Παίζουν ρόλο τα κιλά και το ύψος στη μάχη;

ή μήπως η τεχνική αρκεί;

Παίζουν κάποι ρόλο το φύλο και η δύναμη; Είναι πραγματικό ή πλασματικό το θέμα ενός μεγαλόσωμου, δυνατότερο και βαρύτερου επιτιθέμενου; Μήπως η τεχνική τα λύνει αυτά τα προβλήματα; Μήπως κάποιο διαφορετικό σύστημα πολεμικών τεχνών το χειρίζεται πιο επιδέξεια από τα άλλα;

Έβλεπα τις προάλλες μία ταινία δράσης που περιείχε πολεμικές τέχνες. Εκεί ο δάσκαλος έλεγε στο μαθητή ότι ο σωματότυπος, το φύλο και η δύναμη ΔΕΝ παίζουν κανένα ρόλο, αρκεί να ξέρει μια πολεμική τέχνη και τα προβλήματα θα λυθούν.

Ας μιλήσουμε λίγο λοιπόν για τον σωματότυπο και για το αν παίζει ρόλο ή όχι σε μια μάχη. Εγώ είμαι ένας άνδρας με ύψος σχεδόν 1,80 και 68 κιλά, δηλαδή ένας συνηθισμένος μέσος άνθρωπος. Αυτά πίστευα κι’ εγώ ΠΡΙΝ ξεκινήσω το Combatives. Ότι δηλαδή ένας μέσος συνηθισμένος άνθρωπος, ακόμα κι ένας πιο μικροκαμωμένος άνθρωπος, μπορεί να τα βάλει με όλους αρκεί να γνωρίζει καλά μία πολεμική τέχνη.

Όλα αυτά ΑΛΛΑΞΑΝ όταν ξεκίνησα να κάνω μαθήματα αυτοάμυνας combatives.

Εκεί κατάλαβα ότι οι τεχνικές έβγαιναν εύκολα όταν έκανα προπόνηση με έναν συν-ασκούμενό μου με ύψος 1,60 και 50 κιλά, αλλά δυσκολευόμουν όταν ο συν-ασκούμενός μου ήταν πιο ψηλός και πιο βαρύς από εμένα. Όταν έκανα λοιπόν προπόνηση με το άτομο το οποίο ήταν πιο μικροκαμωμένο από εμένα, ΟΛΑ έβγαιναν με ευκολία και ομαλά παρόλο που με πίεζε με όση δύναμη μπορούσε. Όταν όμως έκανα με άλλον συν-ασκητή, πιο μεγαλόσωμο και πιο βαρύ από εμένα, όλα άλλαζαν. Η πίεση και η δύναμη που έβαζα ήταν μεγαλύτερη, συχνά στα όρια μου. Οι τεχνικές ΔΕΝ έβγαιναν εύκολα κι έπρεπε συνέχεια να τις προσαρμόζω διαφορετικά για να μπορέσω να ανταπεξέλθω της πίεσης.

Τότε κατάλαβα πως ο σωματότυπος παίζει πολύ ΜΕΓΑΛΟ ρόλο.

Καλή η τεχνική…, τα εξαγριωμένα κιλά, το ύψος και τη δύναμη πως τα αντιμετωπίζεις ρεαλιστικά. Με θεωρίες;;

Ένα καλό με το combatives είναι ότι δεν προπονούμαστε συνέχεια με το ίδιο άτομο. Η πίεση που ασκούμε ο ένας πάνω στον άλλον είναι αληθινή, δε χαριζόμαστε στον συν-ασκητή μας, γιατί μόνο τότε θα είναι εκείνος αλλά και εμείς σίγουροι ότι αυτά που μαθαίνουμε λειτουργούν πραγματικά. Γιατί αν εμείς χαριστούμε μέσα στη σχολή στον άλλον και ΝΟΜΙΖΕΙ ότι τα καταφέρνει, τότε θα έχει μεγάλο πρόβλημα έξω στο δρόμο, όπου ο επιτιθέμενος θα προσπαθήσει στα αλήθεια να τον βλάψει. Και η αιτία θα είμαστε ΕΜΕΙΣ που δεν τον πιέσαμε όσο έπρεπε. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι και κυρίως οι γυναίκες που από τη φύση τους υστερούν σωματικά μπροστά σε έναν άνδρα σχεδόν σε όλα.

Οπότε αυτό που πρέπει  να θυμόμαστε πάντα είναι ότι ο σωματότυπος παίζει έναν ΠΟΛΥ σημαντικό ρόλο στη μάχη. Αυτό το διδασκόμαστε πολύ καλά στο combatives. Το σημαντικό είναι να μπορούμε να προσαρμόζουμε την τεχνική στο δικό μας σωματότυπο και όχι να παλεύουμε να βγάλουμε μια τεχνική η οποία είναι φυσιολογικά και ανατομικά αδύνατον να βγει.

Δεν είναι όλες οι τεχνικές το ίδιο αποτελεσματικές για όλους, ας μην παραμυθιαζόμαστε λοιπόν από τις χορογραφίες που βλέπουμε στις ταινίες ή όσα διδάσκονται σε ανυποψίαστους.

13/01/2017

Τζερεμές Χρήστος

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Αμβλύ Τραύμα

Στο Combatives «αμβλύ τραύμα» αποτελεί όρος συνδεδεμένος με βαριά και συνεχόμενη επίθεση. Τον έχουμε ακούσει μερικές φορές σε περιστατικά που αφορούν τη φυσική σύγκρουση που έλαβε χώρα μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων

Τεχνικές «Παντός Καιρού»

Είναι το ίδιο αποτελεσματική μια γυναίκα με έναν άνδρα στην αντιμετώπιση ενός άνδρα; Παίζουν ρόλο τα κιλά και η δύναμη αν γνωρίζεις τεχνικές; Δουλεύουν όλες οι τεχνικές για όλους εξίσου καλά; Μήπως είναι μύθος αυτό που λένε στις πολεμικές τέχνες; Και αν είναι πως θα το δοκιμάσω;

Η Προετοιμασία δεν είναι Επιλογή

To Combatives Group είναι η ΜΟΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ στην Ελλάδα που εκπαιδεύει τους ανθρώπους στις Επικοινωνιακές Δεξιότητες, την Αυτοπροστασία και την Αυτοάμυνα με Ρεαλιστική Αυτοάμυνα και Βαριά Θωρακισμένους Αντιπάλους.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.