Η σχέση του Michael D. Echanis με το combatives

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Απαντήσατε αόριστα στην ερώτησή μου. Παρακαλώ γίνετε συγκεκριμένοι. Τον Μεγάλο Echanis δεν τον έχετε στο site σας. Γιατί??

Φίλε Δημήτρη γεια σου και πάλι,

Έχουμε ψάξει για την επικοινωνία στην οποία αναφέρεσαι ότι απαντήσαμε αόριστα και μας ζητάς να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι (“Απαντησατε αοριστα στην ερωτηση μου.παρακαλω γινετε συγκεκριμενοι”). Μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρει καμία επικοινωνία με το δικό σου e-mail (εκτός αν η επικοινωνία ήταν με άλλο όνομα). Αυτό βέβαια δεν αποτελεί πρόβλημα, αρκεί μόνο να μας το ξαναστείλεις μαζί με αυτήν την απάντηση για να την ταυτίσουμε με ερωτήσεις και απαντήσεις στο αρχεία μας.

Όσον αφορά τον Michael D. Echanis το όνομά του μας είναι γνωστό. Το γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται στο Combatives.gr έχει να κάνει με μερικούς παράγοντες:

Michael D. Echanis

 • Γεννήθηκε το 1950 και δεν έλαβε ποτέ την κλασσική στρατιωτική εκπαίδευση της εποχής (Fairbairn System – αργότερα Combatives). Δηλαδή δεν υπάρχει στη γενεαλογία του Combatives.
 • Η εκπαίδευσή του έγινε εν καιρώ ειρήνης σε κλασσικά συστήματα όπως το Judo, το Karate, τη Πυγμαχία και το Hwarang Do (το Κορεάτικο αντίγραφο του Ju Jutsu – διάβασε παρακάτω).
   1. Το Combatives.gr ασχολείται κυρίως με ύλη, φιλοσοφία και νοοτροπία μάχης σώμα-με-σώμα μέχρι τον Β’ ΠΠ.
   2. Σε κανένα στρατιωτικό αρχείο δεν εμφανίζεται χρήση του συστήματος του Echanis εν καιρώ πολέμου, άρα δεν είναι και δοκιμασμένο σε σύγχρονο πόλεμο.
   3. Υπάρχουν βέβαια αναφορές ότι διδάχθηκε το σύστημα του από τον ίδιο σε ειδικές μονάδες του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, άλλα και πάλι δεν υπάρχουν αναφορές ότι χρησιμοποιήθηκε πουθενά σε συμπλοκές.

  Και τέλος

  1. Οι τεχνικές του Hwarang Do ακολουθούν διαφορετική νοοτροπία απ’ αυτές του κλασσικού Combatives, του οποίου βασικό χαρακτηριστικό είναι η απλότητα, η αμεσότητα, η ταχύτατη εκμάθηση και η εύκολη εφαρμογή υπό πίεση.

Το μεγαλύτερο μέρος του Hwarang Do προέρχεται από το Hapkido (του Choi Yong-sul) το οποίο (υποτίθεται) προέρχεται από το Ju Jutsu (του τότε αρχηγού του Daito Ryu, Takeda Sokaku). Το Ju Jutsu όπως και τα ελάχιστα δοκιμασμένα αμοιγώς μαχητικά συστήματα χρειάζονται πολλά χρόνια να μαθευτούν και είναι σχεδιασμένα για μάχη (όχι άθληση) κυρίως κατά μαχητή που φορά πανοπλία, κάτι που δεν υφίσταται πια.

Τα συστήματα τα οποίο τα αδέλφια Lee (Joo Bang Lee και Joo Sang Lee) είχαν ασκήσει, αναθεωρήθηκαν ολοσχερώς αφού συναντήθηκαν και εκπαιδεύτηκαν από τον Choi Yong-sul το 1950. Εισήχθηκε με τον Joo Bang Lee στις ΗΠΑ το 1972 και βρίσκεται σε συνεχή αναθεώρηση και πρόσθεση τεχνικών, κάτι που είναι αντίθετο με τις δοκιμασμένες αρχές του Combatives.

Με εκτίμηση

Η ομάδα του Combatives Group

Όνομα: Δημήτρης
Ημ/νία: 07/09/2015
Περιοχή: Αθήνα

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Κάνε την ερώτησή σου

Η απάντηση θα αναρτηθεί σύντομα στην ενότητα Q&A (Ερωτήσεις & Απαντήσεις) και θα λάβεις σχετική ενημέρωση στο email που θα δηλώσεις.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

 • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
 • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
 • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
 • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
 • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.