Αυτοάμυνα ή Αυτοπροστασία;

ποιά είναι η διαφορά;

Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ Αυτοπροστασίας και Αυτοάμυνας; Τι εννοείται με την έκφραση «Ξεκίνημα από το Μείον»; Γιατί είναι αυτό τόσο επικύνδυνο; Γιατί δεν έχει σχέση με την αυθεντική αυτοάμυνα;

Ποίο συμφέρει καλλίτερα και πότε;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι εξοικειωμένοι με τον όρο «ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ». Είναι διαφορετικός απ’ τον όρο «ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ».

Αυτοπροστασία είναι το οτιδήποτε μπορείς να κάνεις εσύ προτού κάποιος κάνει κάτι σε σένα (δηλ. Πρόληψη).

Αυτοάμυνα είναι όταν κάποιος κάνει κάτι σε σένα πρώτος και εσύ πρέπει να κάνεις κάτι για αυτό (δηλ. Καταστολή).

Τα συστήματα πολεμικών τεχνών που δηλώνουν ότι διδάσκουν και αυτοάμυνα, ξεκινούν τη διδακτέα τους ύλη προσομοιώνοντας τη συμπλοκή με τον επιτιθέμενο να έχει ήδη ξεκινήσει την επίθεσή του προς τον αμυνόμενο. Π.χ. Ο επιτιθέμενος τον βάζει σε κεφαλοκλείδωμα και ύστερα το μάθημα της όποιας τεχνικής αυτοάμυνας ξεκινά. Αυτό χαρακτηρίζεται ως «Ξεκίνημα από το Μείον».

Αλλά αν αυτό συμβεί στην πραγματικότητα, έχεις ήδη κάνει κάποια λάθη.

Στην ουσία, εάν αμύνεσαι τότε αυτό σημαίνει ότι χάνεις!

Η καλύτερη αυτοπροστασία, ανώτερη από οποιαδήποτε μορφή αυτοάμυνας, είναι να αποφύγεις το πρόβλημα. Και αν δε μπορείς να το αποφύγεις, να κάνεις πρώτος κάτι για να το λύσεις, έχοντας πάντα υπ’ όψιν την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας στην οποία βρίσκεσαι σε ζητήματα αυτοάμυνας-αυτοπροστασίας του πολίτη.

Το Σύστημα Αυτοάμυνας Combatives, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των διαφόρων συστημάτων αυτοάμυνας, μαχητικών αθλημάτων και παραδοσιακών πολεμικών τεχνών, διδάσκει λεπτομερώς τα ακόλουθα:

Νομικά Όρια

(Legal Limits)

Αναπτύσσει συνεχώς το θέμα της κατάλληλης άσκησης βίας ανάλογης με το βαθμό απειλής. Αυτό γίνεται πάντα υπό το πρίσμα του νόμου. Εξετάζει τη συμπεριφορά τόσο κατά τη διάρκεια της συμπλοκής όσο και μετά τη συμπλοκή, ώστε να προστατέψει τον εκπαιδευόμενο από τις νομικές συνέπειες.

Συνέπειες

(Consequence)

Κάνει γνωστές τις συνολικές συνέπειες της βίας, διαμορφώνοντας μια συμβατή με την πραγματικότητα νοοτροπία των εκπαιδευόμενων.

Αναγνώριση Απειλής

(Threat Recognition)

Οξύνει την αντίληψη του μαθητή ώστε να αναγνωρίζει ποιές συμπεριφορές αποτελούν απειλή καθώς και το βαθμό απειλής/ρίσκου στα πολυάριθμα και διαφορετικά πιθανά σενάρια κινδύνου που ενδέχεται να συμβούν στην πραγματικότητα.

Αξιολόγηση Κινδύνου

(Risk Assessment)

Εξασκεί τον εκπαιδευόμενο στο να λαμβάνει την καταλληλότερη απόφαση ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας και να επιλέγει την σωστή στιγμή δράσης (το πότε), χρησιμοποιώντας παράλληλα βασικές αρχές αυτοπροστασίας ώστε να αντιμετωπίσει τα διαφορετικά σενάρια (το πως). Διδάσκει συγκεκριμένες τακτικές για διαφορετικές περιπτώσεις (παρουσία φίλων, συνεργατών επιτιθέμενου, όπλων κλπ.) (το γιατί).

Διαχείριση Απειλής

(Threat Management)

Εκπαιδεύει εκτενώς για το τι πρέπει να κάνει κάποιος στην προ-συμπλοκής φάση σύμφωνα με πρωτόκολλα αυτοπροστασίας. Εκπαιδεύει με συγκεκριμένες τακτικές, ώστε να αποφεύγονται τα προβλήματα.

Δεξιότητες Σύγκρουσης

(Conflict Skills)

Περιλαμβάνει μια μικρή συλλογή από θεμελιώδεις απλές μαχητικές δεξιότητες, εσκεμμένα περιορισμένες σε αριθμό, οι οποίες διδάσκονται υπό μια άκρως επιθετική νοοτροπία επιβίωσης. Οι δεξιότητες αυτές μαθαίνονται εύκολα και χρησιμοποιούνται εύκολα υπό συνθήκες φόβου, αδρεναλίνης, κόπωσης, αποπροσανατολισμού κλπ. Περιλαμβάνει, επίσης, και μια σειρά από σημαντικές δεξιότητες που χρησιμοποιούνται σε ειδικές συνθήκες (στο έδαφος, όταν ο άλλος είναι πολύ κοντά κλπ).

Τεχνάσματα – Δόλος

(Artifice – Deception)

Εξασκεί την τέχνη του δόλου/εξαπάτησης. Προπονεί τον εκπαιδευόμενο να έχει πάντα την πρωτοβουλία των κινήσεων κατά την έναρξη και τη διάρκεια της συμπλοκής, χρησιμοποιώντας τα μαχητικά εργαλεία του συστήματος με στρατηγικό τρόπο και μελετημένη ροή, προκειμένου να αντιδράσει αποδοτικά και χωρίς σκέψη τη στιγμή του κινδύνου. Σκοπός είναι η συμπλοκή να λήξει γρήγορα, αποτελεσματικά, με τις λιγότερες δυνατόν απώλειες σε όλα τα επίπεδα.

Σενάρια – Ρόλοι

(Scenarios – Role Play)

Προσομοιώνει ρεαλιστικές επιθέσεις βίας (σωματικής και λεκτικής) κάνοντας πρακτική πλήρους επαφής, χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό μεταξύ των μαθητών του. Με αυτό τον τρόπο καλλιεργεί τις απαραίτητες τεχνικές, σωματικές και ψυχικές δεξιότητες για την αντιμετώπιση περιστατικών βίας.

Δοκιμασμένα- Αποδεδειγμένα

(Tested – Proven)

Εμπεριέχει τεχνικές, ιδέες και αρχές που έχουν αποδειχτεί κατά το παρελθόν, ότι φέρνουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα σε συνθήκες ακραίου κινδύνου και θανατηφόρου βίας. Οτιδήποτε διδάσκεται και χρησιμοποιείται στην ύλη του Combatives έχει ήδη δοκιμαστεί σε χιλιάδες πραγματικά περιστατικά αστικής και πολεμικής βίας.

01/02/2015

Χριστοφίδης Γιάννης

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Το Φαινόμενο Ντάνινγκ-Κρούγκερ

Η αίσθηση της ασφάλειας και «το έχω» είναι συχνά απλά μια ψευδαίσθηση, μέχρι να γίνει το όποιο κακό. Αυτός είναι και ο λόγος που η ζωή ενός σκεπτόμενου ανθρώπου, είναι μια ατελείωτη διαδικασία εμπειρίας, μάθησης και αναζήτησης γνώσεων. Όσοι απλά εκφράζουν γνώμη χωρίς γνώση ή ιδίαν εμπειρία, ειδικά σε κάτι όπως την βία, απλά φλυαρούν.

Αυτοπροστασία πριν την Αυτοάμυνα

Είναι οι πολεμικές τέχνες τα μαχητικά αθλήματα κλπ ισοδύναμα με την Αυτοάμυνα; Είναι σωστό να θεωρεί ο κόσμος ότι αν τύχει κάτι στο δρόμο, η γνώση μιας οποιασδήποτε πολεμικής τέχνης αρκεί και καλύπτει; Μήπως προκύπτουν άλλα δεδομένα στην αντιμετώπιση των βίαιων καταστάσεων;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.