Σύστημα Αυτοάμυνας Combatives Group

Η εφαρμογή της τακτικής και των τεχνικών ρεαλιστικών και απτών μέτρων πρόληψης κατά του εγκλήματος είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που συζητείται σε βάθος στον ιστότοπο combatives.gr.

Μοιράσου το:

Combatives Group Σύστημα

Πρακτικά, το Σύστημα Αυτοάμυνας Combatives του Combatives Group περιγράφεται ως «Ρεαλιστική Αυτοάμυνα». Από τα αγγλικά η μετάφραση είναι “Reality Based Self-defense” (Αυτοάμυνα Βασισμένη στην Πραγματικότητα). Βασίστηκε στην εκμάθηση μέσω ΠΑΙΞΙΜΟ ΡΟΛΩΝ και ΣΕΝΑΡΙΩΝ (Role Play and Scenario training). Αυτή η ιδέα του «Παιξίματος Ρόλων» αποτελεί έρευνα και εφαρμογή που δοκιμάστηκε εκτενώς από τον Καθηγητή ψυχολογίας Dr. Albert Bandura.

Ο Dr. Bandura έχει μελετήσει και γράψει έρευνες πάνω στην Αυτο-Αποτελεσματικότητα (Self-Efficacy) και τις Τεχνικές Εφαρμογής Μέσων Παράγων (Agency Applying Techniques). Αυτές οι μελέτες και πρακτικές είναι ειδικά σχεδιασμένες για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να υπερνικήσουν τις καθημερινές φοβίες τους. (Π.χ. έντομα, ερπετά, ύψη, πτήσης κτλ.)

Στο Combatives Group Σύστημα, αυτά (η Αυτο-Αποτελεσματικότητα και οι Τεχνικές Εφαρμογής Μέσων Παράγων) εφαρμόζονται μέσω της πρακτικής της εκπαίδευσης με Παίξιμο Ρόλων, Προσομοίωσης και Σεναρίων. Αυτές οι πρακτικές έχουν σχεδιαστεί για να ξεπεράσουν το ΦΟΒΟ της ενδεχόμενης επίθεσης ή ακόμη και της ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ χρησιμοποιώντας τις δεξιότητες Προσωπικής Ασφάλειας, Αυτοπροστασίας και Αυτοάμυνας που διδάσκονται και εφαρμόζονται εκτενώς.

Ο στόχος;

Να ξεπεραστεί η αντίδραση «παγώματος» ή «υποταγής» που βιώνουν οι φυσιολογικοί άνθρωποι, μετατρέποντας τον ΦΟΒΟ σε «φυγή» ή όταν είναι απαραίτητο σε «μάχη».

Πολλοί άνθρωποι αντιτίθενται στην πρώτη μας επιλογή, την επιλογή της «φυγής», αναφέροντας την «μάχη» ως την πρώτη τους επιλογή. Από την εμπειρία μας, είναι ωριμότητα σκέψης και πολύ σοφότερη πορεία να επιμείνουμε πρωτίστως στην «φυγή»!

Οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά ο ΚΥΡΙΟΣ είναι η ΑΣΦΑΛΕΙΑ που παρέχεται τόσο από τις σωματικές όσο και από τις νομικές συνέπειες.

Εκεί βρίσκεται η πραγματική δύναμη στο Σύστημα Αυτοάμυνας του Combatives Group. Ο συνδυασμός αυτών των τριών συνόλων δεξιοτήτων έχει επανειλημμένα δώσει τα ΒΕΛΤΙΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

Διάγραμμα 1 - Combatives Group Σύστημα Αυτοάμυνας: Προσωπική ασφάλεια - Αυτοπροστασία - Αυτοάμυνα

Επιστημονική προσέγγιση

Ειδικά για τις γυναίκες, το ΞΕΠΕΡΑΣΜΑ του ΦΟΒΟΥ μιας ΕΠΙΘΕΣΗΣ επιτυγχάνεται μέσω της εκπαίδευσης μέσω Ρόλων, Προσομοιώσεων και Σεναρίων. Αυτή είναι στην πραγματικότητα η πρακτική με την οποία προέκυψε και η ονομασία:

«Ρεαλιστική Αυτοάμυνα»

Ο ιστότοπος Combatives.gr επισημαίνει πώς η Μεθοδολογία Αυτοάμυνας της Κοινότητας Combatives, συνδυάζει πολλούς ξεχωριστούς τομείς επιστημονικής ειδίκευσης και επαγγελματικών σπουδών. Στη συνέχεια, τα εφαρμόζει στην ολοκλήρωση του νου-σώματος-πνεύματος για την καταπολέμηση ενός επιτιθέμενου. Η εξαγωγή συγκεκριμένων ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ από τις πολυάριθμες επιστήμες, εφαρμόζεται στη συνέχεια στην ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ, δηλαδή στη Μετα-επικοινωνία και στην Εγγύτητα.

(Μετα-επικοινωνία – Meta-communication – Πώς πρέπει να ερμηνεύονται οι λεκτικές πληροφορίες – Βλέπε: Ανθρώπινες Δεξιότητες – Διαπραγμάτευση – Αποκλιμάκωση), (Εγγύτητα – Proxemics – Την διαχείριση της απόστασης.)

Οι ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ επιστήμες της φυσιολογίας, της κινησιολογίας, της ενδοκρινολογίας και της νευροφυσιολογίας εφαρμόζονται για τη βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων των μαθητών όταν βρίσκονται υπό πίεση. Η ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΗ αποτελεσματικότητα στη ΛΥΣΗ ΔΙΑΜΑΧΗΣ που διδάσκεται στα μαθήματα Αυτοάμυνας, αντλεί την επιτυχία του από την ανθρωπολογία, την ιστορία, την μελέτη ανθρωποειδών, την κοινωνιολογία και ιδιαίτερα την ψυχολογία. Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ του ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ διερευνάται επίσης για στρατηγικές και τακτικές για την ανάπτυξη ΕΠΙΛΟΓΩΝ διαχείρισης τους.

Όλα αυτά εφαρμόζονται στη συνέχεια σε πτυχές της «Θυματολογίας» (μετάφραση από την αγγλική λέξη – Victimology), της εγκληματολογίας, της αστυνόμευσης και των στρατιωτικών επιστημών. Αυτές οι πτυχές είναι όλες συνυφασμένες με τις εφαρμοζόμενες δεξιότητες ασφάλειας και μάχης που εφαρμόζονται στο πρόγραμμα του Combatives Group. Κάποιοι ίσως θεωρήσουν ότι όλα αυτά είναι πολλά για μαθήματα Ασφάλειας, Αυτοπροστασίας και Αυτοάμυνας. Εμείς απαντάμε…

είμαστε επαγγελματίες όχι εκπαιδευτές άθλησης.

(Victimology – τη μελέτη των θυμάτων του εγκλήματος και τις ψυχολογικές επιπτώσεις από την εμπειρία τους.)

Το σύστημα του Combatives Group απαιτεί πρώτα τον ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ του ΤΙ είναι ΣΧΕΤΙΚΟ, κατόπιν την ΑΝΑΛΥΣΗ των πιθανών επιλογών και, τέλος, την ΕΦΑΡΜΟΓΗ της κατάλληλης εκπαίδευσης.

Συνεπώς, αφού αναλύσουμε το επίπεδο της παρούσας εγκληματικότητας, τότε μόνο η ασφάλεια, η αυτοπροστασία και η αυτοάμυνα, υφίσταται για τη καταπολέμηση της. Πρέπει δηλαδή να γνωρίζουμε το ΕΠΙΠΕΔΟ ΒΙΑΣ που ίσως καλεστούμε να ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ. Και  ιδιαίτερα για τις γυναίκες, αυτή η ΕΝΙΣΧΥΣΗ στην ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ της βίας γίνεται πολύ απλή, αποτελεσματική και ΕΝΔΥΝΑΜΩΤΙΚΗ.

Οι αρχές της Αυτοάμυνας του συνόλου του Combatives Group είναι η ενσάρκωση της εφαρμογής ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ έρευνας της διδακτικής εμπειρίας στην «μαχητική αυτοάμυνα». Η τεράστια αξία αυτών των ερευνών και γνώσεων οδήγησε τελικά και στην αφομοίωση τους στα προγράμματα μας.

(Μαχητική αυτοάμυνα – Αντιμετωπίζοντας δύναμη με δύναμη – Meeting Force on Force.)

Η εκπαίδευση της Μεθοδολογίας Combatives είναι η διαδικασία μάθησης στην εφαρμογή αρχών, τακτικών και τεχνικών ΕΓΚΥΡΗΣ αυτοάμυνας σε καταστάσεις ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ.

Ο ιστότοπος Combatives.gr διερευνά πώς μπορεί να διδάξει και να αναπτύξει αποτελεσματικά το μαχητικό πνεύμα στους ανθρώπους για να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Αυτό πρέπει να επιτευχθεί ΧΩΡΙΣ τις ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ χρήσης ΠΛΗΡΟΥΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ως ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ της ΒΙΑΣ που διαπράττεται εναντίον τους.

Η εφαρμογή των ΑΡΧΩΝ και ΜΕΘΟΔΩΝ του Combatives Group είναι αναμφίβολα η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ μεθοδολογία για την εκπαίδευση αυτοάμυνας μέχρι σήμερα. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα προφανές όταν εκπαιδεύονται οι γυναίκες στο ευρύτερο σύστημα αυτοάμυνας της κοινότητας μας.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά!

Η ΕΡΕΥΝΑ και η ΕΓΚΡΩΤΗΤΑ μερικών καλά εφαρμοσμένων αρχών, τακτικών και τεχνικών καθιστούν ΕΓΚΥΡΟ και το πρόγραμμα σπουδών μας.

Ως κοινότητα, ΔΕΝ συσσωρεύουμε εκατοντάδες τεχνικές με τη φιλοσοφία του ρακοσυλλέκτη «…σε περίπτωση που ΙΣΩΣ τις χρησιμοποιήσω…» δείτε – πολεμικές τέχνες. Μόνο τα άμεσα απαραίτητα και άκρως αποτελεσματικά! Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζεται τόσο λίγος χρόνος εκπαίδευσης.

Η επιστήμη πίσω από αυτή την προσέγγιση ενσωματώνεται στη διαδικασία ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ και ΜΑΘΗΣΗΣ μέσω της ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΗΣ του προγράμματος σπουδών. Αυτό που οι ασκούμενοι ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ από τα μαθήματα αυτοάμυνας του Combatives Group, είναι το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ της εφαρμογής της ΜΑΧΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ (Combat Science) στη μεθοδολογία ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ.

Αυτό ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΕΙ την ανάπτυξη των ΦΥΣΙΚΩΝ επιδόσεων σε ΣΥΜΠΙΕΣΜΕΝΟ χρόνο.

Οι δεξιότητες Combatives είναι πολύ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από την εφαρμογή τεχνικών «πολεμικών τεχνών» κατά τη διδασκαλία ή την εκμάθηση της αυτοάμυνας. Η πλήρης επαφή ή η πλήρης εφαρμογή δύναμης στην αυτοάμυνα σε προσομοιωμένα σενάρια, είναι κάτι παραπάνω από το να φορά κανείς προστατευτικά θωράκισης σώματος (Δείτε – Ρόλοι, Προσομοιώσεις και Σενάρια) για να διευκολύνουν τους ασκούμενους να ασκήσουν χτυπήματα.

Θωρακισμένος αντίπαλος

Η έννοια της ένδυσης προστατευτικής θωράκισης σώματος θεωρήθηκε ως φυσιο-ψυχολογικό εργαλείο ΜΑΘΗΣΗΣ. Επιτρέπει στους ασκούμενους να ΥΠΕΡΚΕΡΑΣΟΥΝ τις ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ και τους ΦΟΒΟΥΣ τους χρησιμοποιώντας ΟΛΕΣ τις ΔΥΝΑΜΕΙΣ τους εναντίον ενός καλά προστατευμένου «ζωντανού επιτιθέμενου» που μπορούν να «βαράνε» αλύπητα!

Γυναίκες μας έχουν πει ότι η εμπειρία είναι ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗ, διότι, με έναν τόσο βαριά θωρακισμένο επιτιθέμενο, ο τραυματισμός είναι ΑΔΥΝΑΤΟΣ!

Ο «επιτιθέμενος» χρησιμοποιεί μια ποικιλία προσεγγίσεων για να ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ τις ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ και τις ΜΑΧΗΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ του κάθε ασκούμενου. Ταυτόχρονα, τους παρέχει ένα μέσο για να ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ή να ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΝ τα λάθη τους.

Ως τυπικός ιδρυτής του Combatives Group, έχω εφαρμόσει τις συσσωρευμένες γνώσεις και εμπειρία από το 1974 στο σημερινό Σύστημα Αυτοάμυνας Combatives Group.

Επιπλέον, το Combatives.gr είναι ένας χώρος έρευνας της δυναμικής και των ψυχολογικών λειτουργιών της γενικότερης συμπλοκής σώμα-με-σώμα και της εξέλιξης αυτού. Πρόκειται για ένα Βήμα αν θέλετε, όπου οι ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ και τα ΕΥΡΗΜΑΤΑ που προκύπτουν από τις εμπειρίες και τις έρευνες της κοινότητας μας, ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΣ με ΑΚΕΡΑΙΩΤΗΤΑ. [Οι πληροφορίες σχετικά με τον ιστότοπο καλύπτουν κάθε είδους διερευνημένη, εμπειρία, είτε προσωπική είτε μαθητών (Δείτε – Blog), ακόμη και ενδιαφερόμενων ή αντιρρησιών (Δείτε – Q&A)].

Η διαδικασία κατάρτισης έχει σχεδιαστεί για να αναπτύξει ταυτόχρονα 3 οντότητες. Αυτές είναι:

ΝΟΥ, ΣΩΜΑ και ΠΝΕΥΜΑ

μέσω Προσωπικής Ασφάλειας, Αυτοπροστασίας και Αυτοάμυνας.

Η προσέγγιση της διδασκαλίας των σεμιναρίων ενός τριήμερου Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (ISM-BSM-ASM) είναι η θέση:

Αν μια γυναίκα μπορεί να εφαρμόσει τις τακτικές και τις τεχνικές του συστήματος Combatives, τότε μπορεί και ένας άνδρας.

Στην ουσία, οι αρχές αυτοάμυνας του Combatives Group μπορούν να εφαρμοστούν στη διδασκαλία γυναικών, ανδρών, εφήβων ακόμη και παιδιών (με προσαρμογές). Μπορούν επίσης να μεταφερθούν, εν μέρει και σε άλλα είδη εκπαίδευσης, ΕΙΔΙΚΑ σχεδιασμένα για ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ που ασχολούνται με τη βία (Security, σωματοφύλακες, αστυνομία και στρατό).

Η πρακτική των βασικών δεξιοτήτων αυτοάμυνας με μια μεθοδική δομή παρουσίασης παρέχει ένα «προσωπικό ταξίδι» για κάθε ασκούμενο. Όσοι έχουν επιμείνει στην πορεία, έχουν βρει αυτό το «πέρασμα» ιδιαίτερα ενδυναμωτικό ασχέτως φύλου. Ενώ το Σύστημα Αυτοάμυνας Combatives Group δεν αποτελεί «θεραπεία» (αποδεικνύεται ιδιαίτερα «λυτρωτικό»), έχει κατά καιρούς βοηθήσει τους ανθρώπους σε μεμονωμένες «αυτό-αποκαλύψεις».

Οι τραυματίες επιζώντες βίαιων εγκλημάτων βρίσκουν αυτό το ταξίδι αρκετά «θεραπευτικό».

Το περιβάλλον που παρέχουμε στους κόλπους της κοινότητάς μας είναι χαλαρωτικό, ομαδικό και πολύ υποστηρικτικό. Συνεπώς, οι ασκούμενοι μπορούν με ασφάλεια να ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ και να ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ τους ΦΟΒΟΥΣ τους χωρίς να νιώθουν ότι τους «κρίνει» κανείς.

Το αποτέλεσμα που επιδιώκουμε

Η ιδέα πίσω από το Combatives Group Σύστημα Αυτοάμυνας είναι η εκπαίδευση ολόκληρης της ύπαρξης ενός ατόμου. Δηλαδή, ΝΟΥ, ΣΩΜΑΤΟΣ και ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.

Όπως διακρίνετε, υπάρχει ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ να χειριστεί κανείς τη βία και, κάθε τάξη αυτοάμυνας παρέχει ακόμη ένα «λιθαράκι» στον αμυντικό τοίχο του κάθε ασκούμενου.

Είναι γεγονός ότι μέχρι το τέλος του προγράμματος αυτοάμυνας μας, οι απόφοιτοι βρίσκουν περισσότερη ειρήνη και χαρά στη ζωή τους.

Υπάρχουν πολλές δυναμικές που εμπλέκονται σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μάθησης Ρόλων, Προσομοίωσης και Σεναρίων. Αυτά περιγράφονται σε πολυάριθμες ενότητες αυτού του ιστότοπου. Συμπεριλαμβάνουν και τους λόγους για τον οποίο η εκπαίδευση του Combatives Group είναι τόσο διαφορετική και επιτυχημένη.

Το Σύστημα Αυτοάμυνας Combatives Group βασίζεται σε μεθόδους αντιμετώπισης της πραγματικότητας της αχαλίνωτης βίας. Έχει εξελιχθεί ως μεθοδολογία διδασκαλίας και μαθησιακών αρχών. Αυτά είναι συγκεντρωμένα από μια πληθώρα πραγματικών περιστατικών, ακαδημαϊκών και μαχητικών επιστημών στο πιο προηγμένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα αυτοάμυνας πλήρους επαφής που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα.

Η εφαρμογή της τακτικής και των τεχνικών ρεαλιστικών και απτών μέτρων πρόληψης κατά του εγκλήματος είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που συζητείται σε βάθος στον ιστότοπο combatives.gr.

Κείμενα σχετικά με αυτό:

 • Αυτοάμυνα για γυναίκες
 • Η εξέλιξη του combatives.gr
 • Αυτοάμυνα έναντι Πολεμικών Τεχνών
 • Προσέχετε τις μη έγκυρες μεθόδους αυτοάμυνας
 • Επιλογές στην αυτοάμυνα
 • Διάφορα στοιχεία «ταχείας λύσης»
 • Τέσσερα βήματα για την αυτοάμυνα

Σχετικά άρθρα

Ο όρος Combatives

Ο όρος “Combative” σημαίνει «μαχητικός». Από αυτόν προέρχεται και ο όρος “Combatives” («τα της μάχης» εκ του “Combat”). Χρησιμοποιείται ευρέως από πολλούς δυτικούς στρατιωτικούς για να περιγράψει ένα συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογής μάχης σώμα-με-σώμα.

Τιμές Εκπαίδευσης Αυτοάμυνας ISM-BSM-ASM

Εκπαίδευση Ασφάλειας, Αυτοπροστασίας και Αυτοάμυνας ISM-BSM-ASM της κοινότητας του Combatives Group για Έφηβες και Ενήλικες Γυναίκες και οι προϋποθέσεις του τριήμερου σεμιναρίου.

Ενότητες Πακέτου Αυτοάμυνας

Το θεωρητικό υπόβαθρο των εισηγήσεων στο Σεμινάριο Γνωριμίας (για άνδρες και γυναίκες) και στην Εισαγωγική Ενότητα Αυτοάμυνας (ISM-ΜΟΝΟ για έφηβες και ενήλικες γυναίκες) βασίζεται στην έρευνα πάμπολλων επιθέσεων εναντίον γυναικών.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

 • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
 • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
 • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
 • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
 • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.