Μη φοβάσαι! Eγώ έχω τη λύση!

Υπάρχουν εύκολες λύσεις στο θέμα της βίας; Υπάρχει απλή απάντηση σε κάθε πρόβλημα; Γιατί είναι διαφορετικό το κάθε πρόβλημα της βίας; Γιατί η απόκριση στη μία περίπτωση δεν είναι το ίδιο καλή με άλλη περίπτωση;

Βία: πολυσύνθετο θέμα με άπειρες παραμέτρους

Εμείς οι άνθρωποι, λατρεύουμε τις εύκολες απαντήσεις. Κατά κάποιο τρόπο, καθησυχάζουν τις αμφιβολίες που μας ταλαιπωρούν, νομίζοντας ότι βρήκαμε εύκολη διέξοδο στο πρόβλημα που μας παρουσιάζεται.

Είναι η συσσωρευμένη εμπειρία των Εκπαιδευτών του Combatives Group, που μας κάνει να πιστεύουμε πως, όταν πρόκειται για την προσωπική ασφάλεια, πρέπει να πάψουμε ν’ αναζητούμε:

 • Τα απόλυτα (π.χ. Το καλλίτερο σύστημα… ή τον καλλίτερο τρόπο…)
 • Τις εγγυήσεις (π.χ. Είναι σίγουρο… ή Δεν γίνεται αυτό!)
 • Τις απλουστευμένες απαντήσεις (π.χ. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι…)

Όσοι αναζητούν μεθόδους Διαχείρισης Φόβου, λατρεύουν αυτού του είδους τις εύκολες απαντήσεις που ταιριάζουν σε όλα και παντού. Η κεντρική ιδέα είναι ότι το μόνο που χρειάζεται να ξέρουμε είναι το απόλυτο σύστημα μάχης του «Μάστερ» Fu-Ma-Ra, όπου θ’ αρχίσουμε να κυκλοφορούμε οπλισμένοι με μαχαίρι, μπαλτάδες και τσεκούρια ή, πιό σεμνά, περιφερόμενοι με τα κλειδιά μας ανάμεσα στα δάχτυλα και μαθαίνοντας μυστικές, θανατηφόρες τεχνικές.

Και μη ξεχνάτε την ρητορική της πώλησης…

«…Επ’ ευκαιρία παιδιά, να μην ξεχάσουμε να παρευρεθούμε στο επόμενο σεμινάριο του Σαββατοκύριακου που θα μας δοθεί η ευκαιρία να αποκτήσουμε τις νέες τεχνικές (το επόμενο «φυλακτό μας») σε τιμή ευκαιρίας για τις εορτές με μόνο ΧΧΧ.99€ από τον Super Grand Μάστερ Pse-Fta-Ra που φέρνουμε από το εξωτερικό μόνο για εσάς! Κολλητός φίλος του δικού μας Μάστερ Fu-Ma-Ra. Με αυτό το μοναδικό σεμινάριο θα είμαστε ασφαλείς από τους «ύποπτους και κακούς» τύπους.» Προπληρωμές γίνονται και, είναι μείον 10% για όσους την κάνουν ΣΗΜΕΡΑ!»

Είναι ζωτικής σημασίας να συμφωνήσουμε ότι δεν υπάρχουν εύκολες και απόλυτες απαντήσεις όταν έχουμε να κάνουμε με την βία.

Γιατί;

Διότι ποτέ μια πράξη βίας δεν είναι ίδια με μία άλλη (ακόμα και από τον ίδιο δράστη και για τον ίδιο σκοπό). Υπάρχουν πολλές παράμετροι που καθιστούν αδύνατη μία απλουστευμένη προσέγγιση στο σύνθετο αυτό θέμα, επειδή η βία:

– έχει διάφορα κίνητρα
– συμβαίνει για πολλούς λόγους
– έχει πολλά επίπεδα
– έχει ατελείωτους συνδυασμούς των παραπάνω σημείων

Δηλαδή, η «σωστή» απάντηση σε μία κατάσταση μπορεί να είναι ως και καταστροφική για μία άλλη.

Κάτι, που ένας άνθρωπος ξέρει ότι λειτουργεί σχετικά καλά ενάντια σ’ έναν οπλισμένο και αποφασισμένο επιτιθέμενο, είναι θανατηφόρο για την περίπτωση επίθεσης από έναν μεθυσμένο, από έναν ηλίθιο, από έναν ψυχοπαθή, την ημέρα ή τη νύχτα, όταν βρέχει, σε σαθρό έδαφος, σε γλιστερό έδαφος, σε ανώμαλο έδαφος, σε μέρος με εμπόδια, σε κακό (Ελληνικό) πεζοδρόμιο, σε μπαρ, στην ύπαιθρο, σε στενό χώρο, σε σκάλες, σε ανελκυστήρα, στο αυτοκίνητο, αν υπάρχουν μάρτυρες ή κάμερες, αν έχει φίλους, αν έχεις εσύ φίλους, αν έχεις την οικογένειά σου, αν έχεις πυρετό, αν είσαι πιωμένος…. Είμαστε σαφείς, έτσι;

Αν και ο μηχανισμός της συμπλοκής είναι σταθερός, υπάρχουν πραγματικά αμέτρητες μεταβλητές αλλά και συνδυασμοί τους.

Η επιλογή της «σωστής» απάντησης σε μία δεδομένη κατάσταση πρέπει να βασίζεται στην ικανότητα ενός ατόμου να υπολογίζει:

 • με ακρίβεια το Επίπεδο Απειλής (βλέπε – Εκτίμηση Απειλής)
 • τις γνώσεις του για τα Επίπεδα Βίας(Σχέση Απειλής – Βίας)
 • την επιλογή Σωστού Πρωτοκόλλου για το καθένα (τη λογική σειρά)

Αντιθέτως:

Ο φόβος που γίνεται πανικός, εσφαλμένα ορίζει ως επικίνδυνη ή θανατηφόρα την ΚΑΘΕ συμπλοκή και λανθασμένα επιβάλει την χρήση θανάσιμης βίας ως τον ΜΟΝΟ τρόπο επιβίωσης.

Όταν το μόνο που έχεις είναι ένα σφυρί, όλα σου φαίνονται σαν καρφί – Abraham Maslow

…Ανόητη συμπεριφορά είναι ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός…

12/01/2015

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Η σημασία της ανάγνωσης της γλώσσας του σώματος

Η ενσωμάτωση των δεξιοτήτων ανάγνωσης της γλώσσας του σώματος και του ελέγχου του περιβάλλοντος χώρου στην καθημερινή ζωή ενισχύει την προσωπική ασφάλεια και την ικανότητα απόκρισης σε απειλές. Η σωστή εκπαίδευση αυτοάμυνας θα παρέχει συμβουλές για την ενσωμάτωση αυτών των δεξιοτήτων στην καθημερινή ρουτίνα, διασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποι είναι πάντα έτοιμοι να ανιχνεύουν πιθανούς κινδύνους και να ανταποκρίνονται κατάλληλα.

Είσαι ΚΑΙ Ικανός ΚΑΙ Πρόθυμος για Βία;

Μερικές φορές ακούμε ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι είναι σκληροί, εκπαιδευμένοι, ικανοί και πρόθυμοι να συγκρουστούν και ακόμα και να σκοτώσουν έναν αντίπαλο. Εδώ θα εξετάσουμε αν είναι πράγματι έτσι.

Αποφασισμένοι, Αδίστακτοι, Αδυσώπητοι – Η Λύση

Με το πέρας του χρόνου έχουμε δημιουργήσει ένα σύνολο πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση περιπτώσεων της εν δυνάμει κλιμάκωσης της βίας. Επιμείνουμε σε αυτά επειδή διατυπώνονται με συγκεκριμένη σειρά για να μας προστατεύσουν.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

 • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
 • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
 • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
 • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
 • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.