Πως Λειτουργούν οι Φάσεις του Βίαιου Εγκλήματος

Η εγκληματικότητα δεν είναι κάτι που απλώς συμβαίνει, έχει ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΕΣ ΦΑΣΕΙΣ οι οποίες τείνουν να ακολουθούν η μία την άλλη με σχεδόν προβλέψιμη εξέλιξη. Δεν υπάρχει κανένα πραγματικό μυστικό στις φάσεις αυτές.

Υπάρχουν φάσεις και ας μην το γνωρίζεις

(Μέρη αυτού του άρθρου είναι κλειδωμένα και προσβάσιμα μόνο με προσωπικό κωδικό.)

Εδώ θα αναλύσουμε και θα συζητήσουμε τις φάσεις του βίαιου εγκλήματος. Τα κεφάλαια που θα αναλυθούν είναι η προετοιμασία, η εκτέλεση, το έγκλημα και το κίνητρο και θα κλείσουμε με το συμπέρασμα μας. Μέσα σε αυτά τα κεφάλαια θα συζητηθούν οι τακτικές και τεχνικές λεπτομέρειες που αποτελούν και το «ζουμί» της υπόθεσης.

Οι Φάσεις του Βιαίου Εγκλήματος

Η εγκληματικότητα δεν είναι κάτι που απλώς συμβαίνει, έχει ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΕΣ ΦΑΣΕΙΣ οι οποίες τείνουν να ακολουθούν η μία την άλλη με σχεδόν προβλέψιμη εξέλιξη. Δεν υπάρχει κανένα πραγματικό μυστικό στις φάσεις αυτές, δεδομένου ότι η μελέτη της βίας έχει ήδη αναληφθεί από εγκληματολογικούς εμπειρογνώμονες. (Σχετικά στοιχεία έχουν ενσωματωθεί και στην διδακτέα ύλη των Εκπαιδευτών του Combatives Group.)

Με την πάροδο του χρόνου και με βάση τις μελέτες και δοκιμές μας και με προσωπική εμπειρία, έχει επινοηθεί ένα σύστημα από το Combatives Group. Το σύστημα χρησιμοποιείται από όλους τους ασκούμενους μας ως μία μέθοδο διάκρισης. Σκοπός του είναι να γνωρίζουμε εάν είμαστε ή όχι στο στόχαστρο της εν δυνάμει βίας ή του εγκλήματος εναντίων μας. Είναι η ελπίδα μας ότι οι συμπολίτες μας και οι επαγγελματίες της Αστυνομίας και της βιομηχανίας της ασφάλειας ή όσοι επιθυμούν να είναι ασφαλής, θα κάνουν χρήση αυτού του συστήματος. Εμείς στο Combatives Group διδάσκουμε το σύστημα αυτό στα σεμινάρια και αίθουσες πρακτικής μας και έχουμε δει εξαιρετικά αποτελέσματα. Πολλοί ασκούμενοι Combatives στις αίθουσες μας έχουν αλλάξει τον τρόπο καθημερινού βίου ή λειτουργίας τους και συνεχίζουν να βελτιώνονται. Αυτό, κατά τους ίδιους, παρατηρείται σε πολλούς τομείς. Στο ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ τους, τη ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ τους, τις ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ τους, τις ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ τους και τις ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ τους, ακόμη και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την ζωή τους.

Είναι γεγονός ότι στο Combatives Group είμαστε πολύ αυστηροί όσον αφορά τη διδασκαλία της ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ και ΕΠΙΓΝΩΣΗΣ του περιβάλλοντος και της όποιας κατάστασης. Όπως επίσης και της ΑΠΟΥΣΙΑΣ, της ΑΠΟΦΥΓΗΣ και της ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ, όλα αυτά από την αρχή αποτελούν το κύριο μέσο ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (πρακτικές για πολίτες). Αλλά, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι αρκετά. Στη διαδικασία των δοκιμών μας να δημιουργήσουμε πρωτόκολλα αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων, τα έχουμε κάνει ΑΠΛΑ και ΣΑΦΗ. Ταυτόχρονα, έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ τους ασκούμενούς μας και από τις ΝΟΜΙΚΕΣ συνέπειες της βίας. Διδάσκουμε στους ασκούμενους μας τη μέθοδο αντιμετώπισης της βίας του Combatives Group, ώστε να καθορίζουν όχι μόνο ΑΝ δικαιολογούνται νόμιμα στη χρήση των δεξιοτήτων τους σε συμπλοκή αυτοάμυνας, αλλά και ΠΟΤΕ και ΠΟΣΟ είναι νομικά δικαιολογημένοι να χρησιμοποιήσουν βία για να αντιμετωπίσουν τυχόν βία.

Γιατί το κάνουμε;

Επειδή δεν είμαστε αφελείς! Γνωρίζουμε ότι η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ μάλλον θα ακολουθηθεί από τις νομικές ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ της πράξης που αφειδώς χορηγείται από το δικαστήριο.

Γιατί είναι αυτό σημαντικό;

Διότι, αν δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΜΕ να χρησιμοποιήσουμε βία για λόγους αυτοάμυνας, τότε απλά βιαιοπραγούμε. Και αυτό φίλοι μου, είναι παράνομο! Ο εισαγγελέας θα μας χρεώσει με τις ανάλογες νομικές κυρώσεις και προειδοποιήσεις για να μας διδάξει ένα μάθημα σε αυτοσυγκράτηση. Αν το έχουμε «παρακάνει» με ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟ επίπεδο βίας, τότε είναι πιθανό να ακολουθήσουν ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ. Αυτές μπορεί να συμπεριλαμβάνουν ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ σημειώνοντας μια σοβαρή οικονομική μείωση του πορτοφολιού μας μέσω πρόστιμων και νομικών εξόδων. Η υπόδειξη αυτή προστέθηκε για εκείνους που βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με τον ορισμό της Αυτοάμυνας.

Αυτό που πρέπει πρώτα να γίνει κατανοητό είναι ότι η βία και η εγκληματικότητα είναι μια ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ η οποία

Στην περίπτωση της βίας ενώ στην (αν και αυτό δεν είναι πάντα έτσι στο έγκλημα).

Έχουμε βρει ότι υπάρχουν βασικά 5 φάσεις που χωρίζονται σε δύο τμήματα:

Είναι η εμπειρία μας ότι μπορούμε συνήθως να προλάβουμε τη βία που εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων φάσεων.

Γιατί;

Επειδή κατά τη διάρκεια αυτών, ο δράστης

Για παράδειγμα:

Αν έχετε διαβάσει το προηγούμενο άρθρο μας σχετικά με την Εγκληματική Βία, θα έχετε παρατηρήσει ότι ένας εγκληματίας είναι πολύ προσεκτικός. Αυτό το κάνει ώστε να διασφαλίσει ότι μπορεί να προχωρήσει ανεμπόδιστα στο στόχο του πριν την πράξη.

Αυτές οι τρεις φάσεις είναι σημαντικές για Εάν δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, οι πιθανότητες είναι ότι θα ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ μόνο ένας ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ δράστης.

Μέχρι πότε;

Έως ότου οι απαραίτητες προϋποθέσεις να πληρούνται ή θα αναζητήσει μια ευκολότερη λεία.

A. Προετοιμασία

Το νομικό πρόβλημα με Αν και παραμένει μια ψυχική κατάσταση, είναι επίσης μια απτή «ποιότητα», με την έννοια ότι (Δείτε – γάτα πριν επιτεθεί)

Το δύσκολο μέρος της ερμηνείας των πράξεων που υποδηλώνουν την πρόθεση είναι η νομική απόδειξη αυτών.

Εκτός από το γεγονός ότι η διαδικασία του τι συμβαίνει στο μυαλό του άλλου, δεν είναι αποδεκτή ως νομικό γεγονός, το εγκληματικό στοιχείο μαθαίνει Αυτό είναι ένα «παιχνίδι» που ξέρουν καλά.

Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να μπορούμε να αναγνωρίζουμε ΠΟΤΕ

Γιατί;

Επειδή αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της προσωπικής μας ασφάλειας. Και αφού έχουμε μάθει ΠΩΣ να ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΜΕ τα ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, είναι εύκολα αναγνωρίσιμα. Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες και συζητήσεις για το θέμα αυτό σε όλες τις αίθουσες Combatives μας.

2.

Με απλά λόγια, ο εν δυνάμει δράστης Η αλήθεια του θέματος είναι ότι κανείς δεν θέλει να διακινδυνεύσει την υγεία και τη ζωή του σε μια μακροχρόνη συμπλοκή. Αυτό ισχύει επίσης και για τον καβγατζή, αλλά ΙΣΧΥΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ για τον ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ. Ο καβγατζής θέλει να εκδικηθεί για την υποτιθέμενη ή πραγματική παρεξήγηση χωρίς να κακοποιηθεί υπερβολικά ή να τραυματιστεί βαριά ο ίδιος. Ο εγκληματίας θέλει επιπρόσθετα στα τελευταία, να ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΤΟ ΣΤΟΧΟ του γρήγορα και να ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΗΝΗ του εγκλήματος, με τα λάφυρα. Για να μπορέσουν να το πράξουν αυτό και οι δύο πρέπει

Κοινώς, αν «βρωμάει» κάτι, πρόκειται για την επικείμενη «βρωμιά»!!

3.

Στην περίπτωση της διαπροσωπικής βίας όπως η βιαιοπραγία/διαπληκτισμός, ο αποφασιστικός παράγοντας μπορεί να είναι ο ΘΥΜΟΣ, η ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ, η ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ή ο ΕΓΩΙΣΜΟΣ. Ο εν δυνάμει δράστης θα μας

Στην περίπτωση της εγκληματικής βίας ο εγκληματίας λαμβάνει ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ. Εδώ είναι όπου μας ΕΠΙΛΕΓΕΙ και μας ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ την με βάση την ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ μας ως ΘΥΜΑ για επίθεση. κλπ.

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Ένας «σκληρός» εγκληματίας μπορεί επίσης να είναι ένας πολύ καλός ηθοποιός.

Αυτό αναφέρεται σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι:

Ακόμη και η πολύ καλή εκπαίδευση μάχης σώμα-με-σώμα δεν αποτελεί εγγύηση για την επιβίωση!

Β. Εκτέλεση

1.

Αν και αυτά συνήθως δεν ξεκινούν με πρόθεση την ανθρωποκτονία, μπορεί να ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ εκεί εάν τα πράγματα ξεφύγουν εκτός ελέγχου.

Τη στιγμή που ο ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ

Πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο, αν η επίθεση ξεκινήσει άμεσα με φόνο/ανθρωποκτονία, αλλά σίγουρα υπάρχει η δυνατότητα ή μπορεί και να καταλήξει εκεί όπως σε πολλές περιπτώσεις. Η στιγμή της επίθεσης είναι συνήθως μια προσπάθεια Αυτό μπορεί να είναι υλικό αγαθό, είτε είναι ο βιασμός, είτε είναι η ζωή μας, είτε ένας συνδυασμός αυτών ή και όλα αυτά μαζί.

2.

Για τον Σε τέτοιες περιπτώσεις, εάν από κάποιο τρομερό παιχνίδι της μοίρας, έχει προκύψει κρίσιμη βλάβη της υγείας ή θάνατος, ο δράστης θα αντιμετωπίσει την ίδια μεταχείριση και ίσως την ίδια τύχη με εκείνη ενός κοινού εγκληματία, διότι στα μάτια του νόμου, η πράξη του τον έκανε ακριβώς αυτό.

Ο ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ από την άλλη πλευρά είναι μια πολύ διαφορετική ιστορία. Η αντίδρασή του συχνά έχει να κάνει με το

Υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι εγκληματίες έχουν όντως δηλώσει:

«Μου αντιστεκόταν γι’ αυτό συνέχισα να τον καρφώνω»

«Εκείνη αντιστάθηκε και πάλευε να ξεφύγει και την έπνιξα για να σταματήσει!»

«Προσπάθησε να μου αρπάξει το όπλο και τον πυροβόλησα!»

Αυτό βέβαια δημιουργεί το ερώτημα:

«Μήπως αυτό σημαίνει ότι θα είναι καλύτερα να μην αντιστέκεται το θύμα;»

Η απάντησή μας σε αυτό είναι:

«Όχι βέβαια! Απλώς είναι πάντα πολύ καλύτερα εξαρχής να ΜΗΝ πιαστεί κανείς εξαπίνης!» (Δείτε –  παράγραφος 3)

Γ. Κίνητρο – Ευκαιρία – Mέσα (Κ.Ε.M.)

Είναι επιτακτική η ανάγκη να κατανοήσουμε είναι ότι τα ακόλουθα τρία στοιχεία μπορεί να ΜΗ συμβούν με τη σειρά που έχουν παρουσιαστεί. Για παράδειγμα, ο σαδιστικός εγωιστής μπορεί ξαφνικά να αισθάνεται ότι έχει την τέλεια ΕΥΚΑΙΡΙΑ για να διαπράξει έναν βιασμό, δίνοντας ξαφνική αύξηση στη ΠΡΟΘΕΣΗ. Οι περιστάσεις αναπτύχθηκαν παρά το ότι δεν υπήρχε συνειδητή αρχική απόφαση. Λόγω στρεβλωμένης προσωπικότητας, μπορεί να αποφασίσει να δράσει με βίαιο τρόπο. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει πάντα να ελέγχετε για το ΚΙΝΗΤΡΟ, την ΕΥΚΑΙΡΙΑ και τα ΜΕΣΑ.

Ο ευκολότερος τρόπος για να το θυμόμαστε είναι το ακρωνύμιο Κ.Ε.M.:

 • Κίνητρο
 • Ευκαιρία
 • Μέσα

Τα έχουμε ακούσει αυτά να αναφέρονται εκατοντάδες φορές σε αμερικανικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και ούτω καθεξής. Η συντομογραφία αυτή θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε αν είμαστε ή δεν είμαστε σε κίνδυνο ώστε να χρειαστεί να ασχοληθούμε με την επικείμενη βία ή το έγκλημα. Η ίδια η εγκληματική πράξη είναι πιθανό να διαπραχθεί αν ΚΑΙ οι τρεις παράγοντες είναι παρόντες.

Στα μαθήματά μας στις Αίθουσες Πρακτικής Combatives μας σχετικά με το Έγκλημα, διδάσκουμε ότι στηρίζεται σε ένα τρίποδο. Το ένα πόδι αντιπροσωπεύει το Κίνητρο, το δεύτερο πόδι την Ευκαιρία και το τρίτο πόδι το Μέσο.

ΕΜΕΙΣ ΔΙΝΟΥΜΕ το ΚΙΝΗΤΡΟ στον ΘΗΡΕΥΤΗ!

Το τρίποδο του εγκλήματος

Το τρίποδο του εγκλήματος

Κίνητρο

Ο κάθε ανακριτής θα σας πει ότι αυτός είναι ο σημαντικότερος από τους τρεις λόγους για να διαπραχθεί το έγκλημα.

Γιατί;

Διότι, αν δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ για τον εγκληματία να ΚΑΝΕΙ κάτι, ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ! Είναι επίσης το πιο δύσκολο για ένα θύμα να φανταστεί και έναν ερευνητή (ή τους συγγενείς) να μαντέψει ή να εξηγήσουν.

Γιατί;

Δεδομένου ότι προϋποθέτει την ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ της εγκληματικής νοοτροπίας. Ενώ στην ακραία περίπτωση του κατά συρροή δολοφόνου, προϋποθέτει την ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ του

Ευκαιρία

Εδώ το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης είναι ΔΙΚΟ ΜΑΣ και όχι του εγκληματία.

Γιατί;

Γιατί αυτός περιμένει να διαπιστώσει αν ΕΜΕΙΣ του ΔΙΝΟΥΜΕ την ευκαιρία!

Εδώ πρέπει να αναρωτηθούμε:

 • Έχω άθελά δώσει σε αυτόν τον άνθρωπο την ευκαιρία να μου επιτεθεί;
 • Είμαι μόνος μου;
 • Είμαι κάπου όπου κανείς δεν μπορεί να με ακούσει;
 • Θα μπορούσε κάποιος να με βοηθήσει σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα;
 • Πόσους επιτιθέμενους σωματικά σαν τον εαυτό μου μπορώ να χειριστώ ταυτόχρονα; Έναν; Δύο; Τρείς;
 • Τι μπορώ να κάνω αν είναι μεγαλύτεροι σωματικά, βαρύτεροι και πιο δυνατοί από εμένα;
 • Αισθάνομαι ακόμα σίγουρος;
 • Και αν είναι και οπλισμένοι;

Ο κατάλογος των θυμάτων που έχουν κακοποιηθεί μέχρι θανάτου, έχουν ληστευθεί, βιαστεί και δολοφονηθεί σε ΚΟΙΝΗ ΘΕΑ είναι συγκλονιστικός. Για πρόσφατες αποδείξεις δείτε στο youtube®. Οι άνθρωποι όλο και λιγότερο θέλουν να ασχοληθούν με το ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑ… Ελάχιστοι πλέον σε μια κοινωνία είναι αυτοί που θα σπεύσουν να βοηθήσουν και, με αυτό κατά νου, καλό είναι να είμαστε και λίγο υποψιασμένοι.

Ποτέ μην δίνετε το πλεονέκτημα διότι μπορεί να δίνετε και τη ζωή σας!

Μέσα

Τα μέσα θα μπορούσαν κάλλιστα από την σκοπιά μας να οριστούν και ως εφόδια ή ικανότητα.

 • Είναι αυτός ο άνθρωπος ικανός να επιτεθεί εναντίον μου;
 • Και αν ναι, πώς;
 • Θα είναι με ωμή βία;
 • Θα είναι με την δύναμη των αριθμών;
 • Θα χρησιμοποιήσει όπλο;

Πάρα πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως είναι ικανότεροι από ό, τι πραγματικά είναι.

Επειδή κάνατε ένα σεμινάριο κάποιο Σαββατοκύριακο στην ακαδημία πολεμικών τεχνών του μάστερ Fu-Ma-Ra πριν από δύο χρόνια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορέσετε να αντισταθείτε αποτελεσματικά τώρα. Το ίδιο ισχύει αν έχετε κάνει συλλογή διπλωμάτων από ομοίους του μάστερ άλλων συστημάτων που σε προήγαγαν σε «Κίλλερ Mother-F***** Ινστρούκτορα» σε σεμινάριο του Σαββατοκύριακου. Ακόμη χειρότερο είναι αν παρακολουθείς μαθήματα του μάστερ κάποια χρόνια και νομίζεις ότι είσαι ικανός επειδή ασκείσαι σε σέξι αληθοφανή τεχνικές που είναι ΑΝΟΥΣΙΕΣ μιας και ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ σε πραγματικές συνθήκες.

Είναι θέμα ρουτίνας στο Combatives Group να εκπαιδεύουμε τους μαθητές μας να αναζητούν ενεργά για αυτά τα τρία στοιχεία.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν δούμε ΕΝΑ από αυτά τα στοιχεία θα πρέπει γρήγορα να ψάξουμε για τα ΑΛΛΑ ΔΥΟ. Αν εντοπίσουμε δύο, από το στάδιο της εγρήγορσης, ο συναγερμός μας θα πρέπει να χτυπάει και αν εντοπίσουμε ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ, τότε θα πρέπει είτε να Απουσιάζουμε, να Αποφύγουμε ή να Αποδράσουμε!

«Ένα γραμμάριο πρόληψης είναι καλύτερο από ένα κιλό θεραπείας.»

ή αλλιώς:

«Του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ!»

Είναι ρητά που ταιριάζουν με την κατάσταση και είναι καλά ρητά! Αν δεν έχετε εντοπίσει τίποτα…, ηρεμήστε…, αλλά παραμείνετε σε «ήρεμη εγρήγορση».

Συμπέρασμα

Το ακρωνύμιο Κ.Ε.Μ. είναι ένας καλός αρχικός τρόπος για να αξιολογήσουμε μια κατάσταση. Αλλά η κατανόηση των προηγούμενων 5 φάσεων που εξηγήθηκαν λεπτομερώς, μας δίνει περισσότερη επίγνωση του τι συμβαίνει ανά πάσα στιγμή σε εμάς ή κάποιον άλλον όταν «μυρίζει μπαρούτι».

23/03/2019

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Μάχη εδάφους για σκοπούς αυτοάμυνας

Μάχη εδάφους για σκοπούς αυτοάμυνας;

Όσον αφορά την αντιμετώπιση, αδίστακτου και αδυσώπητου ένοπλου ή πολλών δραστών και την μάχη εδάφους, υποστηρίζουμε σθεναρά την Απουσία, Αποφυγή και Απόδραση ΠΡΙΝ φτάσουμε στο έδαφος, διότι αλλιώς, σχεδόν μπορούμε να εγγυηθούμε ένα δυσάρεστο αποτέλεσμα.

Άοπλος ή Ένοπλος

Άοπλος ή Ένοπλος – Το Δίλημμα

Ανάμεσα στα θέματα που ζυγίζει ένας υπεύθυνος πολίτης όταν εξετάζει την αυτοάμυνα είναι και το δίλημμα «άοπλος ή ένοπλος;».

Ένστικτο

Δυναμική Παρουσία

Άνθρωποι με στάση υπερβολικά χαμηλών τόνων, βήμα που στερείται αρσενικής «έπαρσης» και συνολική εικόνα λίγο νωθρή, είναι πιο πιθανό να γίνουν θύματα.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

 • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
 • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
 • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
 • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
 • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.