Απλό, Άμεσο, Αποτελεσματικό

Ποιό είναι το δόγμα του Combatives Group; Γιατί δίνει τόση έμφαση σε αυτά τα σημεία; Πως ταιριάζουν αυτά με μια κατάσταση αυτοάμυνας; Ποια μαχητικά αθλήματα χρίζουν σεβασμό; Γιατί όμως δεν ταιριάζουν σε συνθήκες αυτοάμυνας;

Απλό, Άμεσο, Αποτελεσματικό

Ποιό είναι το δόγμα του Combatives Group; Γιατί δίνει τόση έμφαση σε αυτά τα σημεία; Πως ταιριάζουν αυτά με μια κατάσταση αυτοάμυνας; Ποια μαχητικά αθλήματα χρίζουν σεβασμό; Γιατί όμως δεν ταιριάζουν σε συνθήκες αυτοάμυνας;

Το Δόγμα του Combatives Group

Απλό

Οι τεχνικές που έχουν επιλεγεί στο Σύστημα Αυτοάμυνας του Combatives Group, δε χρειάζονται ειδικές δεξιότητες, είναι φυσικές, απλές, βαριές μηχανικές κινήσεις που μπορούν να επαναληφθούν πολλές φορές με πλήρη ισχύ.

Άμεσο

Σε αντίθεση με τις πολεμικές τέχνες, όπου η άμυνα παίζει πρωταρχικό ρόλο, στη τεχνοτροπία Combatives, η άμυνα και η επίθεση είναι μία ενιαία έννοια. Δεν είναι αυτοάμυνα, ούτε επίθεση για καλύτερη άμυνα.

Είναι άμυνα και επίθεση μαζί. Το αποκαλούμε Επιθετική – Άμυνα:

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ακραίες, αλλά σχετικά συχνές περιπτώσεις, το πρώτο χτύπημα του αντιπάλου μπορεί να είναι και το τελευταίο και πολλές φορές θανάσιμο, όπως ένα μαχαίρι στην καρδιά. Το ίδιο και κάθε επόμενο, γι’ αυτό το λόγο τόσο η αντίδραση όσο και το αποτέλεσμα πρέπει να είναι άμεσα.

Στο σημείο αυτό, υπάρχει μία τεράστια διαφορά μεταξύ αθλήματος και πραγματικών συνθηκών. Στο άθλημα, τα πρώτα χτυπήματα του αντιπάλου είναι διερευνητικά, ενώ στις πραγματικές συνθήκες, τα πρώτα χτυπήματα μπορεί να είναι θανάσιμα, συνεπώς στα μαχητικά αθλήματα (πολεμικές τέχνες) δεν εκπαιδεύεσαι σε αυτού του είδους την αντιμετώπιση.

Αποτελεσματικό

Το τζούντο, η ελεύθερη πάλη, η πυγμαχία, το ΜΜΑ κλπ., χρίζουν σεβασμού γιατί διεξάγονται σε πραγματικές συνθήκες (με βαριά αντίσταση και καταπόνηση) και η αποτελεσματικότητα τους, μέσα σε αθλητικά πλαίσια, είναι μετρήσιμη.

Ο αντίπαλος δηλαδή είτε αντέχει και ανταποδίδει, είτε χάνει.

Σε ακραίες περιπτώσεις, ωστόσο, ακόμη και αυτό δεν είναι αρκετό για τη «βρωμιά» του δρόμου, πόσο μάλλον τα συστήματα όπου αγωνίζονται με ελαφριά ή και χωρίς επαφή και κρίνονται αποκλειστικά από τα «βαθμολογημένα σημεία» πιθανής επαφής. Φανταστείτε ότι ακόμη και αυτά προωθούνται ως συτήματα «αυτοάμυνας».

Σε συνθήκες εμπλοκής, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ σημαίνει την ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ή ΜΟΝΙΜΗ «εξουδετέρωση» του αντιπάλου. Θα πρέπει να τον καταστήσουμε ΑΠΡΟΘΥΜΟ ή ΑΝΙΚΑΝΟ να συνιστά απειλή. Οτιδήποτε λιγότερο είναι άκρως επικίνδυνο για ευνόητους λόγους.

Τρείς είναι οι παράγοντες που καθιστούν ένα σύστημα αποτελεσματικό με αυτήν την έννοια:

  • Προπόνηση βαριάς επαφής με άκρως μαχητικό πνεύμα.
  • Εφαρμόσιμες τεχνικές κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες πίεσης.
  • Προσομοίωση συμπλοκής του δρόμου όσο γίνεται κοντύτερα στη πραγματικότητα.

Το πρώτο γιατί μαχόμαστε όπως προπονούμαστε, το δεύτερο γιατί οι πραγματικές συνθήκες δεν συγχωρούν λάθη και, το τρίτο γιατί έτσι γίνονται οι πραγματικές συμπλοκές στον δρόμο.

Ακριβώς δηλαδή το πνεύμα του μεσαιωνικού μαχητικού JU JUTSU και του COMBATIVES στις αρχές του στην Αστυνομία και του B’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Σχετικά άρθρα Αυτοάμυνας

Αποφυγή

Συμβουλεύουμε σε κάθε ανούσια αντιπαράθεση ΑΠΟΦΥΓΗ. Διότι ο κίνδυνος αντιπαράθεσης με παράλογο άνθρωπο εύκολα οδηγεί σε κατάσταση που θα ΚΛΙΜΑΚΩΘΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ η κατάσταση. Οδηγώντας τελικά σε αντιμετώπιση όπου το τέλος μπορεί να αποδειχθεί ΑΒΕΒΑΙΟ.

Αντιμετώπιση

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ είναι το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ και ΕΠΙΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟ στάδιο. Αυτό που ελλοχεύει και όλους τους κινδύνους. Καταστάσεις που γεννιούνται από το γεγονός ότι ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ αυτός απέναντι μας, ΤΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΧΕΙ και, ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ είναι πρόθυμος να το «τραβήξει»…

«Τίμιο παιχνίδι;;» Τι είναι αυτό;;;

Το αρπακτικό αναζητά τον ανήμπορο, τον αδύναμο και τον ηλικιωμένο. Είναι πρόθυμοι να τους κάνουν κακό μέχρι και σε σαδιστικό βαθμό για να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τους στόχους τους. Μόνο ένα πράγμα δεν εμποδίζει ένα αρπακτικό απ’ το να μας επιλέξει…

Γίνε μέλος της Κοινότητας του Combatives Group, μαθαίνοντας και δοκιμάζοντας ρεαλιστικές δεξιότητες αντιμετώπισης της βίας.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.