Σύνδεσμος Ju Jutsu και Combatives

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Γνωρίζω από παλιά ότι ο δάσκαλος που βλέπω στο βίντεό σας ήταν δάσκαλος του Ζίου Ζίτσου. Από πού έμαθε το Combatives και με πιο δικαίωμα το διδάσκει;

Φίλε Πέτρο

Όντως έτσι είναι, ο κ. Καπανταϊδάκης δεν έπαψε να είναι δάσκαλος του παραδοσιακού Τζου Τζούτσου απλά έπαψε να το διδάσκει στην μορφή που το δίδασκε. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι θεώρησε ότι οι πολεμικές τέχνες του παρελθόντος δεν καλύπτουν επαρκώς τις σύγχρονες ανάγκες ούτε των πολιτών αλλά ούτε των επαγγελματιών των σωμάτων ασφαλείας και της αστυνομίας σε θέματα αστικής βίας και στρατιωτικής εφαρμογής.

Το αυθεντικό Τζου Τζούτσου αποτελεί εξαιρετικό Ιαπωνικό σύστημα μάχης και οι Ιάπωνες ποτέ δεν το δέχθηκαν σαν άθλημα, σε αντίθεση με το Τζούντο, το Καράτε, το Κέντο και άλλες «πολεμικές τέχνες». Το Τζου Τζούτσου αποτελούσε το ύστατο πολεμικό σύστημα «επαγγελματιών» του στρατού (Samurai) που το εξασκούσαν μια ζωή. Θεωρούν, μέχρι και σήμερα, ότι η μετατροπή του Τζου Τζούτσου σε άθλημα αποτελεί αλλοίωση της κουλτούρας τους αλλά και του ίδιου του συστήματος και κατά συνέπεια δεν έχει καμία εφαρμογή ή υπόσταση.

From the Densho manuscripts of Sekiguchi Shinshin Ryu

Όπως ήταν αναμενόμενο για ένα τέτοιο πολεμικό σύστημα, διαπιστώσαμε ότι είναι αρκετά οδυνηρό στην εφαρμογή για τον μέσο άνθρωπο, ακόμα και αν δώσει όλη του την θέληση και την ενέργεια. Οι περισσότεροι μαθητές, ενώ θα μπορούσαν να απολαμβάνουν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που φέρνει, απλά δεν αντέχουν την στρατιωτικού τύπου νοοτροπία εφαρμογής του. Ουσιαστικά, ο εργαζόμενος πολίτης δείχνει ότι δεν έχει τον χρόνο και το σθένος να επενδύσει σε ένα τόσο εκτεταμένο σύστημα μάχης, ούτε την διάθεση να καταπονείται για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

From the Densho manuscripts of Sekiguchi Shinshin Ryu

Έτσι, κατόπιν συζήτησης με τον δάσκαλό του Μίκεϊ Ντάβιντοου, ο κ. Καπανταϊδάκης απλοποίησε το παλαιότερο σύστημα εκμάθησης του Τζου Τζούτσου ακολουθώντας τις αρχές του Defendu και του Combatives δημιουργώντας έτσι άλλον τρόπο και μεθοδολογία διδασκαλίας του. Ουσιαστικά, τόσο το Defendu όσο και το Combatives αποτελούν το απόσταγμα των γνώσεων, τεχνικών και αρχών του Ju Jutsu, προσαρμοσμένο σε πολίτες και επαγγελματίες σωμάτων ασφαλείας. Πιο απλά, πρόκειται για συστήματα με περιορισμένο αριθμό τεχνικών Ju Jutsu, αυστηρά δοκιμασμένων σε πεδίο μάχης και σε αστικές συνθήκες.

Ας απαντήσουμε και στο δεύτερο ερώτημα «..από που έμαθε το Combatives,…» ο κ. Καπανταϊδάκης. Ο Μίκεϊ Ντάβιντοου είχε δάσκαλο, μεταξύ άλλων, και Άγγλο στρατιωτικό που υπήρξε μαθητής του Άντονι Έρικ Σάικς (συνδημιουργός του αρχικού Combatives, μαζί με τον Ουίλλιαμ Έουαρτ Φαίρμπαιρν τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο). Στην σχολή του κ. Ντάβιντοου, μέρος της εκπαίδευσης που λάμβανε ο κάθε μαθητής, ήταν οι τεχνικές και αρχές του Combatives και η μεθοδολογία άσκησης και διδασκαλίας του.

Όσον αφορά το τρίτο ερώτημα «… με πιο δικαίωμα το διδάσκει; …» με το δικαίωμα που του δίνεται από τα δικαστήρια της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ευχόμαστε να έχουμε απαντήσει επαρκώς τις ερωτήσεις σου.

Με εκτίμηση

Η ομάδα του Combatives Group

Όνομα: Πέτρος. Β.
Ημ/νία: 16/08/2013
Περιοχή: Βριλήσσια

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Κάνε την ερώτησή σου

Η απάντηση θα αναρτηθεί σύντομα στην ενότητα Q&A (Ερωτήσεις & Απαντήσεις) και θα λάβεις σχετική ενημέρωση στο email που θα δηλώσεις.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.