτικό αυτοκίνητο χωρίς φρένα γιατί δεν πιστεύουμε ότι θα τα χρειαστούμε ποτέ!

Η προσέγγιση της Διαχείρισης Φόβου (Fear Management – αναλύουμε αυτό το θέμα στη σειρά άρθρων για τον Φόβο) είναι κάτι το οποίο δεν ασπαζόμαστε στο Combatives Group και (σε αντίθεση με τον Έλεγχο του Φόβου – Fear Control) δεν το προωθούμε. Αυτή η προσέγγιση είναι για ανθρώπους που προωθούν την ιδέα ότι έχουν το σύστημα που προσφέρει όλες τις λύσεις και ξαφνικά μπορεί να βρεθείς να δίνεις μάχη επιβίωσης στα καλά καθούμενα, χωρίς να έχεις καταλάβει πως έγινε αυτό. Πουλάνε δηλαδή το σύστημα πανάκεια που θα σώσει τους πάντες. Η ερώτησή μας σε αυτούς είναι:

 «Τι έγινε η επαγρύπνηση και παρακολούθηση του περιβάλλοντος που θα έπρεπε κανείς να ασκεί;»

Οι δράστες και η βία δεν εμφανίζονται δια μαγείας από το πουθενά, υπάρχει πάντα κάποια ένδειξη, αν… ένας άνθρωπος έχει πλήρη επίγνωση του περιβάλλοντος του και βρίσκεται σε μια κατάσταση ήρεμης εγρήγορσης. Αυτό προϋποθέτει και κάποια σοβαρή εκπαίδευση.

Καμία συνήθεια δεν δημιουργείται χωρίς επιμελέστατη επανάληψη.

Η εκπαίδευση στο Combatives δεν προωθεί στους εκπαιδευόμενους την ιδέα ότι ξαφνικά θα βρεθούν σε έναν αγώνα για τη ζωή τους στα καλά καθούμενα, διότι το σύστημα έχει μια σειρά από πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της βίας που ξεκινά πριν από την πραγματοποίηση της. Οι εκπαιδευόμενοι μας συχνά μας αναφέρουν περιστατικά που «μυρίστηκαν» από μακριά και το αποδίδουν στον διαφορετικό τρόπο σκέψης και οπτικής γωνίας που τους προσφέρουμε.

Ευχόμαστε να απαντήθηκε η απορία σου επαρκώς.

Φιλικά,

Combatives Group

Όνομα: Αργύρης Δ.
Ημ/νία: 02/05/2015
Περιοχή: Αθήνα

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Κάνε την ερώτησή σου

Η απάντηση θα αναρτηθεί σύντομα στην ενότητα Q&A (Ερωτήσεις & Απαντήσεις) και θα λάβεις σχετική ενημέρωση στο email που θα δηλώσεις.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.