Βοηθανε τα βάρη στις πολεμικές τέχνες

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Γεια σας, κάνω Αυτοαμυνα Krav Maga και πριν απο αυτο εκανα Μαι Ται. Σε καποια βιντεο των προπονησεων σας βλεπω οτι εχετε διαφορα οργανα γυμναστικης, η ερωτηση μου είναι αν τα βαρη βοηθανε στις πολεμικες τεχνες.

Φίλε Ι.Β.

Συχνά στις Πολεμικές τέχνες Karate το Krav Maga που αναφέρεις κτλ.  (αλλά όχι τα μαχητικά αθλήματα βαριάς επαφής όπως πυγμαχία, Kick Boxing, Judo), γενικά τα fightsports, ισχυρίζονται ότι δεν χρειαζόμαστε μέγεθος, δύναμη, ταχύτητα ή αντοχή, για να αντιμετωπιστεί ένας αντίπαλος, τονίζοντας ότι η τεχνική μόνο, αρκεί.

Πολύ βολικό ακούγεται και δεν το δεχόμαστε καθόλου!

Όσοι δεν χωρίζονται σε κατηγορίες βάρους σε αθλητικό περιβάλλον και, βρεθούν αντιμέτωποι μ’ έναν επιτιθέμενο στον δρόμο σε συνθήκες αυτοάμυνας (γιατί εμείς πάντα από αυτή τη σκοπιά μιλάμε), που διαθέτει τις ιδιότητες της δύναμης, ταχύτητας, αντοχής και μεγάλης σωματικής διάπλασης, σίγουρα επηρεάζονται από την εικόνα που αντικρίζουν. Ίσως το ξανασκεφτούν και να υποχωρήσουν σπεύδοντας να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους συγκριτικά με το τι τους λείπει!!

Στην πραγματικότητα, είναι πάντα καλύτερα να διαθέτουμε όλες αυτές τις ιδιότητες, κι’ άλλες ακόμα, συν την τεχνική! Είναι συνηθισμένο να περνάει και από το μυαλό τους η προπόνηση με βάρη για να βελτιώσουν την φυσική τους εικόνα και σωματικές αρετές. Ίσως σκεφτούν ότι αν το κάνουν αυτό, μπορεί να έχει επιπτώσεις σε άλλες αρετές, ιδιότητες ή χαρακτηριστικά που ήδη διαθέτουν, όπως ταχύτητα, εκρηκτικότητα κλπ. Όμως, η παραπληροφόρηση είναι παντού και η λύση είναι πάντα η έρευνα από έγκυρες πηγές.

Το να ασχοληθεί κανείς με γυμναστική σηκώνοντας βάρη στα γυμναστήρια είναι μια λύση. Όμως, λόγο της οικονομικής κρίσης αυτό μπορεί να είναι και οικονομικά δυσβάστακτο μιας και μιλάμε πιθανά για τα διπλά χρήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα το γυμναστήριο και, με λίγη φαντασία και σχετικά χαμηλό κόστος, μπορεί να φτιαχτεί εξοπλισμός και να μεταφερθεί η προπόνηση στο σπίτι. Από εκεί και πέρα αυτό που θα χρειαστεί είναι η δέσμευση να γυμνάζεται κανείς μόνος του.

Αν τα οικονομικά είναι πρόβλημα, ίσως να ακούγεται μπελάς, αλλά, εύκολα και φτηνά μπορεί να φτιαχτεί εξοπλισμός στο σπίτι του οποίου οι τιμές στην αγορά είναι σημαντικά αυξημένες. Το YouTube είναι αστείρευτη πηγή ιδεών. π.χ. Εμείς στο Combatives Group έχουμε γεμίσει μπάλες του μπάσκετ με άμμο και εξυπηρετούν για medicine ball με δαπάνη 5-8€ έκαστη έναντι των 40-60€.

Άλλη, λίγο πιο δαπανηρή λύση αλλά πάλι οικονομική συγκριτικά με το παρελθόν, είναι προπονητής ή προπονήτρια στο σπίτι. Εδώ θέλει και λίγη προσοχή στην επιλογή. Ο γυμναστής ή γυμνάστρια πρέπει κατά την γνώμη μας να είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑ και να γνωρίζει καλά ανατομία για να αποφευχθούν άσκοποι τραυματισμοί. Οι εμπειρικοί προπονητές και προπονήτριες δεν κατέχουν αυτό το επίπεδο γνώσεων.

Κατά την γνώμη μας, τα βάρη και μαχητικά σπορ, επειδή απαιτούν ασκήσεις ταχυδύναμης, μυϊκή ενδυνάμωση και γενικά την ολόσωμη αύξηση δύναμης, μπορούν να συμπεριλάβουν μια μεγάλη ποικιλία βάρη. Ο συνδυασμός δύναμης και αθλητισμού, επιτυγχάνεται με μεγάλη ποικιλία εργαλείων όπως kettlebells, βάρη χεριών (καρπών και αλτήρες), βάρη ποδιών (αστραγάλων), βάρη για μπάρα, βάρη crossfit, όλα βοηθούν.

Ένα βαρύ πρόγραμμα bodybuilding με πολλά κιλά χωρίς την κατάλληλη καθοδήγηση δεν ενδείκνυται κατά την γνώμη μας. Υπάρχει και μία άλλη επιλογή που είναι λίγο πιο σπάνια… Είναι ένα γυμναστήριο για πολεμικές τέχνες με βάρη στην Αθήνα το οποίο στεγάζει και αρκετά μεγάλο αριθμό μηχανημάτων γυμναστηρίου. Mια αυθεντική σχολή για Πολεμικές Τέχνες με βάρη στην Αθήνα η κοντά σου η οποία να διαθέτει ελεύθερα βάρη και όργανα για γενικό functional fitness όπως TRX, αλτήρες, kettlebell, αμμόσακους, σάκους πυγμαχίας και συνήθως ότι άλλο έχει ένα CrossFit box.

Οι μαθητές του Combatives Group, εκτελούν σχετικά βαριά προπόνηση φυσικής κατάστασης, που είναι επιστημονικά σχεδιασμένη.

Χρησιμοποιούμε ένα ειδικά διαμορφωμένο πρότυπο Σωματικής Αγωγής, το Combat Fitness για την αύξηση της δύναμης, της ταχύτητας, της εκρηκτικότητας και της αντοχής, που δημιουργήθηκε ειδικά για μάχη σώμα με σώμα.

Η άσκηση πρώτα επικεντρώνεται στο χτίσιμο του κορμού του σώματος και, προοδευτικά ενδυναμώνει τα άκρα. Αυτή, είναι η ίδια μέθοδος  προπόνησης, που χρησιμοποιείται από πυγμάχους, παλαιστές και αθλητές του τζούντο επιπέδου Ολυμπιακών αγώνων. Στο Combatives είναι λίγο διαφορετικό.

Κατά την περίοδο που απαιτείται για ν’ αποκτηθεί αυτού του είδους η δύναμη, το καρδιοαγγειακό σύστημα αναπτύσσεται σταδιακά μέσω ασκήσεων που είναι σχεδιασμένες για την αύξηση της εκρηκτικότητας και της αντοχής. Τ’ αποτελέσματα που βλέπει κανείς στην φυσική του κατάσταση μέσα σε λίγους μήνες, είναι εκπληκτικά, εφ’ όσον είναι συνεπής με το πρόγραμμα και δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Προσθέτοντας στα παραπάνω μία καλά σχεδιασμένη προπόνηση με μέτρια βάρη ή αντίσταση, χτίζουμε μυϊκή μάζα και δύναμη που είναι απαραίτητη για βαριά φυσική επαφή (αρπαγές, πάλη και ρίψεις) και κρούση (όλοι οι τρόποι κτυπήματος).

Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι η προπόνηση με βάρη μπορεί να μειώσει την ταχύτητά και την ευλυγισία τους και, πράγματι μπορεί, αν ένας ασκούμενος δεν χρησιμοποιεί όλη την έκταση της κίνησης του μυ για την οποία είναι ικανός. Και εδώ είναι που ένας γυμναστής ή γυμνάστρια μπορεί πάλι να βοηθήσει πραγματικά. Οι ελαφριές διατάσεις είναι ένα απαραίτητο κομμάτι για την μάλλον μέτρια ελαστικότητα κι’ ευλυγισία που απαιτούνται για το Combatives ώστε οι μύες να είναι λιγότερο επιρρεπής σε τραυματισμούς. Όταν ο ασκούμενος αποκτήσει την επιθυμητή ελαστικότητα, πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να την διατηρήσει. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος διατήρησης της ελαστικότητας.

Τελικά η απάντησή μας είναι να κάνεις όσα κάνεις και να δοκιμάσεις το Combat Fitness τρεις φορές την εβδομάδα για μία σκληρή προπόνηση!! Ποιός ξέρει, μπορεί και να «κολλήσεις» γιατί είναι και εθιστικό. Εμείς του Combatives Group υποστηρίζουμε πως είναι καλύτερα να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα προσόντα, που θα συμπληρώσουν τις δεξιότητες που προσφέρουν οι πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά αθλήματα.

Πέρα από το να μπορεί κάποιος να βελτιώσει τις επιδόσεις του, θα επιφέρει και βελτίωση των σωματικών ιδιοτήτων του, με αποτέλεσμα να τονώσει την αυτοπεποίθηση και το σημαντικότερο όλων, την υγεία του.

Ευχόμαστε να καλύψαμε επαρκώς τις απορίες σου.

Με εκτίμηση

Combatives Group

Όνομα: Ι. Β.
Ημ/νία: 15/04/2017
Περιοχή: Καλλιθέα

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Κάνε την ερώτησή σου

Η απάντηση θα αναρτηθεί σύντομα στην ενότητα Q&A (Ερωτήσεις & Απαντήσεις) και θα λάβεις σχετική ενημέρωση στο email που θα δηλώσεις.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.