Μύθοι και Πραγματικότητα

Στην πραγματικότητα, ελάχιστες από τις επονομαζόμενες Πολεμικές Τέχνες υπήρξαν ποτέ πολεμικές. Οι μεγάλη πλειοψηφία είναι δημιούργημα σχολών που δημιουργήθηκαν το πολύ πριν περίπου 100-150 χρόνια και δεν έχουν δοκιμαστεί ποτέ σε πεδίο μάχης.

Πολλοί που έχουν ασχοληθεί με τις λεγόμενες πολεμικές τέχνες (karate, tae kwon do, kung fu κ.τ.λ.) και τα μαχητικά αθλήματα (kick boxing, δυτική πυγμαχία, muay thai, πάλη, judo κ.τ.λ.) συχνά εμπλέκονται μεταξύ τους σε έναν ατελείωτο διάλογο σχετικά με ποιό από τα δύο είναι πιο ρεαλιστικό και άρα πιο αποτελεσματικό σε πραγματικές συνθήκες δηλαδή σε συνθήκες που κινδυνεύεις να υποστείς σωματική βία ή και ενδεχομένως να κινδυνεύει η ζωή σου.

Ποιοί οι Μύθοι και ποιά η Πραγματικότητα για τις πολεμικές τέχνες

Κύριο επιχείρημα των ασκούμενων με τις λεγόμενες πολεμικές τέχνες είναι ότι επειδή παραδοσιακά σχετίζονται με τεχνικές αντιμετώπισης άοπλης και ένοπλης μάχης με καταγωγή στους περασμένους αιώνες τότε υπερτερούν σε σχέση με τα μαχητικά αθλήματα καθώς αυτά δεν είναι σχεδιασμένα για συνθήκες μάχης αλλά για να κερδίσουν μετάλλια κατακτώντας την πρώτη θέση στα πρωταθλήματα τους. Δηλαδή πρόκειται για αθλήματα επαφής και τίποτ’ άλλο. Ενώ οι οπαδοί των μαχητικών αθλημάτων ανταπαντούν ότι λόγω της προπόνησης που εμπεριέχει σωματική επαφή μεταξύ τους έχουν κάποια γνώση μάχης σε αντίθεση με τις θανάσιμες τεχνικές που γίνονται στον αέρα.

Στην πραγματικότητα, ελάχιστες από τις επονομαζόμενες Πολεμικές Τέχνες υπήρξαν ποτέ πολεμικές. Οι μεγάλη πλειοψηφία είναι δημιούργημα σχολών που δημιουργήθηκαν το πολύ πριν περίπου 100-150 χρόνια και δεν έχουν δοκιμαστεί ποτέ σε πεδίο μάχης. Πραγματικές Πολεμικές Τέχνες υπήρξαν όσες ήταν κατά κανόνα οπλισμένες με μικρά ή μεγάλα όπλα (Μαχαίρι, Σπαθί). Τα άοπλα στοιχεία είχαν άμεση σχέση με τα οπλισμένα μοιάζοντας πολύ στην εκτέλεση.

α ) Όμως ας προβληματιστούν οι οπαδοί των λεγόμενων πολεμικών τεχνών αν μια γροθιά από ασκούμενο π.χ. του kick boxing στο λαιμό ή στο σαγόνι είναι θανάσιμη τεχνική ή επίσης μια ρίψη από έναν παλαιστή σε σκληρό έδαφος (πεζοδρόμιο) είναι επίσης θανάσιμη.

β ) Στον αντίποδα ας προβληματιστούν οι οπαδοί των μαχητικών αθλημάτων αν σε πραγματικές συνθήκες δεχθούν αντί για low kick, κλωτσιά με φουλ δύναμη στα γεννητικά όργανά τους, χτύπημα με τα δάχτυλα στα μάτια τους αντί για γροθιά στο κεφάλι ή ακόμα και επίθεση με αιχμηρό αντικείμενο.

Οι δύο παραπάνω ενστάσεις είναι αυτές που απομυθοποιούν και τις λεγόμενες πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά αθλήματα και σ’ αυτές εκπαιδευόμαστε στο Combatives. Όπως τα Gracie Challenge απομυθοποίησαν τις λεγόμενες πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά αθλήματα υπέρ εκείνου που κατέχει την εμπειρία να μάχεται σε ελεγχόμενες συνθήκες έτσι και η ρεαλιστική αυτοπροστασία απομυθοποιεί αυτήν την εμπειρία υπέρ εκείνου που αγωνίζεται να επιβιώσει σε μη ελεγχόμενες συνθήκες (εκτός γυμναστηρίου ή σχολής).

Άρης Φερεντίνος (3 μήνες εκπαιδευόμενος στο Combatives).

Υ.Γ. Όπως μας αναφέρει συχνά ο δάσκαλος κανένας δεν πρέπει να είναι σίγουρος για τίποτα σε ότι σύστημα και αν έχει εκπαιδευτεί καθότι οι μεταβλητές είναι πάρα πολλές όπως π.χ. η ψυχολογία όπως αναφέρει στο άρθρο του ο Εκπαιδευτής Γιάννης Αϊδήνης και νομίζω θα πρέπει να εκπαιδεύεται κανείς εξίσου σ’ αυτήν παράλληλα με το τεχνικό.

28/12/2013

Φερεντίνος Άρης

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Αυτοάμυνα και ημερομηνία λήξης

Αν το σκεφτούμε λίγο, όταν δύο αθλητές παίζουν έναν αγώνα γνωρίζουν τα πάντα γύρω από αυτόν. Γνωρίζουν τον αντίπαλο, τον τόπο και την ώρα διεξαγωγής, ακόμα και τις διαστάσεις και τη μορφολογία του χώρου που θα διεξαχθεί ο αγώνας. Σε μια κατάσταση αυτοάμυνας δε γνωρίζεις απολύτως τίποτα από τα παραπάνω.

Έτσι, πήρα την απόφαση

Το συμπέρασμα που έχω βγάλει μέχρι στιγμής είναι πως σε μια μάχη στον δρόμο δεν παίζει ρόλο μόνο η σωματική δύναμη. Σημαντικό ρόλο παίζει και το πως σκεφτόμαστε, το πόσο καλά μπορούμε να διακρίνουμε την απειλή και το πως θα μπορέσουμε να ηρεμήσουμε ή να αποφύγουμε κάποιον, ώστε να αποκλείσουμε μια ενδεχόμενη σύγκρουση.

Οι απαραίτητες δεξιότητες σήμερα

Από την άλλη, για όσους θέλουν να γίνουν πραγματικοί «γνώστες της τέχνης του πολέμου», το Combatives Group προσφέρει επιπλέον μια περίοδο εκπαίδευσης στις ευρύτερες πτυχές μιας πραγματικής κλασικής πολεμικής τέχνης (μιλάμε για βάθος χρόνου και για εκπαιδευτές εδώ).

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.