Οι 3 βασικότερες αρχές να διδαχθούν

Έχουν περάσει πολλοί άνθρωποι από τα χέρια μας πιστεύοντας ότι είναι ικανοί, ανακαλύπτοντας στη συνέχεια ότι το σύστημα αυτοάμυνάς μας απαιτεί διαφορετικό είδος ικανοτήτων.

Όλα είναι απλά… και δεν είναι…

Κάποιες φορές έρχονται γονείς σε επαφή μαζί μας ζητώντας ταχύρυθμα μαθήματα, διότι ο γιός τους θα πάει στον στρατό ή επειδή η κόρη τους θα πάει σε άλλη πόλη να σπουδάσει. Ανησυχούν  ως γονείς, διότι είναι πιθανά η πρώτη φορά που το παιδί τους θα λείψει από το σπίτι και σπεύδουν να το «προετοιμάσουν». Φυσιολογική αντίδραση σε αυτό το ενδεχόμενο.

Περιττό να πούμε ότι η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να σμιλευτεί ένα άτομο για τυχόν ακραίες καταστάσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις το ου μπλέξεις και πως να μη φτάσεις εκεί είναι πολύ σημαντικότερο, αλλά παραμένει ότι πρέπει κάτι να κάνουμε για παν ενδεχόμενο.

Το Σύστημα του Combatives Group φέρνει εκπληκτικό αποτελέσματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό το έχουμε αποδείξει πάμπολλες φορές. Χωρίς να υποσχόμαστε θαύματα έχουμε καταφέρει να κάνουμε ανθρώπους ασφαλείς σε 3 μήνες, υπολογίσιμους σε έξι και ικανούς σε 9, είναι μια διαδικασία. Όμως, αν δεν είναι ήδη έστω και λίγο σκληραγωγημένο ή ψυχολογικά «έτοιμο» για πιο σκληρές καταστάσεις ή έχει προεπιλεγεί ένα άτομο όπως γίνεται σε Ειδικές Δυνάμεις του στρατού π.χ., δεν μπορούμε να του μάθουμε πολλά σε πολύ λίγο χρόνο.

Κανείς δεν μπορεί, κι’ ας λένε ότι θέλουν.

Την στιγμή που θα πέσουν στα βαθιά, αυτό θα αποδειχθεί με τον χειρότερο τρόπο. Πρέπει τουλάχιστον να είναι λίγο «ψημένοι». Αυτή η διαδικασία για έναν απλό πολίτη που δεν έχει κάνει κανένα είδος άθλησης βαριάς επαφής θέλει μερικούς μήνες τουλάχιστον.

Ό λόγος;

Κάνει μόνο 2-3 προπονήσεις της ώρας την εβδομάδα…

Δεν τον «τρέχουν» κάθε μέρα, όλη μέρα μέχρι να βρουν το σημείο που θα κλατάρει…

Η διαδικασία εκπαίδευσης

Έχουν περάσει πολλοί άνθρωποι από τα χέρια μας πιστεύοντας ότι είναι ικανοί, ανακαλύπτοντας στη συνέχεια ότι το σύστημα αυτοάμυνάς μας απαιτεί διαφορετικό είδος ικανοτήτων.

Δεν μας ενδιαφέρει το αν μπορούν να κουνάνε τα χέρια και τα πόδια τους, αυτό το διδάσκουμε ούτως ή αλλιώς. Μας ενδιαφέρει πολύ περισσότερο ο ΨΥΧΙΚΟΣ τους κόσμος. Η θέλησή τους… και πως θα την αναπτύξουμε.

Αυτό ψάχνει και ένας στρατός που θα εκπαιδεύσει τους ελίτ. Ικανότητα ναι, αλλά κυρίως ΠΡΟΘΕΣΗ.

Ψυχή, Κότσια, Αρχίδια!!!

Πολλοί μπορεί να είναι «αθληταράδες», μπορούν όμως να αντέξουν τις ψυχολογικές κακουχίες;

Για εμάς, παραμένει όμως η δουλειά του να εκπαιδεύσουμε έναν άνθρωπο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι, ρίχνουμε το βάρος της εκπαίδευσής μας σε τρείς βασικότατες αρχές του συστήματός μας.

 1. Απουσία, Αποφυγή, Απόδραση (τα 3Α της Ασφάλειας).
 2. Απλό, Άμεσο, Αποτελεσματικό (τα 3Α της Εφαρμογής).
 3. Αποφασισμένος, Αδίστακτος, Αδυσώπητος (τα 3Α της Επίθεσης).

Θα παρατηρήσετε ότι 2 από αυτές έχουν να κάνουν με τον ψυχικό κόσμο ενός ανθρώπου και 1 σχετίζεται με το σώμα, η Αρχή #2.

Πρώτη αρχή

Για έναν πολίτη (γιατί με τέτοιους ασχολούμαστε κυρίως) θαρρούμε ότι η πρώτη αρχή είναι σημαντικότατη, διότι πολίτης είναι και δεν είναι δουλειά του να μπλέκει σε χαζές ή επικίνδυνες καταστάσεις. Μεγάλο μέρος της ευθύνης για αυτό έχουν οι νέες και νέοι που τελικά γίνονται στόχοι και στη συνέχεια θύματα της βίας. Καλό είναι να κάνουν κάθε προσπάθεια να αποφύγουν τα 5 «Χ».

 1. Χαζά λόγια
 2. Χαζές πράξεις
 3. Χαζές αποφάσεις
 4. Χαζές τοποθεσίες
 5. Χαζούς ανθρώπους

Για αυτό υπάρχει και η Αρχή #1 παραπάνω, για να παραμένουν ΑΣΦΑΛΕΙΣ. Υπάρχει αρκετό υλικό στην ιστοσελίδα μας που καλύπτει αυτή την αρχή από διάφορες σκοπιές.

Δεύτερη αρχή

Η δεύτερη αρχή χρειάζεται απλοποίηση της σκέψης που εκδηλώνεται τελικά σε εξίσου απλή ΕΦΑΡΜΟΓΗ. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που θέλουν να διδάξουν πολλά και πέφτουν στη ΠΑΓΙΔΑ χωρίς να καταλαβαίνουν ότι τα περισσότερα είναι ΑΣΧΕΤΑ ή και ΠΕΡΙΤΤΑ για ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας στρατός έχει διαφορετικές ειδικότητες. Οι άνθρωποι έχουν δοκιμάσει την μεθοδολογία εκπαίδευσής τους επί χιλιετίες.

Δεν μπορούν όλοι να τα κάνουν όλα το ίδιο καλά.

Αυτό είναι κοινή λογική. Κάποιοι θα είναι καλλίτεροι σε κάποια πράγματα από άλλους. Έτσι είναι και η εκπαίδευση σε ρεαλιστικό πλαίσιο.

Τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος που στέκεται μπροστά σου;

Είναι υπέρβαρος/η;

Είναι μικρόσωμος/η;

Είναι ευαίσθητος/η;

Είναι αγύμναστος/η;

Κλπ…

Μη προσπαθείτε να διδάξετε πράγματα σε έναν άνθρωπο που δεν θα τον ωφελήσουν σε στιγμή ΑΝΑΓΚΗΣ ή που απαιτούν ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ή ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ που ΔΕΝ ΕΧΕΙ.

Θέλει χρόνο αυτό και, όταν δεν υπάρχει, πρέπει να μάθει τα πιο ουσιαστικά, βασικά και σχετικά!

Μια κοπέλα που ζυγίζει μόλις 50 κιλά θα το βρει δύσκολο να κάνει λαβές και βαριά χτυπήματα ή ακόμη και ρίψεις σε κάποιον οργισμένο άνδρα που ζυγίζει 90-100 κιλά. Θέλει άλλη προσέγγιση. Και όποιος βλάκας της λέει να βγάλει μαχαίρι και να κατασφάξει τον επιτιθέμενο την ετοιμάζει για φυλακή (δείτε υπόθεση Κορίνθου 2015 και τα 15 χρόνια φυλάκισης που έφαγε η κοπέλα). Αυτή η ηλίθια ρήση «Καλλίτερα να με κρίνουν 6 παρά να με κουβαλάνε 4» λέγετε μόνο από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τους νόμους ή έναν αποφασισμένο εισαγγελέα. Έχει τη θέση της, αλλά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και μάλιστα, τις ποινές ΟΠΛΟΚΑΤΟΧΗΣ, ΟΠΛΟΦΟΡΙΑΣ και ΟΠΛΟΧΡΗΣΙΑΣ μάλλον ΔΕΝ ΤΙΣ ΓΛΙΤΩΝΕΙ κανείς.

Αφήστε λοιπόν τα ΔΥΣΚΟΛΑ, τα ΠΟΛΥΠΛΟΚΑ και τα ΑΣΧΕΤΑ με την πραγματικότητα και, εστιάσετε την προσοχή σας στα «3Α της ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ». Τα ΑΠΛΑ, ΑΜΕΣΑ και κυρίως ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ υπό ΑΚΡΑΙΑ ΠΙΕΣΗ. Και λέω ακραία πίεση, διότι όπως έχω ξαναπεί:

«Με συνεργάσιμο αντίπαλο, όλα δουλεύουν θαυμάσια.» – Ζακ Καπανταϊδάκης

Τρίτη αρχή

Έχω αναφερθεί παλαιότερα στη Τρίτη αρχή, τα «3Α της ΕΠΙΘΕΣΗΣ», ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ, ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΣ, ΑΔΥΣΩΠΗΤΟΣ. Εδώ είναι που αντιμετωπίζουμε με τους ανθρώπους την κύρια πρόκληση, διότι μας φέρνει σε αυτό που αναζητά ένας στρατός από τους Ελίτ.

Πως κάνεις έναν «άψητο» πολίτη να συμπεριφέρεται σαν αυτούς;

Εμείς στο Combatives Group έχουμε βρει ότι πρέπει να τους ΠΙΕΣΟΥΜΕ ΑΦΟΡΗΤΑ μέχρι να απαλλαχθούν από τις Αναστολές, τις Αμφιβολίες και τις Ανασφάλειες. Τις Κατάρες που τους κόβουν τα… κότσια. Πρέπει να ξεπεράσουν τα πιστεύω για τον εαυτό τους. Να εκπλαγούν για το τι είναι πραγματικά ικανοί και να «νικήσουν» με πολλές μικρές, αλλά σημαντικές νίκες. Πρέπει να πιστέψουν ότι μπορούν παρότι πιέζονται αφόρητα. Δεν έχουμε βρει άλλον τρόπο μέχρι στιγμής που να στέκει στην πραγματικότητα της ακραίας ψυχοσωματικής πίεσης. Το καλό είναι ότι αυτή η αρχή είναι εκπαιδεύσιμη και καλλιεργήσιμη. Και αν γίνει σωστά, απελευθερώνει ένα «τέρας» που δεν πίστευε ποτέ ότι αυτό θα ήταν εφικτό.

Εμείς στο Combatives Group παίρνουμε πολύ σοβαρά το χρόνο που μας δίνει ο καθένας για την ασφάλεια του. Έστω και ας είναι μόνο μία ώρα.

Όσο περισσότερο μας δώσει…, τόσα περισσότερα θα πάρει. Αλλά και ένα μάθημα είναι αρκετό για να πάρει μία γεύση του τι είναι μύθος και τι είναι πραγματικότητα…

08/03/2021

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Σχετικά άρθρα

Εναντίον Πολλών επιτιθέμενων

Εναντίον Πολλών

Πόσοι ασκούμενοι πολεμικών τεχνών και μαχητικών αθλημάτων ασκούνται σε επιθέσεις ενέδρας; Πόσοι σε επιθέσεις ενέδρας με πολλούς δράστες; Με πόσους επιτιθέμενους μπορεί να τα βάλει κανείς στη πραγματικότητα; Και αν είναι οπλισμένοι; Και τι πρέπει να κάνεις με πολλούς οπλισμένους δράστες;

Τα μυστικά της Διαχείρισης Απειλής

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ της ΑΠΕΙΛΗΣ είναι ΜΕΙΖΩΝΟΣ σημασίας σε θέματα ασφάλειας, αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας. Δεν νοείται να διδάσκει κανείς το ευρύτερο θέμα της αυτοάμυνας, χωρίς να γνωρίζει και να ασκεί αυτό το στοιχείο.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

 • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
 • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
 • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
 • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
 • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.