Ωμή Βία

Η ΕΠΙΘΕΣΗ από ΕΝΕΔΡΑ και κυρίως από ΕΝΟΠΛΗ ενέδρα είναι εξαιρετικά βίαιες καταστάσεις όπου το σοκ, ο φόβος, η έκπληξη, ο αποπροσανατολισμός και η σύγχυση είναι ο ΚΑΝΟΝΑΣ και όχι η εξαίρεση.

Δεν τον είδα! Δεν το περίμενα! Δεν το φαντάστηκα! Δεν…

Ας δούμε πρώτα ποιος μπορεί να ΑΣΚΗΣΕΙ βία. Η απάντηση είναι:

Ο καθένας!

Με βάση τα αρχεία αστυνομικών υπηρεσιών ανά τον κόσμο, αποδεικνύεται ότι ΚΑΘΕ άνθρωπος, ΑΝ οι συνθήκες το επιτρέψουν, ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΣ να ασκήσει βία, και μάλιστα ΩΜΗ ΒΙΑ. Οι διάφοροι γνωστοί και φίλοι είναι αυτοί που θα δηλώσουν ότι:

«Μα ήταν καλό παιδί»

ή

«Ποτέ δεν θα το είχα φανταστεί»

ή ακόμα

«Αποκλείεται!!!»

Ας σκεφτούμε ότι ΔΕΝ ζούμε πια στα όρια της γνωστής γειτονιάς αλλά σε ένα απρόσωπο αστικό κέντρο. Όμως, ακόμα και αν διαμένουμε σε μια κωμόπολη ή ένα χωριό, θα πρέπει πλέον να έχουμε το νου μας, να ΜΗΝ είμαστε ΑΦΕΛΕΙΣ.

Αν, επιπλέον, λάβουμε υπ’ όψιν ότι πολλοί συνάνθρωποι ζουν υπό το καθεστώς της ΠΕΙΝΑΣ, του ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΥ, της ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ και μιας ΑΛΛΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ, τότε οι πιθανοί δράστες της βίας (βιαστές;) ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ. Κάποιοι ασκούν βία για να φάνε, κάποιοι για να αγοράσουν τη δόση τους, κάποιοι για να πάρουν ότι δεν είναι δικό τους. Η πλειοψηφία όμως την ασκεί διότι κάποιοι τους φέρθηκαν ΧΩΡΙΣ ΣΕΒΑΣΜΟ. Δηλαδή, ΟΛΟΙ κάτι ΘΕΛΟΥΝ και χρησιμοποιούν με κάποια μορφή την βία ως μέσο να το ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ. Κάποιοι άλλοι όμως ασκούν βία απλά γιατί ΕΤΣΙ ΘΕΛΟΥΝ.

Η ωμή βία έχει πολλές μορφές και ασκείται παντού και σε όλες τις ηλικίες. Εκτός από την επαναλαμβανόμενη βία, που κατά κανόνα ασκείται από ΟΙΚΕΙΟ περιβάλλον, η ωμή βία είναι ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ.

Η ωμή βία έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις. Και έρχεται με δύναμη και αποφασιστικότητα, ανελέητη και αδυσώπητη.

Η ωμή βία έχει έναν και μόνο σκοπό:

Την πρόκληση της μέγιστης σωματικής βλάβης προς το θύμα ή ακόμη και την αφαίρεση της ζωής του!

Κατά την άσκησή της, ο θύτης μπορεί να βρίσκεται υπό το καθεστώς της έξαψης και του παραλογισμού, μπορεί όμως να είναι και απόλυτα ψύχραιμος και με πλήρη επίγνωση των πράξεών του.

Κατά την άσκηση βίας ο θύτης μετατρέπεται σε δικαστής με πλήρη δικαιώματα. Στο μυαλό του, ο σκοπός του είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΟΣ και το θύμα είναι ο «ποταπός εχθρός». Οι πράξεις του σπάνια φέρουν τύψεις και μεταμέλεια. Θεωρεί ότι έχει ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να βασανίσει το θύμα ή ακόμα και να αφαιρέσει τη ζωή του.

Οι εγκληματικές επιθέσεις που πραγματοποιούνται στο δρόμο συνήθως είναι ξαφνικές, ταχύτατες και εξαιρετικά σύντομες. Δίνουν ελάχιστη ευκαιρία στο ανυποψίαστο θύμα να αντιδράσει. Μετατρέπουν το θύμα σε πρόβατο προς σφαγή. Το θύμα καθηλώνεται ΑΝΙΚΑΝΟ να αντιδράσει από ΦΟΒΟ που το έχει κατακυριεύσει. Πραγματοποιούνται εν δυνάμει οπουδήποτε, στο δρόμο, στον χώρο στάθμευσης, στην πλατεία, στην είσοδο του σπιτιού μας, ΠΑΝΤΟΥ. Η βία είναι τόσο τρομακτική και αδυσώπητη που πολλές φορές, ακόμα και μετά την εφαρμογή της το θύμα δεν έχει καταλάβει ακριβώς τί συνέβη ή την σοβαρότητα των τραυμάτων του.

So You Think You Can #28:

Εμείς όμως δεν καλούμαστε να ερμηνεύσουμε τον ψυχισμό του επιτιθέμενου, ούτε καν του θύματος· καλούμαστε να ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ! Ιδανικά, καλούμαστε να κάνουμε ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ είναι δυνατόν για να ΜΗΝ βρεθούμε ΠΟΤΕ σε μια τέτοια θέση.

Γιατί αυτό;

Για να μην να γίνουμε ποτέ το θύμα!

Σε μια ενδεχόμενη επίθεση πρέπει να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για όλα. Ο ΦΟΒΟΣ είναι ΑΠΟΔΕΚΤΟΣ, ο ΠΑΝΙΚΟΣ όμως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ. Αρνούμαστε να είμαστε εμείς το θύμα. Αυτή είναι η διάχυτη νοοτροπία του Combatives Group.

Πώς θα το καταφέρουμε αυτό;

Με την ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Στο Combatives Group αλλάζουμε τη νοοτροπία μας, σταματάμε να σκεπτόμαστε σαν θύματα. Αποκτάμε και καλλιεργούμε την νοοτροπία της ΠΡΟΛΗΨΗΣ.

Η καταστολή έχει θέση μόνο όταν όλα τα μέτρα και πρωτόκολλα της πρόληψης έχουν αποτύχει.

Όταν φτάσουμε στην καταστολή αντιμετωπίζουμε την βία με το ίδιο μέτρο και ΙΣΩΣ λίγο παραπάνω. Όσο χρειάζεται δηλαδή να σταματήσει ο επιτιθέμενος να ασκεί την βία. Έχουμε ΠΑΝΤΑ στο νου το γράμμα του νόμου δηλαδή τη «Σχέση Απειλής και Βίας» και το «Μόλις Αρκετό Αρκεί!»

Δεν είμαστε πρόβατα προς σφαγή, έχουμε κάθε δικαίωμα να υπερασπιστούμε, με νύχια και με δόντια, τη ζωή μας, την ψυχική και τη σωματική μας ακεραιότητα. Αλλά εμείς στην κοινότητα μας πιστεύουμε οτι για να το κάνουμε αυτό, πρέπει, πάση θυσία να είμαστε και ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ.

Αυτός είναι ό λόγος που εμείς, στις Αίθουσες Combatives, απομακρυνθήκαμε από τους παραδοσιακούς θεσμούς και νοοτροπία των πολεμικών τεχνών (Ju Jutsu), έστω και αν αυτή ήταν πραγματική, δοκιμασμένη και αποδεδειγμένη πολεμική τέχνη (τέχνη του πολέμου) στο παρελθόν. (Στη δική μας περίπτωση του κλασσικού Ζίου Ζίτσου – Τζού Τζούτσου – δείτε Προσωπική Ιστορία του συγγραφέα.)

Γιατί;

Διότι σήμερα, αυτοί οι θεσμοί και η νοοτροπία των περισσότερων εκφυλισμένων πια πολεμικών τεχνών του παρελθόντος, δεν καλύπτουν επαρκώς το θέμα των αναγκών της σύγχρονης κοινωνίας των πολιτών, ούτε της σύγχρονης αστικής βίας. Ειδικά για την νοοτροπία των συλλόγων, η ΑΘΛΗΤΙΚΗ τους προσέγγιση και οι σωστές ηθικές και ευγενούς άμιλλας αξίες τους, δεν καλύπτουν επαρκώς τις απαιτήσεις προσωπικού ιδιωτικής ασφαλείας ή αυτές ενός σύγχρονου στρατού ή τις εξαιρετικά απαιτητικές ανάγκες μιας αστυνομικής δύναμης. Άσχετα αν θέλουν οι ίδιοι να το πιστεύουν. Χρειάζεται μόνο να παρακολουθήσουν πραγματικά περιστατικά βίας στο YouTube για να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει ηθική, δεν υπάρχει ευγενή άμιλλα, δεν υπάρχουν αξίες. Υπάρχει μόνο απρόβλεπτη ωμή, αχαλίνωτη, ακραία βία με εγωισμό, φόβο και μίσος.

So, you STILL think you can #3

Το Σύστημα Combatives μας έχει δημιουργηθεί ειδικά για αυτά τα περιβάλλοντα.

Γιατί;

Επειδή ειδικά για πολίτες και αστυνομικούς, η ΕΠΙΘΕΣΗ από ΚΛΙΜΑΚΟΥΜΕΝΗ βία δεν πρέπει να κρατήσει περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα.

Ο λόγος;

Διότι ο κίνδυνος να εισέλθει ο εγωισμός άρα και η κλιμάκωση της βίας είναι πραγματικός. Με την κλιμάκωση ο κίνδυνος να ΟΠΛΙΣΤΕΙ κάποιος είναι μεγάλος. Συνεπώς και η είσοδος ΟΠΛΟΥ σε μια φιλονικία που ξεφεύγει, συνήθως παίρνει δυνητικά ΑΝΟΔΙΚΗ πορεία τελειώνοντας με θύματα (παρατηρήστε – είπα θύματα).

«Στη κάθε συμπλοκή υπάρχει ένας νικητής και δύο ηττημένοι» – Mickey Davidow

Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει αυξάνει γραμμικά τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου.

So, you STILL think you can #10:

Η ΕΠΙΘΕΣΗ από ΕΝΕΔΡΑ και κυρίως την ΕΝΟΠΛΗ ενέδρα είναι εξαιρετικά βίαιες καταστάσεις όπου το σοκ, ο φόβος, η έκπληξη, ο αποπροσανατολισμός και η σύγχυση είναι ο ΚΑΝΟΝΑΣ και όχι η εξαίρεση. (Ασκούμενοι του Combatives Group δεν νοείτε να πιαστούν εξαπίνης.)

Είμαστε ξαφνικά σε έναν απελπισμένο, σκληρό αγώνα για επιβίωση (όχι απλώς έναν καυγά) και κάθε καλά ενημερωμένος άνθρωπος ξέρει ότι τα μαχητικά αθλήματα δεν μπορούν να μας προετοιμάσουν γι’ αυτό. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι διδάσκει ένα Σύστημα Αυτοάμυνας όταν το ΠΝΕΥΜΑ και οι ΣΤΟΧΟΙ του δεν είναι συμβατοί με τις καταστάσεις που επικρατούν σε πραγματικές συνθήκες. Συνεπώς στο Combatives εκπαιδεύουμε ΜΟΝΟ για πραγματικές καταστάσεις υψηλής πίεσης και απειλής. Δεν διδάσκουμε τους ανθρώπους πως να μάχονται, αλλά ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ σε όλα τα επίπεδα.

Προσωπικά, ψυχικά, νομικά, σωματικά και πρακτικά.

20/03/2018

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Πως με βοήθησε το combatives

Πως με βοήθησε το combatives να αλλάξω τη ζωή μου; Από πού να ξεκινήσω; Σχεδόν όλα πηγαίνουν καλύτερα! Η προσωπική μου ζωή, η ψυχολογική μου ζωή, η σωματική μου εξέλιξη, η αυτοπεποίθησή μου, κι’ άλλα πολλά!

Ο δάσκαλός μου έχει 100 Dan!!!

Στηρίζεσαι στις ικανότητές σου ή όσα λέγονται για το σύστημα που μαθαίνεις; Μπορείς να κάνεις όσα κάνει ο εκπαιδευτής σου; Έχεις μάθει τίποτα που να σου εμπνέει αυτοπεποίθηση; Πόσο αποτελεσματικός νιώθεις; Έχεις κερδίσει τίποτα από όλο αυτό; Έχει αλλάξει τίποτα σε σένα ή στον τρόπο σκέψης σου;

Πόσο Combative είσαι;

Χρειάζεται να είναι κανείς ψηλός και δυνατός ή μήπως χρειάζεται πολλές τεχνικές για να είναι Combative; Τι σημαίνει ο όρος “Combative” και τι ο όρος “Combatives” Ποιά η διαφορά και γιατί χρειάζεται να την γνωρίζουμε. Εδώ θα δώσουμε σαφείς απαντήσεις στους όρους και έννοιες που συνδέονται με αυτό.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.