Αυθεντικότητα

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Η αυθεντικότητα είναι το μέτρο μας

«Μην εμπορεύεστε την αυθεντικότητά σας για την έγκριση τρίτων.» – Ανώνυμος

Όταν χρειάζεται κανείς έναν οδοντίατρο, δεν αναζητά έναν καρδιολόγο. Είναι και οι δύο γιατροί, αλλά όχι πάνω στο ίδιο θέμα.

Ακούμε πολλές φορές ανθρώπους να διαφημίζουν ότι διδάσκουν πολεμικές τέχνες ΚΑΙ αυτοάμυνα. Για τον αδαή φαίνονται ίδια, άρα… είναι ίδια. Και εκεί στηρίζεται ο εκάστοτε «ειδικός» του θέματος. Δηλαδή, στο ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙ ή μάλλον ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ο αδαής.

«Όταν κάποιος είναι ειδικός στην Μαχητική Άθληση, δεν σημαίνει ότι είναι και ταυτόχρονα ειδικός στην Αυτοάμυνα.» – Ζακ Καπανταϊδάκης

Οι κινήσεις μπορεί να ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ίδιες ή ακόμη και να ΕΙΝΑΙ ίδιες, όμως, οι ΣΥΝΘΗΚΕΣ στην οποία ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ και, το ΠΝΕΥΜΑ με το οποίο ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ είναι τελείως διαφορετικά.

Έχουμε δει με τα χρόνια ανθρώπους να εγκαταλείπουν το ένα είδος μαχητικής άθλησης για να ασχοληθούν με ένα άλλο το οποίο είναι της μόδας. Κανένα πρόβλημα μέχρι εδώ, όλοι έχουν το δικαίωμα επιλογής. Όμως, το να γίνει γρήγορα κανείς πολυμαθής (και καλά) αλλά καθόλου ειδικός, σημαίνει ταυτόχρονα ότι απλά είναι ΜΕΤΡΙΟΣ σε όλα. Εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να είναι αυθεντία.

Ο όρος «αυθεντία» σημαίνει:

«Άτομο που οι γνώσεις του σε έναν συγκεκριμένο τομέα εκτιμώνται εξαιρετικά και συνεπώς, δεν αμφισβητείται από κανέναν η γνώμη του.»

Οι λέξεις «…σε έναν συγκεκριμένο τομέα…» είναι μείζονος σημασίας.

Κατ’ επέκταση, δεν μπορεί να είναι κανείς ειδικός σε 5 διαφορετικά συστήματα λεγόμενων πολεμικών τεχνών τα οποία είναι ταυτόχρονα και μαχητική άθληση και αυτοάμυνα και μυστικισμός και γυμναστική κτλ. Το καθένα με διαφορετική φιλοσοφία, μεθοδολογία, αρχές, τακτικές, τεχνικές και εφαρμογή. Και τελικά όλα αυτά να τα προωθεί σαν αυτοάμυνα.

«…λεγόμενων πολεμικών τεχνών…» διότι ανήκουν όλα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και όχι στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Επίσης, τα περισσότερα είναι νέα και δημιουργήματα διάφορων σχολών μόλις 100 ετών το πολύ. Αντιθέτως, είναι μετρημένα σε ένα χέρι τα είδη που γεννήθηκαν και δοκιμάστηκαν στο πεδίο μάχης.»

Ο λόγος για αυτό;

Το ευρύτερο πεδίο της αυθεντικής αυτοάμυνας έχει πολύ λιγότερο να κάνει με το τεράστιο ρεπερτόριο όλων αυτών (διαφορετικές φιλοσοφίες, μεθοδολογίες, αρχές, τακτικές, τεχνικές και εφαρμογές) και, περισσότερο με την ΠΡΟΛΗΨΗ ώστε να ΜΗ ΦΤΑΣΕΙ κανείς στην ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ. Η δε πράξη της αυτοάμυνας είναι ζήτημα μερικών δευτερολέπτων με σκοπό την επιβίωση και στόχο την δημιουργία διόδου διαφυγής. Όχι της παράτασης της βίας με ανταλλαγές τεχνικών όπως προτείνουν όσοι προωθούν τέτοια προσέγγιση.

Τα θέματα της ασφάλειας, αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας έχουν να κάνουν με την σωματική ακεραιότητα ανθρώπων που κινδυνεύουν. Όσα διδάσκονται για να τους σώσουν πρέπει να είναι παράγοντα της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, της ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ και της ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, αλλιώς είναι απλά ευσεβή πόθοι ή ψέματα.

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Τα πλέον δημοφιλή άρθρα

Πώς να Αποφύγεις τον Βιασμό
Βιασμός

Αποφυγή βιασμού: Βασικές οδηγίες ασφάλειας

Πότε πρέπει να έχεις το νου σου; Πρέπει να εμπιστεύεσαι τα συναισθήματά σου; Πότε πρέπει να δείξεις ιδιαίτερη προσοχή; Πότε πρέπει να είσαι προετοιμασμένη για διαφυγή ή αυτοάμυνα; Πότε είσαι πιο ευάλωτη;

Συμπεράσματα περί αποφυγής βιασμού
Βιασμός

Συμπεράσματα περί αποφυγής βιασμού

Ακόμη πιστεύεις ότι ο αθλητικός σύλλογος της γειτονιάς μπορεί να σε βοηθήσει; ΜΗΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ; Το τραγικό ειδικά με τον βιασμό είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να λάβουν τα μέτρα τους για τη δική τους προστασία, αδιαφορούν.

Τα κίνητρα εφαρμογής bullying
Bullying

Τα κίνητρα εφαρμογής bullying

Ποιά είναι τα κίνητρα εφαρμογής του Bullying; Είναι το άτομο που το πράττει προβληματικό; Μήπως υπάρχουν άλλοι λόγοι για αυτή τη συμπεριφορά;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.