Πρόβλημα βίας σε Δημοτικό Σχολείο

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Καλημέρα σας. Είμαι μητέρα ενός επτάχρονου αγοριού το οποίο δέχτηκε βία από συμμαθητή του, την πρώτη κιόλας μέρα του σχολείου. Το παιδί ήρθε σπίτι μέσα στα αίματα (με σκισμένα χείλη και 1 σπασμένο δόντι!). Φυσικά ο υιός μου δεν το ανέφερε πουθενά καθώς φοβάται έντονα τη ρετσινιά του \”μαρτυριάρη\”. Δεν ήθελε να μιλήσει ούτε σε εμένα! Μετά από 2 μέρες εμφάνισε μελανιά στο στήθος του. Έχω τρομοκρατηθεί… Δεν ξέρω που να απευθυνθώ…. Αναφέρετε ότι τα τμήματα απευθύνονται σε παιδιά 8 – 17 ετών. Υπάρχει τρόπος να παρακολουθήσω εγώ. Πώς μπορείτε να με βοηθήσετε;

Υ.Γ. Θα ήθελα να σας αναφέρω και δύο παρατηρήσεις που μπορεί να βοηθήσουν:
1. Πράξεις βίας είχε δεχτεί και πέρυσι στο σχολείο. Είναι ο πιο κοντός και ο πιο αδύνατος από όλα τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης του και σε κάποιους γίνεται το \”εύκολο θύμα\”.
2. Ο υιός μου είναι ιδιαίτερα παθητικό άτομο. Σπάνια θα προκαλέσει τον συνομιλητή του και πολύ εύκολα κλείνεται στον εαυτό του όταν δέχεται απειλές από άλλα παιδιά.

Φίλη Δ.Σ.,

Τα περιστατικά είναι πραγματικά λυπηρά και συμπάσχουμε με τους προβληματισμούς σας και τις έντονες ανησυχίες σας. Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε και εμείς να σας δώσουμε τις καλύτερες συμβουλές που μπορούμε, πάντα εντός των αρμοδιοτήτων μας.

Πράγματι δεν αναλαμβάνουμε να εκπαιδεύσουμε παιδιά στο πρόγραμμα του Combatives, διότι θεωρούμε ότι δεν είναι κατάλληλο για αυτά.

Το παιδί σας, κατά την γνώμη μας, έχει κακοποιηθεί βάναυσα και αυτό έπρεπε να το είχατε αναφέρει στις αρχές του σχολείου από πέρυσι κιόλας. Καταλαβαίνουμε ότι το παιδί σας δίνει μάχη με το πρόβλημα στο μυαλό του για το αν πρέπει να «μαρτυρήσει» και να του μείνει η «ρετσινιά», αλλά έχουμε ήδη δει που μπορεί να φθάσει το θέμα του “bullying” σε πρόσφατα και παλαιότερα γεγονότα.

Θύμα bullying και θύτης σε συμβάν εκτός σχολείου

Η κατάσταση έχει ήδη ξεφύγει. Δεν πρέπει να επιτραπεί συνέχεια σ’ αυτό να πάει παραπέρα σε καμία περίπτωση. Εδώ σας δίνουμε και την δική μας γνώμη και προτείνουμε τα εξής:

1. Το παιδί σας έχει γίνει στόχος για την σωματική «διαφορετικότητά» του και την αδυναμία του να αντιδράσει σε αυτές τις προκλήσεις διότι πιστεύει ότι δεν μπορεί. Σίγουρα έχει σκεφτεί να αντιδράσει αλλά δεν πιστεύει ότι με τις δυνάμεις που διαθέτει θα μπορέσει να σταματήσει το μαρτύριό του. Αν συνεχιστεί αυτό η ψυχολογική ζημιά είναι δεδομένη.

2. Μιλήστε κατευθείαν με τον διευθυντή του σχολείου για το θέμα και το ιστορικό του παιδιού σας σε σχέση με αυτή τη κατάσταση. Είναι ευθύνη του σχολείου να ελέγχει τέτοιου είδους καταστάσεις και να επιστρατεύει τους γονείς και τους δασκάλους, ζητώντας την συμβολή τους για την από κοινού λύση στο πρόβλημα.

3. Αν σημειωθεί ξανά κάτι παρόμοιο βγάλτε φωτογραφίες των τραυμάτων και αναφερθείτε κατευθείαν σε παιδίατρο αποσπώντας από αυτόν κατάλληλη επιστολή με περιγραφή των τραυμάτων.

4. Αντί για επίσκεψη σε οποιονδήποτε άλλο γιατρό, θα ήταν σκόπιμο να επισκεφτείτε ιατροδικαστή, που θα κάνει επίσημη και άριστα τεκμηριωμένη έκθεση με τις απαραίτητες φωτογραφίες και όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, ανάλογα με το είδος του τραυματισμού. Μπορείτε να πάτε σε ιδιώτη ιατροδικαστή ή σε δημόσιο (αφού πρώτα γίνει καταγγελία στην αστυνομία).

5. Μιλήστε εσείς και το παιδί σας με παιδοψυχολόγο για να διαπιστώσει πως διαχειρίζεται το παιδί σας το πρόβλημα και τι σκέψεις έχει περί των συμβάντων. Θα σας δώσει και την δική του εκτίμηση για το πώς μπορείτε να χειριστείτε το όλο θέμα.

6. Γράψτε άμεσα το παιδί σας σε μια καλή σχολή Τζούντο. Αν δεν έχετε ια καλή στη γειτονιά σας, σας προτείνουμε την σχολή των Μελισσίων ή των Βριλησσίων. Και στα δύο γίνεται εξαιρετική δουλειά με άριστα αποτελέσματα τόσο στο σώμα όσο και στον ψυχισμό του παιδιού.

7. Ενημερωθείτε και εσείς (και ο σύζυγος) διαβάζοντας άρθρα στην ιστοσελίδα μας, για να μάθετε αλήθειες γύρω από το θέμα της Ασφάλειας, της Αυτοπροστασίας και της Αυτοάμυνας. Ίσως σαν μητέρα του παιδιού θα μπορέσετε εσείς να περάσετε μηνύματα στο παιδί σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο.

8. Ενημερωθείτε καλά για το θέμα του “bullying” ξεκινώντας από το άρθρο μας και συνεχίζοντας με εκτενέστερη μελέτη στο διαδίκτυο. Θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι εμείς, η ομάδα του Combatives Group, επιμένει στην ενεργητική αντιμετώπιση του θέματος και όχι μόνο στην παθητική. Ναι μεν η ψυχολογική υποστήριξη είναι απαραίτητη, δεν αρκεί όμως από μόνη της. Το παιδί θα πρέπει από μικρή ηλικία να μάθει να μάχεται για να κερδίζει τα δικαιώματά του.

Ευχόμαστε να σας βοηθήσαμε και στην δική σας περίπτωση ειδικά, θα θέλαμε να μάθουμε την εξέλιξη του θέματος. Μπορείτε, επίσης, να εντάξετε το παιδί σας στο νέο μας πρόγραμμα Anti-bullying, αν φυσικά το επιθυμεί και το ίδιο το παιδί.

Με εκτίμηση

Η ομάδα του Combatives Group

Όνομα: Δ.Σ.
Ημ/νία: 17/09/2015
Περιοχή: Ηράκλειο Αττικής

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Κάνε την ερώτησή σου

Η απάντηση θα αναρτηθεί σύντομα στην ενότητα Q&A (Ερωτήσεις & Απαντήσεις) και θα λάβεις σχετική ενημέρωση στο email που θα δηλώσεις.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.