Κάνε το φόβο εργαλείο, όχι τροχοπέδη

Πώς μπορούμε να ελέγξουμε το φόβο; Πώς μπορούμε να τον κάνουμε εργαλείο για τη ζωή μας και όχι εμπόδιο; Υπάρχουν αξιόπιστες συνήθειες και πρωτόκολλα που μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο; Πώς μπορούμε να προστατέψουμε το κόσμο μας από τον φόβο;

Αν ζούμε μέσα σε καταστάσεις πραγματικού κινδύνου, μαθαίνουμε Διαχείριση Κινδύνου και δεν ασχολούμαστε με την Διαχείριση του Φόβου.

Υπάρχουν αξιόπιστες συνήθειες και πρωτόκολλα που μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο για εμάς και τ’ αγαπημένα μας πρόσωπα.

Δεν αφήνουμε το φόβο να καθοδηγεί τη ζωή μας.

Ας κάνουμε μία λεπτομερή Εκτίμηση Κινδύνου στον τρόπο ζωής μας. Αν κάνουμε τον κόπο να συνηθίσουμε να εξασκούμαστε σε περιστατικά που μας προκαλούν φόβο (λογικά πράγματα, μη παίζεται με την υγεία και ζωή σας), θα γίνουμε ικανοί να διαχειριστούμε τα περισσότερα από όσα συμβαίνουν. Και να θυμόμαστε ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστικοί.

Δυνατότητες και όχι Πιθανότητες.

Μη μπαίνεται στη διαδικασία να φαντάζεστε και να ανησυχείται ότι θα σας επιτεθούν μυστικές ειδικές ομάδες κρούσης της κυβέρνησης ή στρατιές κακοποιών, αν ο τρόπος ζωής σας δεν το δικαιολογεί. Μακράν οι περισσότεροι φόβοι είναι συναισθηματικοί όχι λογικοί.

Κάνε το φόβο εργαλείο, όχι τροχοπέδη

Μην δαπανάμε χρόνο και χρήμα σε «φυλακτά» και ειδικές προσευχές που υποτίθεται θα μας κρατήσουν ασφαλείς από τον «μπαμπούλα».

Σε κοινωνικό επίπεδο, είναι δύσκολο να συλλάβουμε την ιδέα της έλλειψης φοβίας. Το ανθρώπινο είδος (και όχι μόνο), είναι προγραμματισμένο να φοβάται ώστε να μπορεί να υπερασπίζεται τον εαυτό του ή να διαφεύγει του κινδύνου για να επιβιώσει. Είναι ο βασικότερος μηχανισμός επιβίωσης. Για να γίνει το θέμα πιο εύπεπτο ώστε να μην χάσουμε τα λογικά μας, θα ήταν προτιμότερο σε μια αναπόφευκτη σύγκρουση να πάψουμε να σκεφτόμαστε τί μπορεί να συμβεί σε εμάς και, ν’ αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε εμείς σε αυτούς!

Όπως έχουν τα πράγματα είναι απίθανο (και δεν πρέπει) να ξεριζωθεί ο φόβος από τον άνθρωπο. Ακόμα κι ένα πολύπειρο άτομο σε συμπλοκές, μπορεί να νοιώσει τις σουβλιές του φόβου. Ο αντικειμενικός σκοπός είναι να μετατρέψουμε το φόβο μας σε αγανάκτηση και οργή. ​​Αν αυτό δεν είναι ακόμη δυνατό λόγω της έλλειψης της σωστής κατάρτισης, τότε να εκπαιδευτούμε συστηματικά δεχόμενοι έντονη ψυχοσωματική πίεση. Σκοπός είναι να απευαισθητοποιηθούμε μέχρι του σημείου να αισθανόμαστε άβολα αλλά όχι φοβισμένοι. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να οργιστούμε με το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που μας επιτίθενται και να διοχετεύσουμε αυτή την οργή στα φυσικά μας όπλα.

Κάνοντάς το αυτό, είναι σημαντικό να έχουμε ισχυρά ηθικά θεμέλια ώστε να μην υπερβάλουμε στα αρχικά στάδια και να μην το παρακάνουμε στο στάδιο της συμπλοκής. Μόνο όταν έχουμε μία αξιόπιστη πυξίδα ηθικής και έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε για να αποφύγουμε την σύγκρουση, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχουμε το Ηθικό Πλεονέκτημα (Ισχυρή ηθική θέση – High Moral Ground) τη στιγμή που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε βία.

Μόνο τότε, μία καθαρή συνείδηση θα μας επιτρέψει να αποδώσουμε, χωρίς να ανησυχούμε για τις νομικές επιπτώσεις.

Γιατί;

Επειδή θα μπορούμε να ισχυριστούμε και να αποδείξουμε ότι κάναμε ό, τι μπορούσαμε για να αποφύγουμε την βία.

12/01/2015

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Άνδρες Αντιμέτωποι με Απειλή και Βία

Αυτό το άρθρο διερευνά το συναισθηματικό και ψυχολογικό ταξίδι ενός άνδρα που αντιμετωπίζει απειλή και βία, τονίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης αυτοάμυνας για τη διαχείριση του φόβου, την ενίσχυση της ετοιμότητας και την προώθηση ανοιχτών συζητήσεων για την ευαλωτότητα των ανδρών σε βίαιες καταστάσεις.

Οι φυσικοψυχολογικές επιδράσεις του κινδύνου – Μέρος 1

Οι φυσικοψυχολογικές επιδράσεις του κινδύνου είναι ένα θέμα που δεν καλύπτεται σχεδόν ποτέ από οποιονδήποτε Αθλητικό Σύλλογο Πολεμικών Τεχνών. Ο λόγος για αυτό είναι ότι, παρόλο που η αδρεναλίνη ρέει άφθονα σε τουρνουά και αγώνες, ο καθένας γνωρίζει επίσης ότι ο αντίπαλός του δεν προσπαθεί πραγματικά να του προκαλέσει μόνιμη βλάβη ή να τον σκοτώσει.

Διαχείριση Φόβου ή Διαχείριση Κινδύνου;

Διαχείριση Φόβου ή Διαχείριση Κινδύνου;

Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι ένας άνθρωπος τον οποίο θεωρούμε λογικό, κάποιες φορές, μπορεί να συμπεριφερθεί εντελώς παράλογα, καθοδηγούμενος από τις φοβίες του; Μπορεί και να το έχουμε δεί μπροστά μας. Τι σημαίνει αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.