Ομοιότητα των Combatives με το Krav Maga

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Καλησπέρα σας, έχω σκοπό να ξεκινήσω μαζί σας από την ερχόμενη Δευτέρα. Έχω κάνει 1 χρόνο Κραβ Μαγκά αλλά έκλεισε η σχολή και κάνω εντατικά ένα χρόνο Αϊκίντο, το όποιο θα συνεχίσω επίσης. Αν μπορείτε πείτε μου λίγα πράγματα για το Combatives, έχω την εντύπωση ότι μοιάζει με το Krav Maga.

Φίλε Παναγιώτη,

Χαιρόμαστε για την απόφασή σου να μας επισκεφτείς, δύο πράγματα μόνο θα χρειαστείς να γνωρίζεις:

1/ Πρέπει να είσαι 18 ετών και άνω.

2/ Η τάξη Combatives Μελισσίων μέχρι το τέλος αυτού του μήνα μάλλον θα ενσωματωθεί με την τάξη των Βριλησσίων λόγω εγγύτητας (δες τα προπονητήριά μας).

Τώρα όσον αφορά αν το Combatives μοιάζει με το Krav Maga, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μάλλον το ανάποδο ισχύει, διότι το Combatives είναι κατά πολύ παλαιότερο (από το 1915 περίπου). Επίσης, κάτι που δεν έχουμε δημοσιεύσει ακόμη στα άρθρα μας, είναι το γεγονός ότι ο Ίμι Λίχτενφελτ, ιδρυτής του Krav Maga, υπηρέτησε στην Λεγεώνα των Ελεύθερων Τσέχων (παρότι Ούγγρος ο ίδιος) στην βόρεια Αφρική. Αυτή η λεγεώνα εκπαιδεύτηκε από Άγγλους που γνώριζαν Combatives. Σημειώνουμε ότι ο ίδιος ο Ίμι Λίχτενφελτ γνώριζε μέχρι τότε μόνο κλασσική πάλη και πυγμαχία. Το πιθανότερο είναι μάλλον ότι αφομοίωσε την φιλοσοφία, μεθοδολογία και τεχνικές του Combatives στο δικό του σύστημα. (Kάποια στιγμή στο μέλλον θα δημοσιεύσουμε το σύνολο των ερευνών μας πάνω στα νέα συστήματα που βασίζονται στο αρχικό Combatives.)

Μια ιστορία που κυκλοφορεί από τον Μόνι Αιζικ (πρωταθλητή Τζούντο και γνώστη Τζου Τζούτσου) στην βόρεια Αμερική, είναι ότι το Krav Maga δημιουργήθηκε από κοινού με το ίδιο. Ουσιαστικά ισχυρίζεται ότι ένωσε τα στοιχεία Combatives με κάποιες τεχνικές Τζού Τζούτσου (όχι αυτό που διδάσκεται στην Ελληνική ομοσπονδία) δημιουργώντας το Krav Maga. Δικές μας έρευνες έχουν δείξει ότι τις όποιες Ανατολικές αποχρώσεις ο Ίμι Λίχτενφελτ τις έχει δανειστεί μάλλον από άλλη πηγή, αυτή του ΚΑΠΑΠ (που και πάλι βασιζόταν στο Αγγλικό σύστημα στρατιωτικής εκπαίδευσης), την εποχή που διδάσκονταν οι τεχνικές στο σπήλαιο Palmach (μυστική βάση εκπαίδευσης και επιχειρήσεων των Εβραίων κατά των Παλαιστινίων πριν την ίδρυση του Ισραήλ το 1948).

Το Krav Maga λοιπόν μάλλον έχει  ρίζα στα Combatives του Φέρνπερν και Σάικς με χρονολογική διαφορά 2 δεκαετιών περίπου. Αυτός είναι ο λόγος που φαίνονται όμοια. Που διαφέρουν; Ακόμη και σήμερα τα αυθεντικά Combatives είναι συγκριτικά πολύ πιο απλό και “Brutal” με πολύ λιγότερες τεχνικές και όλες πολύ «άγριες», διότι η τελική του εξέλιξη έγινε καθαρά στρατιωτική και όχι πολιτική. Εμείς, η ομάδα του Combatives Group, το έχουμε χωρίσει σε τμήματα ύλης για να εξυπηρετήσουμε τις χωριστές ανάγκες πολίτών και επαγγελματιών.  (Civilian CombativesStreet CombativesAdvanced CombativesProfessional Combatives).

Με εκτίμηση

Η ομάδα του Combatives Group

Όνομα: Παναγιώτης Τ.
Ημ/νία: 13/05/2014
Περιοχή: Αθήνα

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Κάνε την ερώτησή σου

Η απάντηση θα αναρτηθεί σύντομα στην ενότητα Q&A (Ερωτήσεις & Απαντήσεις) και θα λάβεις σχετική ενημέρωση στο email που θα δηλώσεις.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.