Ο όρος Combatives

Ο όρος “Combative” σημαίνει «μαχητικός». Από αυτόν προέρχεται και ο όρος “Combatives” («τα της μάχης» εκ του “Combat”). Χρησιμοποιείται ευρέως από πολλούς δυτικούς στρατιωτικούς για να περιγράψει ένα συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογής μάχης σώμα-με-σώμα.

Μοιράσου το:

Τι είναι το Combatives και τι σημαίνει ο Όρος “Combative”;

Ο όρος “Combative” σημαίνει «Μαχητικός». Από αυτόν προέρχεται και ο όρος “Combatives” («τα της μάχης» και οι δύο εκ του “Combat”). Χρησιμοποιείται ευρέως από πολλούς δυτικούς στρατιωτικούς για να περιγράψει ένα συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογής μάχης σώμα-με-σώμα. Ειδικότερα, την εφαρμογή των δοκιμασμένων σε μάχη ΑΟΠΛΩΝ και ΕΝΟΠΛΩΝ τακτικών και τεχνικών μάχης.

Αυτό δεν πρέπει να φοβίζει τους ανθρώπους, ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως κάτι που μπορούν να κάνουν μόνο επαγγελματίες στρατιώτες. Ο καθένας μπορεί να γίνει «μαχητικός» αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες (σκεφτείτε μόνο κάποιον να κάνει κακό σε αγαπημένο σας πρόσωπο). Όμως, είναι γεγονός ότι ο θεσμός του στρατού έχει χιλιετίες εμπειρίας στην εκπαίδευση ανδρών και γυναικών σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια αυτών των χιλιετιών βρήκαν τον καλλίτερο τρόπο να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους.

Η αλήθεια είναι ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί εμπειρογνώμονες του είδους!

Εμείς στο Combatives Group απλά ΑΝΤΙΓΡΑΨΑΜΕ τη ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ τους προσθέτοντας σύγχρονες έρευνες για να κάνουμε το ίδιο, ΧΩΡΙΣ την στρατιωτική θεσμοθέτηση.

Οι Σπαρτιάτες το έκαναν, οι Ιάπωνες το έκαναν, οι Ισραηλινοί το κάνουν (για τις γυναίκες τούς είναι υποχρεωτική η ένοπλη διετή στρατιωτική θητεία). Αυτές οι κοινωνίες εκτιμούσαν (και εκτιμούν) ότι η βία είναι συχνά ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ και, η κατάρτιση των γυναικών για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της, δεν τις καθιστά λιγότερο θηλυκές. Ωστόσο, τις κάνει πολύ ΙΚΑΝΕΣ και σίγουρα πιο ΑΣΦΑΛΕΙΣ.

Προσαρμογή Συστήματος Combatives

Την εποχή που ξεκίνησα την οριστική απομάκρυνση (Δείτε – Το τέλος της ευρωπαϊκής αρχής) από τις ευρωπαϊκές οργανώσεις, το Combatives Group ήδη εκπαίδευε για μια σειρά ετών τους Ευέλπιδες στο σύστημά του. Ο τρόπος εκπαίδευσης ήταν πολύ σκληρός όπως άλλωστε αρμόζει σε μελλοντικούς ηγέτες του στρατού. Όμως, εδώ μιλάγαμε για ΑΠΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ άνδρες και γυναίκες. Έτσι, αποφάσισα να ΑΛΛΑΞΩ την ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ για αυτή τη κατηγορία ανθρώπων ταυτόχρονα, ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ τις ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ της αρχικής εφαρμογής του συστήματος του Combatives Group κυρίως για χρήση από ΠΟΛΙΤΕΣ. Ταυτόχρονα μειώθηκε και ο αριθμός των τεχνικών στις ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί κανείς να εκπαιδεύει μια 20-30-40-50χρονη πολίτη φοιτήτρια, νοικοκυρά, υπάλληλο γραφείου, εταιρείας κλπ. με τον ίδιο τρόπο, ούτε για τον ίδιο σκοπό με τους Ευέλπιδες.

Άλλο στρατιώτης, άλλο πολίτης.

Σημειώστε ότι η Ελληνική Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων θεωρείται από τις 10 καλύτερες του κόσμου! Στην παράδοση της Μεθοδολογίας του W.E. Fairbairn και του E.A. Sykes, αυτό το «νεαρό» σύστημα μπορεί να «αγριευτεί» για χρήση από επαγγελματίες όπως απαιτείται.

Στη συνέχεια, συνόψισα τις ΑΡΧΕΣ, τις ΤΑΚΤΙΚΕΣ και τις ΤΕΧΝΙΚΕΣ σε ένα ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟ πρόγραμμα, το Civilian Combatives. Το έκανα αυτό εξάγοντας τα ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ στοιχεία από την επιστήμη της μάχης, εφαρμόζοντάς τα στη διδασκαλία της διαδικασίας κατάρτισης του Combatives Group. Αυτή η επιστήμη βοηθά τους ασκούμενους μας να αναπτύξουν ρεαλιστικές δεξιότητες «μάχης». (Δείτε – Ρεαλιστική Εκπαίδευση)

Σχετικά άρθρα

Η Εξέλιξη του Συστήματος Αυτοάμυνας Combatives Group

Το Σύστημα Αυτοάμυνας του Combatives Group βασίστηκε στην ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ από ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΕΣ και ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΕΣ δεξιότητες. Δηλαδή, ΕΓΚΥΡΕΣ τακτικές και τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν σε αληθινά περιστατικά βίας.

Γιατί Αυτοάμυνα του Combatives Group

Τα σενάρια πρακτικής είναι εξατομικευμένα για να αναπτύξουν τις ιδιαίτερες φυσικές και συναισθηματικές δυνατότητες του κάθε ασκούμενου και να διατηρήσουν ένα υποστηρικτικό ατομικό και ομαδικό περιβάλλον.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.