Συστήματα παρόμοια με το Combatives

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Γιατί να ασχοληθεί κανείς με το Combatives και όχι κάποιο άλλο παρόμοιο και πιο διαδεδομένο σύστημα; Αφού είναι πιό διαδεδομένα δεν είναι και καλλίτερα;

Φίλε Μανώλη,

Κατ’ αρχάς να εκφράσουμε την έκπληξή μας που μας παρακολουθείτε από την μακρινή Κρήτη! Είναι μεγάλη μας ευχαρίστηση που έχει φθάσει εκεί κιόλας η χάρη μας.

Τώρα για να απαντήσουμε την ερώτησή σου. Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου και αυτό το ερώτημα θα πρέπει να το απαντήσει ο καθένας για τον εαυτό του.

Αυτό που μπορούμε να πούμε από την δική μας σκοπιά, είναι ότι έχουμε έναν πολύ διαφορετικό τρόπο προσέγγισης στα θέματα Αυτοπροστασίας και Αυτοάμυνας. Για εμάς το Combatives είναι κατά 90% θέμα Αυτοπροστασίας, όπου τα είναι πολύ σημαντικά, (βλέπε – Αρχές Combatives) για να αποτραπεί μια σύγκρουση. Εδώ εστιάζεται και το μεγαλύτερο μέρος της νοοτροπίας που διδάσκουμε σε πολίτες, διότι καλή η «μαγκιά» αλλά καλλίτερη η αποφυγή της «περιπέτειας» με τον νόμο και όλα τα επακόλουθά της. Ας μην συζητήσουμε καν τις άγνωστες συνέπειες της εξέλιξης. Καταλαβαίνουμε ότι πολλοί έχουν σκέψεις προς το αντίθετο λόγο «τιμής» ή «προσώπου» ή και «μαγκιάς», αλλά εμείς επιλέγουμε έναν πιο ώριμο δρόμο από το να μπούμε κατευθείαν στην καταστολή (διάβασε – απερίσκεπτο τσαμπουκά ή αντιπαράθεση).

Αυτό το τελευταίο κομμάτι, της καταστολής, αποτελεί ΙΣΩΣ μόνο το 10% και είναι το κομμάτι της Αυτοάμυνας με κάθε νομική έννοια και περιορισμό. Εδώ φαίνεται και η «ωριμότητα» προσέγγισης μας με το γεγονός ότι δεν αγνοούμε ότι υπάρχουν και συνέπειες στον προαναφερόμενο απερίσκεπτο τσαμπουκά ή αντιπαράθεση. Εδώ επίσης χρησιμοποιούνται και οι ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητες που διδάσκονται στους εκπαιδευόμενούς μας. Και για να προλάβουμε την τυχόν ερώτηση, «Σε ποιόν βαθμό τα χρησιμοποιούμε;», πάντα με τις νομικές συνέπειες των πράξεών μας κατά νου.

Το εύκολο είναι να απαντήσει κανείς στην βία με βία σε όλα τα επίπεδα, από ψυχολογική μέχρι και σωματική, το δύσκολο είναι να σκεφτείς πριν το κάνεις… Ο εγωισμός είναι πολλές φορές πολύ κακός σύμβουλος.

Μαθήματα Combatives

Κατά κανόνα λοιπόν και σε αντίθεση με όποιο άλλο σύστημα που διδάσκεται, το Combatives, τουλάχιστον από τους Εκπαιδευτές του Combatives Group, διδάσκει και συμβουλεύει εγκράτεια πρώτα, δηλαδή Αυτοπροστασία. Και μόνο όταν αυτό έχει αποτύχει παταγωδώς, την αντιπαράθεση με προσεκτικά κλιμακωμένες και μετρημένες δόσεις βίας. Σε αντίθεση λοιπόν, δεν γνωρίζουμε κανένα άλλο σύστημα που διδάσκεται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλον τον κόσμο, να προσεγγίζει το θέμα της βίας από την άποψη της Πρόληψης πρώτα. Αντιθέτως, όλοι μπαίνουν κατευθείαν στην Καταστολή δείχνοντας πώς να “αμυνθείς” τάχα μου, κάνοντας μπλοκ και αντεπίθεση παίζοντας το παιχνίδι της ανταλλαγής χτυπημάτων, θέτοντας σε άσκοπο κίνδυνο τους μαθητές τους, κατά την ταπεινή άποψή μας. Μπορεί να αναρωτιέσαι αν υπάρχει και άλλος τρόπος…; Μερικά μαθήματα σε επίσημο εκπαιδευτήριο του Combatives Group, θα δείξει σε οποιονδήποτε τρανταχτά τη διαφορά της προσέγγισης μας από τα πρώτα κιόλας μαθήματα.

Τώρα, αν η ερώτησή σου είναι μόνο για να δεις ποιες είναι οι διαφορές στις τεχνικές, όλα αυτά που έχουν ειπωθεί μέχρι στιγμής είναι άστοχα. Αλλά ευχόμαστε να σου φανούν τουλάχιστον χρήσιμα από την πλευρά της «φιλοσοφικής» πτυχής του Combatives μας, όπως διδάσκεται από τους εκπαιδευτές μας και ασκείται από τους ασκητές μας. Όσον αφορά τις τεχνικές, λίγο πολύ, κατά την γνώμη μας, η μια ή άλλη τεχνική δεν διαφέρει και ιδιαίτερα από σύστημα σε σύστημα αν το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Για εμάς, αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει στο Combatives μας είναι πάντα το πνεύμα με το οποίο την εκτελούμε και η αποτελεσματικότητα της και όχι αν είναι ακριβείς, όμορφη ή εντυπωσιακή.

Ευχόμαστε να απαντήθηκε η ερώτησή σου επαρκώς.

Με εκτίμηση

Η ομάδα του Combatives Group

Όνομα: Μανώλης Π.
Ημ/νία: 04/06/2014
Περιοχή: Κρήτη

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Κάνε την ερώτησή σου

Η απάντηση θα αναρτηθεί σύντομα στην ενότητα Q&A (Ερωτήσεις & Απαντήσεις) και θα λάβεις σχετική ενημέρωση στο email που θα δηλώσεις.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.