Φόβος για πραγματικό κίνδυνο

Οι πολεμικές τέχνες είναι ταυτόχρονα και αυτοάμυνα; Υπάρχει διαφορά μεταξύ καβγά στον δρόμο και αυτοάμυνα; Πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει κανείς τον νόμο περί αυτοάμυνας; Ποιοί εκπαιδεύουν ανθρώπους σε τέτοια θέματα και πόσο έγκυροι είναι;

Εστιάζουμε στον ΚΙΝΔΥΝΟ, όχι στον φόβο!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνδρες και γυναίκες που εκπαιδεύονται σε μία καλή Τάξη Combatives, πολύ σύντομα φτάνουν στο σημείο να εκτιμήσουν ότι γνωρίζουν πραγματικά αυτά που διδάσκονται.

Ωστόσο, κάτω από πίεση, είναι σημαντικό να μην αφήσουν τα συναισθήματά τους να τους κατακλύσουν μέχρι του σημείου να ξεχάσουν αυτά που έχουν διδαχθεί. Για παράδειγμα, όσοι δεν έχουν «τσιμπήσει» το κινηματογραφικό παραμύθι της Αυτοάμυνας γνωρίζουν ότι αν τραυματίσουν ή σκοτώσουν κάποιον, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν νομικές συνέπειες και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί ν’ αποτρέψει αυτό το γεγονός.

Φόβος για πραγματικό ή για πλασματικό κίνδυνο;

Αυτό που μπορεί να μη γνωρίζουν οι μαθητές των συλλόγων και των πρακτικών Αυτοάμυνας που διδάσκουν, είναι ότι στην Ελλάδα (και στις περισσότερες πολιτισμένες χώρες), η Αυτοάμυνα στην πραγματικότητα είναι ένας νομικά προσδιορισμένος όρος που ορίζεται από πολύ αυστηρά πλαίσια. Αυτά τα πλαίσια είναι πολύ εύκολο να παραβιαστούν και να εμπλακούμε σ’ έναν «τσακωμό» (που ορίζεται ως παράνομη συμμετοχή σε βία). Γίνονται, δε, όλο και πιο στενά, όσο το επίπεδο της ασκηθείσας βίας υψώνεται (αν χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα ένα κλομπ, ένα μαχαίρι ή ένα πυροβόλο όπλο).

Για εμάς, την ομάδα του Combatives Group, ΑΥΤΟΣ είναι για τον πολίτη ο ορισμός της Διαχείρισης Πραγματικού Κινδύνου

Γιατί;

Επειδή σε προστατεύει από επιθέσεις αλλά και από το να καταλήξεις στην φυλακή.

Οι «ειδικοί» που διδάσκουν Διαχείριση Φόβου, τα «τσεπώνουν» λέγοντας έμμεσα στους ανθρώπους ότι αυτό που είναι σημαντικό, είναι ο ΦΟΒΟΣ ότι θα τους επιτεθούν! Το Combatives Group τους προσκαλεί να το ξανασκεφτούν, γιατί η φυλακή δεν είναι διασκεδαστική. Αντιλαμβανόμαστε ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται να δεχτούν αυτά τα θέματα επειδή πηγαίνουν ενάντια σε όλα όσα θέλουν να πιστεύουν. Όμως, το να πιστεύουμε ό,τι θέλουμε, δεν αλλάζει τα δεδομένα.

Μπορούμε να επιλέξουμε:

  • να ζούμε με το φόβο ότι θα μας επιτεθούν
  • να έχουμε αποκτήσει την συνήθεια να έχουμε επάνω μας ένα όπλο (διαβάστε – φυλακτό)
  • να έχουμε «εκπαιδευτεί» στη χρήση του από τον «Μάστερ» Fu-Ma-Ra χωρίς παράλληλα να γνωρίζουμε ποια είναι η θέση του νόμου για το πότε θεωρείται ηθικά και πρακτικά δικαιολογημένη η χρήση του σύμφωνα με την ισχύουσα νομολογία

Τότε βρισκόμαστε ήδη στην αντίθετη πλευρά του νόμου και μόνο ένα μικρό βήμα πριν από την φυλακή.

Επειδή υπάρχουν πολλοί «ειδικοί» στην πιάτσα που παρέχουν την άμεση Διαχείριση Φόβου, είναι σύνηθες γι’ αυτούς να μην γνωρίζουν ότι η εκπαίδευση Εφαρμοσμένης Αυτοάμυνας είναι πολύ περισσότερο από το «πώς» (πώς να δίνω γροθιά και να κλοτσάω ή πώς να χειρίζομαι το μαχαίρι ή το πιστόλι).

Κάθε μωρός μπορεί να διδάξει σε αδαείς το «Πώς» και οι περισσότεροι μωροί αυτό ακριβώς κάνουν. Όταν όμως γνωρίζεις το «Γιατί», το «Πώς» θα το βρεις. – Ζακ Καπανταϊδάκης

Οι περισσότερες σχολές πολεμικών τεχνών, ακόμα και αυτές με «ρεαλιστική βάση» αυτοάμυνας, όπως και ΠΟΛΛΑ προγράμματα αυτοάμυνας για γυναίκες αγνοούν το «ΓΙΑΤΙ» και το ακόμα πιο σημαντικό στις νομικές επιπτώσεις, το «ΠΟΤΕ». Τηρώντας αυτή την πρακτική αγνοούν τις μακράν πιο ωφέλιμες δεξιότητες της Διαχείρισης Κινδύνου. Και το χειρότερο, αυτοί οι «ειδικοί» θα σου πουν «Προτιμώ να με κρίνουν 6 παρά να με κουβαλάνε 6!» χωρίς να βεβαιώνονται ότι καταλάβατε ΠΟΤΕ τέτοια δραστικά μέτρα δικαιολογούνται και ΠΟΙΕΣ νομικές επιπτώσεις μπορούν να επιφέρουν.

Εδώ είναι Ελλάδα, όχι Χόλυγουντ.

Πάντα να ελέγχετε και να διασταυρώνετε την πηγή των πληροφοριών σας.

Ειδικά σχετικά με ό,τι περιλαμβάνει το «εξαιρετικά φονικό σύστημα Αυτοάμυνας» του κάθε αυτοαποκαλούμενου «Μάστερ», ανεξάρτητα πόσο πολύ θέλετε να τον πιστέψετε. Αν ένα νομικό ζήτημα που αναφέρεται δεν σας «κάθετε καλά», συμβουλευτείτε τον δικηγόρο σας. Αν κάτι που ειπώθηκε από τον «Μάστερ» εγείρει ιατρικές αμφιβολίες ή επιφυλάξεις, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας. Αν ο «Μάστερ» υποστηρίζει ότι η μία ή η άλλη ειδική τεχνική θα ρίξει αναίσθητο έναν μεγαλόσωμο επιθετικό άνδρα, επιβεβαιώστε το από ανθρώπους που βιώνουν τη βία καθημερινά (αστυνομικούς, δεσμοφύλακες, επαγγελματίες στρατιωτικούς, πυγμάχους κ.λπ.). Αν ο «Μάστερ» υποστηρίζει ότι αυτή η μυστική τεχνική όταν εφαρμοστεί στο υπέρ-μυστικό σημείο «Θ» (για Θανατηφόρο) θα σκοτώσει ακαριαία, τότε… ας μη συνεχίσω, νομίζω ότι με καταλαβαίνετε… και «πιάνετε το νόημα»…

Αντίθετα με αυτά που πιστεύει ο κόσμος δεν χρειάζεσαι ειδική εκπαίδευση για να τραυματίσεις ή να σκοτώσεις.

Οι άνθρωποι το καταφέρνουν συνέχεια χωρίς να έχουν ειδικευτεί σε Πολεμικές Τέχνες. Στην πραγματικότητα οι φυλακές είναι γεμάτες από ανθρώπους (ακόμα και νοικοκυρές) που τα έχουν «καταφέρει μια χαρά», χωρίς να είναι Γκουρού των Πολεμικών Τεχνών.

Η σωστή προσέγγιση στην αυτοάμυνα δε μας μαθαίνει μόνο να επιβιώνουμε της επίθεσης αλλά και του νόμου. Σκοπός της είναι να μας δείξει με κάθε τρόπο πώς να αποφύγουμε τη συμπλοκή και να μας μάθει να επιβιώνουμε όταν η αποφυγή δεν είναι δυνατή. Όλα αυτά με το μέτρο του νόμου.

Κοινώς, τα μαθήματα για σφαγές με επιδέξια μαχαιρώματα πρέπει να ακολουθούνται από μαθήματα εξ’ ίσου επιδέξιας επιβίωσης στη φυλακή!

12/01/2015

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Άρθρα αυτοάμυνας και πολεμικών τεχνών

Εκπαίδευση Βασισμένη στο Φόβο ή στον Κίνδυνο;

Είναι σωστό να μάθει κανείς αυτοάμυνα σε Αθλητικό Σύλλογο; Δείχνουν αδιάκοπα τεχνικές και μόνο; Δείχνουν μια τεχνική για κάθε περίπτωση; Καλύπτονται και άλλες πτυχές της αυτοάμυνας ή μόνο τεχνικές; Έχουν συγκεκριμένες Στρατηγικές Τακτικές και Πρωτόκολλα αντιμετώπισης της βίας;

Είναι ο φόβος κακό συναίσθημα;

Είναι ο φόβος κακό συναίσθημα;

Υπάρχει άνθρωπός που να μη φοβάται κάτι; Μπορεί να ελεγχθεί ο φόβος; Τι χρειάζεται να κάνει κανείς για να το καταφέρει αυτο; Ποιές ασκήσεις είναι αυτές που μπορούν να μειώσουν τον φόβο και την αβεβαιότητα;

Η δράση θεραπεύει τον φόβο

Η δράση θεραπεύει τον φόβο

Είναι δυνατόν να απαλλαγούμε από το αίσθημα του φόβου εντελώς; Σαφέστατα όχι! Μπορεί όμως με συγκεκριμένη μέθοδο εκπαίδευσης να το μειώσουμε σημαντικά ώστε να γίνει σύμμαχος. Μάθε πως…

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.