Η δράση θεραπεύει τον φόβο

...και η αδράνεια τον φουντώνει!

Είναι δυνατόν να απαλλαγούμε από το αίσθημα του φόβου εντελώς; Σαφέστατα όχι! Μπορεί όμως με συγκεκριμένη μέθοδο εκπαίδευσης να το μειώσουμε σημαντικά ώστε να γίνει σύμμαχος. Μάθε πως…

Κάνε κάτι!

(Μέρη αυτού του άρθρου είναι κλειδωμένα και προσβάσιμα μόνο με προσωπικό κωδικό.)

Η εκπαίδευση με τον σωστό τρόπο και την σωστή νοοτροπία είναι αυτό που γυμνάζει τον νου, το σώμα και το πνεύμα.

Είναι δυνατόν να απαλλαγούμε από το αίσθημα του φόβου εντελώς;

Σαφέστατα όχι.

Πιστεύουμε όμως ότι το τί κάνει κάποιος με το φόβο που βιώνει, είναι αυτό που θα κάνει πραγματικά τη διαφορά. Στις Αίθουσες Άσκησης Combatives, έχουμε βρει ότι όσο περισσότερο κάποιος ασκεί μια Σύντομη Ανάλυση της Κατάστασης βασιζόμενη σε πρωτόκολλα, τόσο περισσότερο απευαισθητοποιεί τον εαυτό του από τα αίτια του φόβου αντιδρώντας καλλίτερα στον κάθε κίνδυνο.

Η τακτική ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ της παραπάνω διαδικασίας δημιουργεί ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ στον ΟΡΘΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟ δύσκολων καταστάσεων σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Ουσιαστικά, αλλάζει τον ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ μας.

Βέβαια, το να εμπλέκεται κανείς σε καταστάσεις υψηλού στρες εκτός ελεγχόμενου περιβάλλοντος μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη εμπειρία και απευαισθητοποίηση, αλλά είναι σαν να παίζει ρώσικη ρουλέτα, με την υγεία και τη ζωή του. Είναι ένα παιχνίδι στατιστικής στο οποίο η κοινή λογική υπαγορεύει ότι τελικά, τα ποσοστά θα στραφούν εναντίον του. Για το λόγο αυτό, όλες οι Αίθουσες Άσκησης του Combatives Group εμπεριέχουν τη Διαδικασία Απευαισθητοποίησης στο πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Σε πραγματικά απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις όπου οι δρόμοι διαφυγής είναι κλειστοί, η μόνη απάντηση στην φυσική βία που θα πρέπει να είναι Αυτό το στάδιο έχει ήδη ξεπεραστεί και η επίθεση είναι πια σε εξέλιξη.

Αλλά τί γίνεται όταν ο φόβος μετατρέπεται σε πανικό;

Ρώτησα τον εκπαιδευτή μου, τον Mick, για αυτό κάποτε και όπως πάντα η απάντησή του ήταν απλή και ουσιαστική:

Η διαφορά μεταξύ του φόβου και του πανικού είναι να γνωρίζεις το επόμενο βήμα! – Mickey Davidow

Η έλλειψη της γνώσης του τί να κάνεις παρακάτω φέρνει τον πανικό!

Άρα, αυτό που χρειάζεται κανείς είναι να έχει τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και σχέδιο δράσης για να παρουσιάσει τη σωστή λύση στην πρόκληση που αντιμετωπίζει. Οι γνώσεις οι δεξιότητες και το έτοιμο σχέδιο δράσης κάνουν το φόβο να λειτουργεί ενεργητικά αντί για παθητικά.

Πρέπει να έχει κανείς μια Απλή, Άμεση και Αποτελεσματική ΛΥΣΗ για να απαντήσει στην κάθε πρόκληση που του παρουσιάζεται.

Γιατί;

Διότι αν ΔΕΝ γνωρίζεις το επόμενο βήμα, ο φόβος ΠΑΝΤΑ θα γίνεται πανικός.

Αν δεν έχουμε, λοιπόν, δοκιμαστεί σε στρεσογόνες καταστάσεις ή αν δεν είμαστε απολύτως σίγουροι για τις δεξιότητές μας κάτω από συνθήκες πίεσης, οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα γνωρίζουμε τι να κάνουμε και επομένως θα «παγώσουμε». Αντιθέτως, είναι οι αυξημένες αισθήσεις μας στην διαδικασία του Ελέγχου του Φόβου (όχι Διαχείρισης Φόβου) που ασκούμε σε συνθήκες πίεσης, που θα μας κάνουν να αντιδράσουμε ταχύτερα αντί να «παγώσουμε» όπως θα γινόταν σε καταστάσεις πανικού.

Υπό πίεση σε μια φυσική συμπλοκή οι στόχοι ενός ασκούμενου του Combatives Group είναι:

Στις αίθουσες του Combatives Group διασφαλίζουμε ότι οι ασκούμενοί μας καταλαβαίνουν τη σημασία να έχουν συγκεκριμένες δεξιότητες και να ακολουθούν διαδοχικά συγκεκριμένα βήματα.

Γιατί;

Διότι, ο άνθρωπος χωρίς σαφείς στόχους και τις απαραίτητες δεξιότητες για να φτάσει εκεί που πάει, θα αποτύχει. Οι ενέργειες για την επίτευξη των παραπάνω βημάτων είναι απλά «μέσα» μετάβασης από το ένα σημείο στο άλλο.

Ο τρόπος του Combatives Group είναι να πιέσει σε «χύτρα ταχύτητας» τους ασκούμενους με τακτικά τεστ. Ελέγχουμε την αντίδρασή τους σε κάθε στάδιο της άσκησης (προ-σύγκρουση, επίθεση και μετά-σύγκρουση).

Υπάρχουν δύο τρόποι να πραγματοποιηθεί αυτού του είδους η εκπαίδευση, με προστατευτικά (High Impact) ή χωρίς προστατευτικά (Low Impact).

Εμείς, στο Combatives Group επιλέγουμε τη χρήση των κατάλληλων προστατευτικών για επιθέσεις με έναν ή περισσότερους «δράστες», ώστε οι ασκούμενοι να μην τραυματίζονται. Οι Είναι επιτακτική ανάγκη για τον ασκούμενο του combatives να αντιλαμβάνεται και να εκτιμά την αξία της ελεγχόμενης οργή​​ς, επιθετικότητας και αγριότητας. Αυτές είναι αρετές/αξίες που η Κοινότητα Combatives μας επιχειρεί να ενσταλάξει σε κάθε ασκούμενο. Είναι θέμα επιβίωσης.

12/01/2015

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Άρθρα αυτοάμυνας και πολεμικών τεχνών

Αρχές Αυτοάμυνας

Οι Αρχές Combatives δεν είναι ενστικτώδες, διδάσκονται όπως και οι δεξιότητες της Αυτοπροστασίας και Αυτοάμυνας. Και αυτό χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια. Όμως, τι είδους προσπάθεια; Με έμφαση σε ποιά στοιχεία; Πως αναπτύσσονται τέτοιες αρετές;

Διαχείριση Φόβου ή Διαχείριση Κινδύνου;

Διαχείριση Φόβου ή Διαχείριση Κινδύνου;

Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι ένας άνθρωπος τον οποίο θεωρούμε λογικό, κάποιες φορές, μπορεί να συμπεριφερθεί εντελώς παράλογα, καθοδηγούμενος από τις φοβίες του; Μπορεί και να το έχουμε δεί μπροστά μας. Τι σημαίνει αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

Βία, πολυσύνθετο θέμα

Μη φοβάσαι! Eγώ έχω τη λύση!

Υπάρχουν εύκολες λύσεις στο θέμα της βίας; Υπάρχει απλή απάντηση σε κάθε πρόβλημα; Γιατί είναι διαφορετικό το κάθε πρόβλημα της βίας; Γιατί η απόκριση στη μία περίπτωση δεν είναι το ίδιο καλή με άλλη περίπτωση;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.