H Σχέση της Απειλής και της Βίας

Η σχέση απειλής βίας έρχεται στο προσκήνιο όταν αντιμετωπίζουμε ή βρισκόμαστε σε συμπλοκή. Η άγνοια του θέματος αυτού δεν προβλέπετε νομικά και η παραβίαση το νόμου τιμωρείται αυστηρότητα με βαριές ποινές.

Πώς λειτουργεί η σχέση μεταξύ της απειλής και της βίας

(Μέρη αυτού του άρθρου είναι κλειδωμένα και χρειάζονται κωδικό για να προβληθούν.)

Η Σχέση μεταξύ της Απειλής και της Βίας έρχεται στο προσκήνιο, όταν αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο της απειλής/συμπλοκής ή όταν βρισκόμαστε σε συμπλοκή. Η άγνοια του θέματος αυτού δεν δικαιολογείται νομικά και η παραβίαση το νόμου τιμωρείται αυστηρότατα με βαριές ποινές.

Στο προηγούμενο άρθρο, συζητήσαμε την Διαχείριση Απειλής και όλα τα στάδια της, που καλύπτουν . Αυτό το άρθρο αποτελεί μέρος της ευρύτερης σκηνής της Σύγκρουσης.

.

Στο τελευταίο άρθρο, . Ουσιαστικά, βρισκόμαστε στο σημείο όπου μπορούμε ΑΚΟΜΑ να ΣΩΣΟΥΜΕ την κατάσταση και να φύγουμε όρθιοι ή να περάσουμε στο επόμενο βήμα.

Η «Εφαρμογή της Βίας» στις συγκρούσεις είναι το επόμενο κεφάλαιο της σειράς που θα συζητηθεί. Εδώ εξασφαλίζουμε, ότι σε περίπτωση που πρέπει να αξιοποιήσουμε τις ΤΑΚΤΙΚΕΣ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ που έχουμε μάθει, θα επιβιώσουμε.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ότι όσα έχουμε καλύψει μέχρι στιγμής και όσα πρόκειται να ακολουθήσουν, στην πραγματικότητα, λαμβάνουν χώρα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από την αρχή μέχρι το τέλος!

Με αυτή τη σειρά άρθρων, περιγράφουμε εν μέρει το κάθε βήμα. Καλύπτουμε κάποιες λεπτομέρειες του ΓΙΑΤΙ και ΠΩΣ χειριζόμαστε δυνητικά επικίνδυνες διαπροσωπικές συγκρούσεις, με τον ΤΡΟΠΟ που το κάνουμε.

Φυσικά, υπάρχουν πάντοτε εξαιρέσεις, τις οποίες λαμβάνουμε υπόψη σε αυτές τις καταστάσεις. Συνεπώς, το Σχέδιο Βημάτων και Πρωτοκόλλων που χρησιμοποιούμε, είναι περισσότερο κατευθυντήρια γραμμή, παρά απαραβίαστος κανόνας.

Και για να μην θεωρηθεί ότι αναιρούμε όσα λέμε, προσθέτοντας τις προαναφερόμενες εξαιρέσεις, παραθέτουμε και την γνώμη εμπειροπόλεμου ειδικού.

«Κανένα επιχειρησιακό σχέδιο δεν επεκτείνεται με βεβαιότητα, πέρα από την πρώτη επαφή με την κύρια εχθρική δύναμη.» – Παράφραση του Στρατηγού Helmuth Karl Bernhard Graf von Moltke (1800-1891).

«Κανένα σχέδιο δεν επιβιώνει της επαφής με τον εχθρό.» – Παραφρασμένη παραλλαγή

Είναι Κλιμάκωση ή Ενέδρα;

Σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης του C.G., δεν έχει πέσει ούτε ένα χτύπημα. Ούτε καν φυσική επαφή δεν έχει λάβει μέρος. Παρ’ όλα ταύτα, .

Στην ουσία συνδέονται.

Η σωστή εκτίμηση της κατάστασης είναι πολύ σημαντική, διότι οδηγεί στη νοοτροπία που θα επηρεάσει άμεσα τις επόμενες αποφάσεις και βήματα, .

Η πραγματική πρόκληση είναι, να μην κάνουμε το λάθος να εφαρμόσουμε βιαστική «λύση», με βάση την ΛΑΘΟΣ εκτίμηση. Ο λόγος για αυτό είναι, διότι οποιαδήποτε επακόλουθη ΔΡΑΣΗ μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα, από ό,τι είναι απαραίτητο.

Μια γρήγορη εξήγηση:

  1.  Η εκτίμηση σας, σας λέει ότι η κατάσταση απαιτεί προληπτική δράση που στη συνέχεια πραγματοποιείτε. Π.χ. Ένα άτομο μπαίνει σε ένα κατάστημα και διαμαρτύρεται για κάποιον που έχει κλείσει το αυτοκίνητό του στο παρκινγκ και απευθύνεται σε σας πρώτα και σας βρίζει φωνάζοντας. Ξέρετε ότι δεν είναι το αυτοκίνητό σας, αλλά επειδή αισθάνεστε ότι σας «επιτέθηκε», του επιτίθεστε «σφυροκοπώντας» τον μέχρι να βρεθεί στο έδαφος. Φθάσατε εσφαλμένα στο συμπέρασμα ότι απευθύνθηκε μόνο σε σας, όταν στην πραγματικότητα ήταν γενικό προφορικό ξέσπασμα για κάποιο άσχετο με σας περιστατικό.
  2. Αγνοείτε τα προειδοποιητικά σημάδια μιας πιθανής επικείμενης επίθεσης. Π.χ Βγαίνοντας από το κατάστημα με τα ψώνια σας, βλέπετε κάποιον να κρύβεται βιαστικά πίσω από μια κολώνα, δίπλα στην οποία έτυχε να σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας. Γνωρίζοντας ότι είναι εκεί, αποφασίζετε να αγνοήσετε την ύποπτη αυτή συμπεριφορά και συνεχίζετε να βαδίζετε προς το αυτοκίνητό σας, επιτρέποντας στον εαυτό σας να εκτεθεί σε μια πιθανή ληστεία, απαγωγή, βιασμό ή χειρότερα.

So You Think You Can #5

1.

Είναι γνωστό, ότι ένας μικρός αριθμός ανθρώπων πραγματικά αναζητούν και ίσως χαίρονται με την σύγκρουση. Είναι μια κατηγορία ανθρώπων, που οι περισσότεροι «πιο φυσιολογικοί» άνθρωποι ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ.

Στην περίπτωση που οι φυσιολογικοί άνθρωποι μπλέξουν σε μια κατάσταση σύγκρουσης, έχουν την . Πράγμα το οποίο αποτελεί εντελώς φυσική αντίδραση, ειδικά αν δεν αποτελλούν την αιτία ή αν δεν είναι οι ηθικοί αυτουργοί της σύγκρουσης.

Δεν υπάρχει καμία ντροπή σε αυτό, δεδομένου ότι ένα κοινωνικά ώριμο άτομο σπάνια έχει την ανάγκη να καυγαδίζει ή να έρχεται στα χέρια για κάτι που δεν τον αφορά ή που δεν είναι και τόσο σημαντικό, προτιμώντας να διατηρήσει το status quo.

Είναι πάγια πρακτική για μας στο C.G., να διδάσκουμε και ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ. Στην πραγματικότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις, προτείνουμε στους ασκούμενους ακόμα και βιβλία για να μελετήσουν το θέμα, διότι έχουμε διαπιστώσει ότι τους βοηθά πολύ!

Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι ότι οι συγγραφείς συχνά έχουν επενδύσει χρόνια για να ερευνήσουν, να συγκεντρώσουν, να ελέγξουν και να παρουσιάσουν αυτές τις πληροφορίες. Θεωρούμε ότι η δαπάνη της αγοράς τέτοιων βιβλίων είναι αστεία σε σύγκριση με όσα κερδίζει κανείς. Προσωπικά, ενθαρρύνοντας ανθρώπους να διαβάζουν και αν εφαρμόζουν όσα μαθαίνουν, ουσιαστικά βάζω τους ειδικευμένους συγγραφείς στη δούλεψή μου δωρεάν.

Έχουμε διαπιστώσει ότι εάν επιλέξουν να ΚΑΝΟΥΝ όσα συμβουλεύουμε ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ και ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ τις πληροφορίες αυτές, ευδοκιμούν. Οι περισσότεροι επιθετικοί άνθρωποι γίνονται πιο ήπιοι, ενώ οι άτολμοι γίνονται πιο δυναμικοί.

Δεν υπάρχει κανένα κέρδος στη σύγκρουση που έχει να κάνει περισσότερο με το «εγώ» και όχι με το πραγματικό πρόβλημα. Είναι πεποίθησή μας ότι εάν μπορούμε να αποφύγουμε τη σύγκρουση, τότε θα πρέπει να το πράξουμε.

Ας το παραδεχτούμε,… θα υπάρχουν ΠΑΝΤΑ άνθρωποι με πραγματικά «σκατένια» συμπεριφορά. Δεν είναι ούτε δουλειά μας, ούτε ή δική μας ευθύνη να το διορθώσουμε αυτό. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι αν μας ενοχλήσουν πέραν του δέοντος, εμείς στην κοινότητα του C.G. δεν θα ασχοληθούμε μαζί τους…

Είναι πάγια πρακτική να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να καταλάβουν, ότι δεν είμαστε μέρος του ΔΙΚΟΥ τους προβλήματος. Αλλά, αν θέλουν να μας ΚΑΝΟΥΝ μέρος του προβλήματος τους, τότε πιθανότατα θα υποστούν επίσης τις συνέπειες, μαζί με ένα σωρό ΝΕΑ προβλήματα.

Κατά κανόνα, εμείς της κοινότητας C.G. θέλουμε τα πράγματα να έχουν αίσιο τέλος για όλους τους εμπλεκόμενους.

Γιατί;

Επειδή οι συνέπειες μιας κακής κατάληξης είναι ΠΑΝΤΑ κοινωνικά ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ σε μικρό ή μεγάλο βαθμό.

Αν δηλαδή μπορούμε .

Βέβαια, κάποιος βαθμός συναίσθησης για ανθρώπους που έχουν αδικηθεί είναι πάντα ευπρόσδεκτος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε το ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ πρόβλημα ΔΙΚΟ ΜΑΣ.

Η το κάνει αυτό χωρίς να χρειάζεται να λύσουμε ΕΜΕΙΣ το ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ πρόβλημα.

Μπορείτε πραγματικά να είστε

Ποτέ δεν ξέρεις πόσο τρελό μπορεί να είναι το άτομο. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μην θέλει να τα «βρει» καθόλου και να αγνοήσει όλα όσα λέτε ή ακόμα και να αποφασίσει, ότι ΕΣΥ είσαι το πραγματικό πρόβλημα του.

«Δεν υπάρχει λογική απέναντι σε βλάκες!» – Ζακ Καπανταϊδάκης

2.

Αυτό το στάδιο υποδεικνύει το ΣΗΜΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ. Έχετε κάποιο πρόβλημα και ΠΡΕΠΕΙ να το αντιμετωπίσετε. Δεν υπάρχει διέξοδος από αυτό, έχετε περάσει από ολόκληρη τη διαδικασία της Διαχείρισης Απειλής.

Έχετε . Αλλά, έχετε καταλήξει στο συμπέρασμα, μέσω της εμπειρίας σας στην αξιολόγηση (η ηθική σας πυξίδα διαδραματίζει ζωτικό ρόλο εδώ), .

Εδώ, κατά την άποψή μας, είναι επιτακτική ανάγκη μια , για να πούμε την αλήθεια:

Δεν έχετε ΙΔΕΑ για το τι είναι ικανός ένας επιτιθέμενος.

Πολλοί άνθρωποι έχουν κάνει το λάθος να υποτιμούν τα μέτρα που ο «ανταγωνιστής» τους ήταν πρόθυμος να φθάσει, πληρώνοντας γι’ αυτό με την υγεία ή τη ζωή τους!

«Το ΕΓΩ είναι άστατος αφέντης και κακός σύμβουλος.» – Ζακ Καπανταϊδάκης

Η ακόλουθη επιλογή βρίσκεται μπροστά σας, ανάλογα με την κατάσταση και την περίσταση:

Η πρώτη επιλογή αφορά . Εφόσον μιλάμε για την κοινότητά μας, μιλάμε για Civilian Combatives και είτε σας αρέσει είτε όχι, ως βάση του συστήματός και της εκπαίδευσής μας, θα εκπαιδευτείτε με τέτοιο τρόπο ώστε να τηρείτε τους νόμους. Πολλοί εκπαιδευτές συχνά παραείναι πρόθυμοι να συμβουλεύουν τους ανθρώπους, απλώς να ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΠΡΩΤΟΙ. Αν και συχνά αυτό μας λέει η κοινή λογική, σε ορισμένες χώρες είναι παράνομο! Και αυτό είναι για τους λίγους που θα το σκεφτούν, γιατί οι περισσότεροι θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις αμφιβολίες, φόβους και ανασφάλειες τους.

Αν αποφασίσετε να το κάνετε αυτό χωρίς να το ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΕΠΑΡΚΩΣ, πιθανόν να διωχθείτε ποινικά και να καταδικαστείτε, έστω και με αναστολή. Ακόμα και αν μπορείτε να δικαιολογήσετε τους λόγους για τις ενέργειές σας λεπτομερώς, μπορεί να δικαστείτε σε ΑΣΤΙΚΟ δικαστήριο.

Άδικο;

Είναι ο νόμος!

Ας το παραδεχτούμε, η συντριπτική πλειοψηφία των συγκρούσεων που ο μέσος πολίτης θα εμπλακεί κατά τη διάρκεια της ζωής του, είναι ΚΛΙΜΑΚΟΥΜΕΝΕΣ καταστάσεις, που φουντώνουν λόγο ΕΓΩΙΣΜΟΥ.

Από αυτά, ένα πολύ μικρό ποσοστό στην Ελλάδα είναι ΕΝΟΠΛΑ περιστατικά. Οι τρομολάγνες ενεργά τρέφουν τις φοβίες του κόσμου, παρουσιάζοντας το εκάστοτε Αθλητικό Σύστημα Πολεμικών Τεχνών, ως πανάκεια, σε όσους ψάχνουν ένα δεκανίκι για να στηριχθούν.

Επιπλέον, βάση των τελευταίων μετρήσεων, τα ποσοστά των ανθρώπων που πέφτουν θύματα ανθρωποκτονίας, στις περισσότερες δυτικές χώρες βρίσκονται κάτω από 6,2: 100,000. Μάλιστα, στα χαμηλότερα ποσοστά, η Ελλάδα έχει 1,1: 100.000 ενώ, μέχρι στιγμής, η Ονδούρα έχει το πιο υψηλό ποσοστό με 84,6: 100.000!

Παραδόξως, οι ασιατικές χώρες που σήμερα θεωρούνται ευρέως ως το λίκνο των παραδοσιακών πολεμικών τεχνών που ασκούνται στη Δύση, έχουν τους ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟΥΣ δείκτες ανθρωποκτονιών.

So You Think You Can #10

Για του λόγου το αληθές, μόνο αν ζείτε σε μια πραγματικά κακόφημη γειτονιά ή εργάζεστε σε μια επικίνδυνη δουλειά ή είστε μέρος του εγκληματικού υποκόσμου, είναι πιο πιθανόν να πέσετε θύμα ακραίας βίας. Αλλιώς, η όποια βία που πρόκειται να δεχτείτε, είναι μάλλον παράγοντας ιδίας συμπεριφοράς.

Είναι πάντα σοφό να προετοιμαστεί κανείς για παν ενδεχόμενο, αλλά δεν είναι απαραίτητο να το παρακάνει.

Υπό το πρίσμα αυτό, είναι συνήθως . Εξαιτίας της εξαντλητικής εκπαίδευσης από την οποία περνάμε τους ανθρώπους μας, ιδανικά, ένας ασκούμενος του C.G. δεν πρέπει ΠΟΤΕ να πέσει θύμα ΕΝΕΔΡΑΣ.

3.

Οι για το τι χρησιμοποιούνται πραγματικά.

Με την πάροδο του χρόνου, με δοκιμές και λάθη, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, όπου έχουμε επινοήσει μια σειρά από ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ (δράσεις και ελιγμούς), που σχεδιάστηκαν για .

Οι περισσότερες κλιμακούμενες συγκρούσεις, και μάλιστα, οι περισσότερες συγκρούσεις, πραγματοποιούνται μπροστά σε άλλους ανθρώπους. Υπάρχει βέβαια και ένα ποσοστό, που συνήθως παραμένει «κρυφό» από τα μάτια του κόσμου. Σε αυτές περιλαμβάνονται εγκληματικές πράξεις όπως ξυλοδαρμός, ληστεία, βιασμός και δολοφονία.

Οι W.E. Fairbairn.

Οι . Και τα δύο έχουν περιγραφεί σε προηγούμενα άρθρα.

4.

Αυτές είναι οι δεξιότητες που ένας επιτιθέμενος θα βιώσει με τη μορφή συνήθως ελαφριάς, μεσαίας ή βαριάς φυσικής επαφής, ανάλογα με την ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ και την ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ.

Ορισμένες χώρες επιτρέπουν τη χρήση μιας βαριάς προληπτικής επίθεσης, εάν ο αμυνόμενος μπορεί να ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ότι μια τέτοια ενέργεια ήταν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ. Αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των νομικών συστημάτων ευνοεί ή υποστηρίζει να προηγείται ένα είδος ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ (Π.χ., σε χαστουκίζει τον χαστουκίζεις, σε χτυπάει τον χτυπάς κ.ο.κ.).

Αυτό είναι βέβαια μια μορφή αμοιβαίας άσκησης ισόποσης βίας (άρα και νομικά «ανεκτή»). Ενεργεί ως μέσω ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΣΗΣ, ΑΠΟΤΡΕΠΟΝΤΑΣ τους ανθρώπους να κάνουν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ. Αυτό τους δίνει την ευκαιρία να ΣΥΝΕΤΙΣΤΟΥΝ με την ελπίδα να ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ, όμως, οδηγεί επίσης συχνά σε ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ. Να έχετε υπόψη ότι σε περιπτώσεις βίας, η φυσική επαφή (ελαφριά, μεσαία ή βαριά) κρίνεται ΝΟΜΙΚΑ.

Ο τρίτος νόμος του Νεύτωνα λέει: Για κάθε δράση, υπάρχει μια ίση και αντίθετη αντίδραση. Αυτό συχνά δεν ισχύει στη βία μεταξύ ανθρώπων, διότι η κάθε δράση μπορεί κάλλιστα να ΜΗΝ έχει ίση και αντίθετη αντίδραση, αλλά πολύ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ!

Π.χ. Ένας επιθετικός άνθρωπος που σας προσεγγίζει αλλά δεν σας αγγίζει, στα μάτια του νόμου, δεν δικαιολογεί το να τον στείλετε στο νοσοκομείο. Το ίδιο ακριβώς ισχύει για ένα άτομο που προσπαθεί να σας χαστουκίσει ή να σας γρονθοκοπήσει. Δεν δικαιολογείται νομικά να τον στείλετε στο νεκροτομείο.

Το μόλις αρκετό αρκεί!

Σύμφωνα με το νόμο, η βία πρέπει να είναι τόσο ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ όσο και ΛΟΓΙΚΗ (ανάλογη στον βαθμό της πράξης).

Το πρακτικό πρόβλημα με αυτή την προσέγγιση ωστόσο προκύπτει, όταν ο δράστης είναι οπλισμένος (π.χ. μαχαίρι) και ο αμυνόμενος ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΔΕΙ, οδηγώντας σε τραυματισμό, σακάτεμα ή θάνατο. Ένα μαχαίρι στην καρδιά είναι συνήθως η ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ επαφή και κατά τη γνώμη μας, δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Πρόκειται για έναν πολύ σοβαρό προβληματισμό.

Fight turns to knife assault.

5.

Σε όλη την ιστορία . Στην πραγματικότητα, κάθε γραπτή αναφορά στην τέχνη του πολέμου υποστηρίζει τη χρήση αυτών.

Συνεπώς, πρόκειται για ένα ικανό άτομο, που κάνει χρήση αυτών. Αυτά τα γνωρίσματα αποτελούν μέρος των . Περιλαμβάνουν τόσο σωματικές όσο και διανοητικές ικανότητες.

Οι άνθρωποι συχνά εξισώνουν αυτές τις δεξιότητες , όταν πρόκειται για βίαιες συμπλοκές.

.

6.

Υπάρχουν πολλοί και καλοί λόγοι .

Από την πλευρά του .

Από τη .

Στο .

Συνολικά, όλα αυτά τα σημεία σας βοηθούν να ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΤΕ νομικά την άσκηση βίας σε ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ.

02/02/2021

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Σχετικά άρθρα

Πού στηρίζεται η μεθοδολογία Combatives

Πού στηρίζεται η μεθοδολογία μας

Γνώμη μας είναι ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για ΤΙΠΟΤΑ εκτός το ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟ. Όμως, μπορούμε να αυξήσουμε πολύ τις δυνατότητες ΘΕΤΙΚΗΣ ΕΚΒΑΣΗΣ με τις ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ υπό ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΙΕΣΗΣ που πλησιάζουν πολύ τις πραγματικές ή την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ σε συνθήκες αυτοάμυνας.

Ασκητής Combatives 360˚

Ασκητής Combatives 360˚

Είναι καλό να ΕΙΔΙΚΕΥΕΤΑΙ κανείς σε θέματα ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ; Είναι το ίσιο πράγμα οι ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ με την ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ; Δείχνουν τα ΙΔΙΑ με διαφορετική φιλοσοφία και τεχνοτροπία; Γιατί ΔΙΑΦΕΡΕΙ το Σύστημα Αυτοάμυνας Combatives Group;

Άρθρα αυτοάμυνας και πολεμικών τεχνών

Ρόλοι, Προσομοιώσεις, Σενάρια

Πόσο απαραίτητο είναι να εκπαιδεύεσαι προσομοιώνοντας μία κατάσταση όπως θα κληθείς να την αντιμετωπίσεις; Γιατί δεν μπορεί μια πολεμική τέχνη να προσφέρει τέτοια εκπαίδευση; Πόση προπόνηση πρέπει να κάνει κανείς για να μπορεί να ανταπεξέλθει στη πραγματική βία;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.