Αυτοάμυνα ή Αυτοπροστασία;

Υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ της Αυτοάμυνας και της Αυτοπροστασίας; Πως μπορούν να βοηθήσουν αυτές οι καταστάσεις και πώς να προκαλέσουν την ήττα; Ποια είναι θέση Δύναμης και ποια Αδυναμίας;

Υπάρχει διαφορά;

«Αυτοάμυνα» σημαίνει ότι αντιδράτε σε μία επίθεση που συμβαίνει ήδη, με αποτέλεσμα να «τρέχετε να προφτάσετε» την προηγηθείσα επίθεση του αντιπάλου.

Η εκχώρηση της δυνατότητας του «πρώτου χτυπήματος» στον αντίπαλο είναι μια εγγενής αδυναμία του πνεύματος της «αυτοάμυνας».

Η νοοτροπία αυτή αφήνει τον αμυνόμενο να… μαντεύει… ίσως… τι πρόκειται να συμβεί στην συνέχεια και… από ποια κατεύθυνση πιθανόν να προέλθει η επίθεση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει… αν προλάβει… Από την στιγμή που ο κακοποιός έχει επιλέξει τον στόχο του, έχει ήδη πάρει την απόφαση να χτυπήσει και έχει χτυπήσει, μπορεί με άνεση να έχει επιφέρει όχι μόνο το αρχικό χτύπημα αλλά και το τελικό.

Αυτή είναι μια θέση ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ.

Αυτοάμυνα ή Αυτοπροστασία;

«Αυτοπροστασία» σημαίνει ότι έχετε επίγνωση μιας επικείμενης επίθεσης κι έχετε ήδη πάρει μέτρα για να την αποτρέψετε πριν υλοποιηθεί, είτε εξερχόμενοι του σημείου κινδύνου είτε με μία δική σας προληπτική αντίδραση.

Η «επίγνωση» του τι μπορεί να παρουσιαστεί στον δρόμο σας είναι μια νοοτροπία ισχύος, διότι σας προετοιμάζει (ψυχοσωματικά) να το αντιμετωπίσετε. Την στιγμή τελικά που θα χρειαστεί να το αντιμετωπίσετε θα έχετε εσείς επιλέξει τον στόχο σας και θα βρίσκστε «με το δάχτυλο στην σκανδάλη». Δίνετε, δηλαδή, στον εαυτό σας το πλεονέκτημα του «πρώτου χτυπήματος» την στιγμή που η γλώσσα του σώματος του επιτιθέμενου κακοποιού σας προειδοποιεί για την επερχόμενη επίθεση. Δεν περιμένετε δηλαδή τον επιτιθέμενο να χτυπήσει για να αντιληφθείτε ότι πρόκειται να σας επιτεθεί. Αυτή η νοοτροπία «επίγνωσης» (περιβάλλοντος/κατάστασης/πρόθεσης κλπ.) αναγκάζει κάθε πιθανό κακοποιό να «τρέχει να προφτάσει» τις δικές σας ενέργειες

Αυτή είναι μια θέση ΙΣΧΥΟΣ.

12/02/2013

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Σχετικά άρθρα

Αυτοάμυνα Combatives για γυναίκες

Αυτοάμυνα Combatives για γυναίκες

Γιατί οι γυναίκες να είναι σχεδόν πάντα τα μεγάλα θύματα της βίας; Γιατί τα στατιστικά δείχνουν αυξημένα περιστατικά οικογενειακής και εξωγενούς βίας προς γυναίκες; Τι κάνουν οι γυναίκες για αυτό το πρόβλημα; Γιατί δεν λαμβάνουν τα μέτρα τους όπως οφείλουν για να προστατευτούν;

Είναι οι Πολεμικές Τέχνες, Πολεμικές;

Οι Πολεμικές Τέχνες σήμερα δίνουν πληθώρα επιλογών σε ανθρώπους που ασχολούνται με το αντικείμενο. Οι επιλογές ποικίλουν όσο οι ίδιες οι πολεμικές τέχνες.

Ο δρόμος του μαθητή

Το θετικό κλίμα που δημιουργείται προκαλεί όλες τις ομάδες να προοδεύουν, να ξεπερνούν τα εμπόδια τους και να αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις. Δεν είναι τυχαίο πως υπάρχουν ασκούμενοι που η ώρα που απαιτείται για να φτάσουν στα κέντρα εκπαίδευσης είναι περισσότερη από την ώρα της ίδιας της εκπαίδευσης.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.