Χαρακτηριστικά Combatives

Τι χρειάζεται κανείς για να μπορέσει να ασκήσει Αυτοπροστασία ή ακόμη και Αυτοάμυνα; Πρέπει να είναι μυώδης; Δυνατός; Ψηλός; Ή μήπως τα στοιχεία που χρειάζεται πρέπει να είναι διαφορετικά; Κι’ αν είναι έτσι, ΠΟΙΑ;

Όσα χρειάζονται για την Αυτοάμυνα

Όλοι γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται ΣΟΒΑΡΑ με τις «Πολεμικές Τέχνες» αναπτύσσουν κάποια χαρακτηριστικά.

Όμως, το ερώτημα είναι:

Αναπτύσσουν τα ΣΩΣΤΑ χαρακτηριστικά σε σχέση με τον όρο «πολεμικές» που υπάρχει στον όρο «Πολεμικές Τέχνες» ή ΝΟΜΙΖΟΥΝ ότι το κάνουν;

Ο όρος “Combatives” είναι αυτός που χρησιμοποιείται ΓΕΝΙΚΑ από επαγγελματικούς στρατούς για να περιγράψει έναν τομέα που ειδικεύεται στην ΕΝΟΠΛΗ και ΑΟΠΛΗ μάχη σώμα-με-σώμα.

Στη πραγματικότητα, η εφαρμογή των χαρακτηριστικών που θα αναφέρουμε, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ΜΟΝΟ στρατιωτική ή αστυνομική, μιας και λίγο πολύ ΟΛΟΙ μπορούν να τα αναπτύξουν και να τα ασκούν, είτε συνολικά, είτε εν μέρει. Αυτό που παραμένει χαρακτηριστικό όμως, είναι ότι ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ιδιότητες (ή ικανότητες) ΚΑΠΟΙΕΣ εκ των οποίων είναι και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ.

Πρακτικά, οι ίδιες αρχές, τακτικές και τεχνικές που χρησιμοποιούν επαγγελματίες, μπορούν χρησιμοποιηθούν και να εφαρμοστούν από πολίτες. Ωστόσο, κάποια στοιχεία αυτών των χαρακτηριστικών είναι ΕΜΦΥΤΑ σε κάποιους, ενώ άλλα πρέπει να ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΘΟΥΝ.

Σε καταστάσεις όπου η υγεία και η ζωή σας κινδυνεύουν, δεν πρέπει να πιαστείτε ΕΞΑΠΙΝΗΣ.

Αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι πρέπει να ενεργείτε σαν να σας κυνηγάνε, αλλά είναι απαραίτητο να βρίσκεστε σε ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ για το τι συμβαίνει γύρω σας. Στις σημερινές συνθήκες της ζωής στην πόλη, μπορεί να σας ζητηθεί τη πιο απρόσμενη στιγμή να λάβετε αποφάσεις που θα σας σκοτώσουν ή θα σώσουν τη ζωή σας, οπότε, η λήψη των ΣΩΣΤΩΝ αποφάσεων είναι σημαντική.

Το συνηθισμένο δίλημμα είναι:

ΜΑΧΗ ή ΦΥΓΗ;

Δεν συζητάμε τις άλλες αντιδράσεις (πάγωμα υποταγή κλπ.) διότι δεν αποτελούν ΔΡΑΣΗ την οποία θεωρούμε ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ για καταστάσεις βίας.

Εδώ είναι λοιπόν που χρειάζεται κανείς να έχει καλλιεργήσει αυτά τα απαραίτητα χαρακτηριστικά.

Τα απαραίτητα χαρακτηριστικά του ασκούμενου Combatives

Δεν έχετε την πολυτέλεια να ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΕΙΤΕ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ενεργείτε σαν να διώκεστε, αλλά ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να είστε σε ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ για ό, τι συμβαίνει γύρω σας.

Στις σημερινές συνθήκες της ζωής στην πόλη, σε ΑΚΡΑΙΕΣ καταστάσεις μπορεί να κληθείτε την πιο ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ στιγμή να πάρετε αποφάσεις που θα σας σκοτώσουν ή θα σώσουν τη ζωή σας. Έτσι λοιπόν, οι σωστές αποφάσεις είναι ζωτικές.

Το σύνηθες δίλλημα του μέσου ανθρώπου είναι:

«Φεύγω τρέχοντας ή μάχομαι;»

Έχοντας λάβει την απόφασή σας, ο ΤΡΟΠΟΣ με τον οποίο ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ την απειλή που απευθύνεται προς την αξιοπρέπεια, την υγεία ή τη ζωή σας θα ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ και το ΜΕΛΛΟΝ σας. Το μέλλον, γιατί θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τη ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ σας, όπου ίσως να προβληματιστείτε επειδή δεν είχατε λάβει τη ΣΩΣΤΗ απόφαση.

Σε αυτό το μέλλον, το ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ είναι να έχετε να ΖΗΣΕΤΕ και με τη ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ σας, όπου ίσως ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΙΤΕ με το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ της όποιας απόφασης.

Όπως και να’ χει, είτε έχετε αποφασίσει να δώσετε μάχη είτε όχι, το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ της επιλογής σας έχει ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.

Συνέπειες ΚΑΛΕΣ ή ΚΑΚΕΣ οι οποίες μπορεί να σας ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ή να σας ΣΤΟΙΧΕΙΩΣΟΥΝ για το υπόλοιπο της ζωής σας. Όποιο μονοπάτι αποφασίσετε να πάρετε τη στιγμή της αλήθειας, πρέπει να λάβετε την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ και να είστε ΓΡΗΓΟΡΟΙ, αλλά ΟΧΙ ΒΙΑΣΤΙΚΟΙ, διότι στη βιασύνη λαμβάνονται οι ΚΑΚΕΣ αποφάσεις.

Έχετε το νου σας διότι αν τον χάσετε σημαίνει ότι χάνετε το πλεονέκτημα και ίσως τη ζωή σας.

Δεν μιλάμε εδώ για το ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ περιβάλλον του Αθλητικού Συλλόγου Πολεμικών Τεχνών ΟΥΤΕ της Μαχητικής Άθλησης. Μιλάμε για την πραγματικότητα του ΔΡΟΜΟΥ… Στην πραγματική βία στο δρόμο, είναι επιθυμητές ορισμένες ιδιότητες. Κάποιες οι οποίες ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ χαρακτηριστικά του ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ.

Τα ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, οι ΑΡΧΕΣ, οι ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ και οι ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ που πρέπει να αναζητήσετε και να καλλιεργήσετε σε ΣΟΒΑΡΟ Σύστημα Αυτοάμυνας θα σας δώσουν το ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ.

Βρίσκονται σε αίθουσες που έχουν πολύ διαφορετική προσέγγιση στη βία από τη πεπατημένη.

Όμως, ποιά είναι τα απαραίτητα χαρακτηριστικά του ασκούμενου Combatives;

Χαρακτηριστικό 1 – Επίγνωση περιβάλλοντος

Η αυτοσυντήρηση είναι 24ωρη δραστηριότητα.

Δεν έχετε την πολυτέλεια να ΑΙΦΝΙΔΙΑΖΕΣΤΕ. Θα πρέπει να είστε σε επιφυλακή για το τι συμβαίνει στο περιβάλλον σας – και στις 360˚ γύρω σας – και θα πρέπει να ΨΑΧΝΕΤΕ ΕΝΕΡΓΑ για κάτι που δεν «ταιριάζει», κάτι που το ένστικτό σας, σας λέει απλά ότι «κάτι» δεν είναι «σωστό».

Να ακούτε το ένστικτό σας!!

Επειδή τα μάτια των ανθρώπων κοιτάζουν εμπρός, είναι φυσικό ότι ένας επιτιθέμενος με σκοπό την ΕΝΕΔΡΑ μάλλον θα προσεγγίσει από γωνία που δεν μπορεί να φανεί.

Πρέπει να μας γίνει συνήθεια να κοιτάμε γύρω μας συχνά.

Η σχετικά ασφαλείς πολιτισμένη ζωή που βιώνουμε είναι διότι υπάρχουν νόμοι και όργανα της τάξης που τους επιβάλλουν. Στη φύση υπάρχει μόνο ο νόμος της ζούγκλας, ο δυνατός επιβιώνει. Λόγο λοιπόν της σχετικής ασφάλειας που μας παρέχει ο πολιτισμός, το ένστικτο της συνεχούς παρακολούθησης του περιβάλλοντός μας έχει μειωθεί σημαντικά.

Πρέπει να μας γίνει ΣΥΝΗΘΕΙΑ να κοιτάμε γύρω μας ΣΥΧΝΑ.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κινούμαστε σαν να μας καταδιώκουν;

Φυσικά και όχι!

Άλλωστε, αν έχουμε αποφασίσει να μάθουμε πως και τι χρειάζεται να προστατευτούμε, έχουμε αποφασίσει κιόλας ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ότι ΔΕΝ είμαστε θηράματα. Πρέπει όμως να είμαστε σε ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ και με ΑΥΞΗΜΕΝΗ την ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ μας, ώστε να ΜΗΝ βρεθούμε ΠΡΟ ΕΚΠΛΗΞΕΩΣ. Θα πρέπει να βρισκόμαστε σε μια κατάσταση «ΗΡΕΜΗΣ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ» καθώς παρατηρούμε το περιβάλλον γύρω μας.

Τώρα βέβαια, τα πρόβατα θα βελάξουν λέγοντας:

«Δεν είναι τρόπος αυτός για να ζεις!»

Είναι…, αν δεν θέλετε να γίνετε γεύμα!

Η ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ και η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ του περιβάλλοντος είναι ένα ΜΙΚΡΟ ΤΙΜΗΜΑ που πληρώνει κάποιος προκειμένου να προστατέψει την υγεία και την ζωή του.

Με το να μην αιφνιδιαζόμαστε στερούμε από έναν εν δυνάμει δράστη το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.

Ακόμα και αν κάποιος αποφασίσει ότι παρ’ όλα αυτά ΑΞΙΖΕΙ τον κόπο και το ρίσκο να σας επιτεθεί, τότε ακριβώς, επειδή ΕΙΣΤΕ σε ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ, ΔΕΝ ΞΑΦΝΙΑΖΕΣΤΕ. Τον έχετε ΗΔΗ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ και έχετε ΛΑΒΕΙ τα μέτρα σας. Ίσως και με την ΣΩΣΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ να τον αιφνιδιάσετε ΕΣΕΙΣ.

Χαρακτηριστικό 2 – Αποφασιστικότητα

Μη χασομεράτε, πάρτε απόφαση τώρα!

Η πολλή ανάλυση προκαλεί παράλυση – Παραφρασμένο ρητό του Robert Herjavec

Δεν είναι ποτέ εύκολο για τον ΜΕΣΟ άνθρωπο να μεταπηδήσει από τη ΜΗ-ΒΙΑ στην ΑΠΟΛΥΤΗ ΒΙΑ για να προστατέψει τη ζωή του.

Αυτό μπορεί να γίνει από ΛΙΓΟΥΣ ανθρώπους, εάν αποτελεί μέρος του ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ τους. Με την σωστή ΔΙΔΑΧΗ μπορεί ΜΑΘΕΥΤΕΙ και να ΕΞΑΣΚΗΘΕΙ πολύ με ΔΥΟ τρόπους.

  • Με άσκηση σε παιχνίδια Παιχνίδια Ρόλων, Προσομοίωσης και Σενάρια
  • Με εγκεφαλικά/πνευματικά παιγνίδια

Η πρώτη μέθοδος, άσκηση στα Παιχνίδια Ρόλων, Προσομοίωσης και Σεναρίων, είναι ΕΓΓΕΝΗΣ σε ένα καλό πρόγραμμα εκμάθησης Combatives.

Πολλά μπορούν να ειπωθούν για το ΑΓΧΟΣ που προκαλείται ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ μέσω ΑΛΗΘΟΦΑΝΟΥΣ πίεσης.

Σύμφωνα με την εμπειρία μας, σε ένα περιβάλλον ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, οι άνθρωποι αποδίδουν γρήγορα καλύτερα όταν υπάρχει η απειλή μιας σφοδρής επίθεσης. Οι επιθέσεις πρέπει να «δαγκώνουν» λίγο.

Η κάλυψη (για προστασία ευαίσθητων περιοχών) γίνεται ταχύτερη, οι εφορμήσεις (για επίθεση με κάλυψη απόστασης) είναι βαθύτερες, οι τεχνικές πιο «ακριβείς», η μαχητικότητα «μεγαλύτερη» κ.ο.κ. καθώς το σώμα «τρέχει» να προλάβει να προστατευτεί επαρκώς.

Η δεύτερη μέθοδος, με το παίξιμο πνευματικών παιγνιδιών, καλλιεργεί τον νευρο-προγραμματισμό. (Neuro-programming ή αλλιώς Operant Conditioning)

Για παράδειγμα, περπατώντας στο δρόμο καθώς πλησιάζετε ένα σκοτεινό δρομάκι αναρωτηθείτε:

«Tι θα έκανα εάν…»

και παίξτε το σενάριο στο μυαλό σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ! – Τα πνευματικά παιγνίδια τακτικής ΔΕΝ αντικαθιστούν τις ΦΥΣΙΚΕΣ ασκήσεις και δοκιμές υπό πίεση, αλλά ΣΙΓΟΥΡΑ μας βοηθούν να λάβουμε ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ πολύ ΤΑΧΥΤΕΡΑ.

Χαρακτηριστικό 3 – Αδίστακτος

«Όποιος διστάζει χάνεται.» – Κάτων

Η παροιμία αυτή είναι πρωταρχικής σημασίας, δεδομένου ότι συχνά καθορίζει τον ΝΙΚΗΤΗ από τον ΗΤΤΗΜΕΝΟ. Αυτό συμβαίνει επειδή η λήψη της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ και ΔΡΑΣΗΣ μόλις παρθεί ΑΠΟΦΑΣΗ, συχνά διαλύει την αμφιβολία, τον φόβο και την αναποφασιστικότητα.

Ένα από τα κύρια θέματα που αντιμετωπίζουμε όταν οι άνθρωποι έρχονται σε μας για εκπαίδευση, είναι η έλλειψη πρωτοβουλίας τους όσον αφορά τη βία. Τείνουν να σοκάρονται όταν ακούνε ότι επιμένουμε πολύ στη ΠΡΟΛΥΠΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ. Αρκετοί από αυτούς τους ανθρώπους έχουν εκφράσει ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ακόμη και ΑΠΕΧΘΙΑ με την πρόταση να το πράξουν. Είναι μόνο όταν ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ και ΕΚΤΙΜΗΣΟΥΝ τους ΛΟΓΟΥΣ και τον ΤΡΟΠΟ που το κάνουμε αυτό, που έρχονται στον τρόπο σκέψης μας όπου αποδέχονται τον τρόπο ΣΚΕΨΗΣ μας και την ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ μας.

Για όσους ΔΕΝ μπορούν να συμβιβαστούν με αυτή τη πρακτική, δυστυχώς μπορούμε να κάνουμε ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ. Αυτή η «φασκιωμένη» διαδικασία σκέψης και καθ’ όλα σωστές ηθικές αξίες, τους προκαλούν διστακτικότητα. Αυτή όμως ίσως τους στοιχήσει την υγεία και τη ζωή τους. Και αυτό, διότι καθώς επιχειρούν ΠΑΓΩΜΕΝΟΙ ή και ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΑ να ΜΑΝΤΕΨΟΥΝ τι πρόκειται να κάνει ένας απολύτως ξένος, μπορεί να βρουν και το τέλος τους.

Ένας από τους λόγους που το Combatives Group βασίζεται στα ΠΡΟΤΟΚΟΛΛΑ που έχει αναπτύξει, είναι να αποτρέψει το ΠΑΓΩΜΑ, την ΥΠΟΤΑΓΗ, τον ΔΙΣΤΑΓΜΟ και το «ΜΑΝΤΕΜΑ» των άγνωστων προθέσεων του άλλου διότι μπορεί να είναι καταστροφικά. Είναι συμβουλή μας ότι εφόσον έχουν ΓΙΝΕΙ οι ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ, όταν ληφθεί μια ΑΠΟΦΑΣΗ, πρέπει κανείς να είναι ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΣ στην ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ της.

Χαρακτηριστικό 4 – Επιθετικότητα

Το μόλις αρκετό αρκεί.

Το μόλις απαραίτητο και αποτελεσματικό αλλά…, με λυσσαλέα πρόθεση! – Ζακ Καπανταϊδάκης

Με απλά λόγια:

Η ΕΝΑΡΞΗ βίας ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από το νόμο. Το μόνο που ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ είναι η χρήση βίας για ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ σε ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΜΥΝΗΣ. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο επιτιθέμενος έχει ΗΔΗ ξεκινήσει μια πλήρους κλίμακας επίθεση ή ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΗΚΕ να το πράξει.

Αν ΑΥΤΗ είναι η περίπτωση, είστε τώρα ΕΝΤΟΣ του πλαισίου των ΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ σας να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Και, μπορείτε να συνεχίσετε να το κάνετε στον ίδιο βαθμό με τη δύναμη που χρησιμοποιήθηκε εναντίον σας μέχρι η απειλή να εξουδετερωθεί.

Μόλις αυτό επιτευχθεί, ΔΕΝ επιτρέπεται να καταφέρετε επιπλέον χτυπήματα.

Δηλαδή, ΔΕΝ επιτρέπετε να ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ να χτυπάτε από τη στιγμή που η απειλή ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΝΕΤΑΙ, επειδή ΝΟΜΙΚΑ τώρα διαπράττετε ΕΣΕΙΣ επίθεση.

Αν η κατάσταση είναι απειλητική για τη ΖΩΗ σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επαρκή δύναμη και βία για να αποτρέψετε έναν επιτιθέμενο από την πρόκληση σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου σε εσάς ή σε τρίτους. Αν ΔΕΝ υπάρχει ΑΛΛΟΣ τρόπος και ο κίνδυνος στη δική σας ζωή είναι ΑΜΕΣΟΣ (ΠΡΟΣΕΞΤΕ! – Θα πρέπει να είστε σε θέση να το αποδείξετε) , μπορείτε ακόμα να τον σκοτώσετε για να τον σταματήσετε.

Βεβαίως όλα αυτά ισχύουν σε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ περιστάσεις ΑΜΕΣΟΥ κινδύνου ζωής και ΠΑΝΤΑ εξετάζονται κατά περίπτωση.

Το παραπάνω αναφέρονται ώστε να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε ΠΟΣΗ επιθετικότητα ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ από το ΝΟΜΟ. Οτιδήποτε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από αυτό μπορεί να έχει ΣΟΒΑΡΕΣ νομικές κυρώσεις.

Έχοντας πει τα παραπάνω, τις περισσότερες φορές μέσω της ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ και της ΚΑΛΗΣ ΚΡΙΣΗΣ μπορούμε με μια γρήγορη και προσεκτική ματιά να εκτιμήσουμε το ΒΑΘΜΟ της επιθετικότητας που είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ.

Στο Combatives, είναι η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ του δράστη να επιτεθεί που θέλουμε να «ελέγξουμε». Και αυτό, γίνεται ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ τη στιγμή που ο ίδιος είναι ΕΤΟΙΜΟΣ να επιτεθεί. Η επίθεση που ιδανικά θα κάνουμε είναι ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ επίθεση. Θέλουμε ο επιτιθέμενος να αλλάξει νοοτροπία κατά 180˚, δηλαδή από ΕΠΙΘΕΣΗ σε ΑΜΥΝΑ ή ακόμη και ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΗ ή ΦΥΓΗ.

Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να εφαρμόσουμε συντριπτική επίθεση, που σημαίνει ΜΕΓΑΛΕΣ δόσεις ΑΝΗΛΕΟΥΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ και ΑΓΡΙΟΤΗΤΑΣ μέχρι να καταστεί ΑΠΡΟΘΥΜΟΣ ή ΑΝΙΚΑΝΟΣ, δηλαδή, ΜΗ ΜΑΧΙΜΟΣ.

Πάντα να έχετε κατά νου ότι η ΔΥΝΑΜΗ οφείλει να είναι ΑΝΑΛΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ και να θυμάστε ότι το μόλις αρκετό αρκεί.

Κανένας επιτιθέμενος δεν κάνει πίσω αν δεν τον ΑΝΑΓΚΑΣΕΙΣ! – Ζακ Καπανταϊδάκης

Χαρακτηριστικό 5 – Αγριότητα

Εμφυσήστε φόβο στην καρδιά του!

Λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν ένα άτομο να επανεξετάσει την επίθεσή του όσο η αγριότητα με την οποία αντιμετωπίζεται.

Η ΠΡΟΘΕΣΗ σας να πάτε ένα βήμα πιο ΠΕΡΑ από ότι ο εχθρός είναι πρόθυμος να κάνει είναι αυτό που θα τον ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ αναγκάζοντάς τον να φροντίσει να σώσει το τομάρι του! Κανένα αρπακτικό στη φύση δεν θέλει να τραυματιστεί.

Στα ανθρώπινα αρπακτικά κύριο μέλημα είναι το ΑΠΟΔΕΚΤΟ ρίσκο!

Δεν θέλει να τον ΔΟΥΝ, δεν θέλει να ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΕΙ, δεν θέλει να ΠΙΑΣΤΕΙ.

Επιθετικότητα και Αγριότητα: Το μόλις αρκετό αρκεί!

Σε μια απελπισμένη συμπλοκή για επιβίωση δεν υπάρχουν ωραιότητες και κοινωνικοί κανόνες! (Δεν πρέπει να το παρερμηνεύστε αυτό, δεν πρόκειται για καβγά, η παράμετρος που συζητάμε είναι «θάνατός σου ζωή μου». Οι νόμοι ισχύουν κανονικά.)

Στην αντιμετώπιση τέτοιας επίθεσης, γρυλίστε, δαγκώστε, φτύστε, γρατσουνίστε, βρίστε, και ξεσκίστε τη σάρκα του σαν να προσπαθείτε να τον γδάρετε, επιτεθείτε σαν να σκοπεύετε να φάτε την καρδιά του!

Το αρπακτικό δεν σέβεται τίποτα παρά μόνο δύναμη.

Χτυπήστε ότι πονάει περισσότερο και ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ μέχρι που να το βάλει στα πόδια για να σώσει τον εαυτό του ή μέχρι να βρίσκεται στο έδαφος αδυνατώντας να σηκωθεί! Κάντε όσα είναι αναγκαία για να δημιουργήστε ασφαλή δίοδο διαφυγής προς ασφαλές σημείο.

Χαρακτηριστικό 6 – Αδυσώπητος

Οι άρπαγες της κοινωνίας δεν είναι άξιοι επιείκειας και ανοχής.

Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό σας ότι η ζωή σας και αυτές των ειρηνικών ανθρώπων έχουν ΠΟΛΥ μεγαλύτερη αξία από ότι εκείνη κάποιου καθάρματος που θέλει να σας ΣΤΕΡΗΣΕΙ αυτά που είναι δικά σας (υλικά αγαθά, σωματική ακεραιότητα ή ζωή).

Τέτοια κακόβουλα καθάρματα πρέπει να ΣΥΝΘΛΙΒΟΝΤΑΙ και δεν μπορείτε να επιτρέψετε στον εαυτό σας να μαλακώσει την καρδιά σας.

Γιατί;

Διότι ΑΝ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ένα τέτοιο άτομο, θα του επιτρέψετε να προκαλέσει τον πόνο, τη φρίκη ή κάτι ΑΚΟΜΑ χειρότερο σε κάποιον άλλο ΛΙΓΟΤΕΡΟ ικανό από εσάς συνάνθρωπο. (Σκεφτείτε τα αδύναμα μέλη ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΣΑΣ οικογένειας.)

Μην περάσει ούτε για μια στιγμή από το μυαλό σας ότι το να παρακαλέσετε για τη ζωή και την σωματική σας ακεραιότητα είναι αρκετό. Τέτοιου είδους καθάρματα απολαμβάνουν την πρόκληση φόβου και τρόμου που τους παρέχει η εξουσία επάνω σας.

Combatives, Χωρίς έλεος

Το γεγονός είναι ότι έχετε ΗΔΗ ΔΕΧΤΕΙ ΕΠΙΘΕΣΗ!

Αυτό θα πρέπει να σας λέει ότι αν ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ τίποτα για να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ αυτό, δεν έχετε ΚΑΜΙΑ απολύτως ελπίδα να περιμένετε έλεος. Άλλωστε δεν είστε παρά ένας ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ.

Αντισταθείτε στην επίθεση με κάθε κύτταρο του σώματος σας και να μην λαμβάνετε σοβαρά υπόψη τις συμβουλές του κάθε αυτοαποκαλούμενου ειδικού ηλιθίου που δεν έχει συμμετάσχει ούτε καν σε σχολικό καυγά. Δεν γνωρίζει τίποτα για την ανελέητη βία του δρόμου.

Εδώ ΔΕΝ μιλάμε για μάγκες του σχολείου, μιλάμε για ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΠΑΘΗ άτομα που απλά δεν δίνουν δεκάρα για σας! Πτυχία και διπλώματα Ψυχολογίας και Κοινωνιολογίας δεν έχουν ΚΑΜΙΑ αξία εκείνη τη στιγμή, ο επιτιθέμενος δεν θα σας ρωτήσει αν έχετε κάτι τέτοιο.

Βασικά…, χέστηκε!

Το μόνο πράγμα που θα ΕΚΤΙΜΗΣΕΙ είναι η ΔΥΝΑΜΗ και το γεγονός ότι θα τον κατασπαράξετε αν δεν γυρίσει να τρέξει από φόβο για την απώλεια των άκρων ή της ζωής του!

ΟΡΜΗΣΤΕ ΑΝΕΛΕΗΤΑ με όση ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΑΓΡΙΟΤΗΤΑ διαθέτετε και ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ μέχρι να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟΣ.

Συνεχίστε ΑΔΥΣΩΠΗΤΑ την επίθεση μέχρι να είναι ΑΠΡΟΘΥΜΟΣ να συνεχίσει ή ΑΝΙΚΑΝΟΣ να κινηθεί και προκαλέστε όσο πόνο μπορείτε, αλλά όχι περισσότερο από ότι επιτρέπει ο νόμος. Δεν κερδίζετε τίποτα εκτίοντας ποινή για υπερβάλλοντα ζήλο.

Θυμηθείτε:

Το μόλις αρκετό αρκεί. – Ζακ Καπανταϊδάκης

Χαρακτηριστικό 7 – Εξαπάτηση

Επιβραδύνετε τις αντιδράσεις του.

Η ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ του εν δυνάμει επιτιθέμενου είναι ΔΕΔΟΜΕΝΗ στη μεθοδολογία της κοινότητας του Combatives Group. Κάθε ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε αυτήν την ΕΠΙΚΤΗΤΗ δεξιότητα, φέρνει τον ασκούμενο πιο κοντά στην απόκτηση ενός ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΟΣ έναντι του επιτιθέμενου.

Η ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ σε συνδυασμό με τα στοιχεία του ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΥ και των ΣΩΣΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ, κάνει μια επίθεση ΣΧΕΔΟΝ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΗ.

Δεν είναι τυχαίο που οι επιτυχημένοι στρατηγοί έχουν χρησιμοποιήσει αυτή την ιδιότητα για να κερδίσουν μάχες. Το κάνουν εδώ και χιλιάδες χρόνια και μπορώ να εγγυηθώ ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν όσο υπάρχει η ανθρωπότητα. Το ίδιο χαρακτηριστικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιτυχώς ΑΤΟΜΙΚΑ, και εάν ο εν δυνάμει αμυνόμενος έχει εκπαιδευτεί σε αυτή… φέρνει ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

ΠΟΤΕ μην υποτιμάτε τη ΔΥΝΑΜΗ της ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ και ΠΑΝΤΑ να τη χρησιμοποιείτε όταν είναι ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ η βία. Θα σας δώσει ένα ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ.

Χαρακτηριστικό 8 – Αιφνιδιασμός

Ο αιφνιδιασμός αποτελεί όπλο.

Αν υπάρχει κάτι που ένας επιτιθέμενος ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να χειριστεί καλά, είναι να ΣΤΕΡΗΘΕΙ το στοιχείο του ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΥ. Είναι ακόμη χειρότερα για αυτόν ειδικά αν αιφνιδιαστεί ο ίδιος!

Είτε πρόκειται για ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ επίθεσης σε αληθινό πνεύμα Combatives, είτε για ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ με ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ επιθετικότητα, αγριότητα και σκληρότητα, ασκούμε ΤΑΚΤΙΚΟ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟ όταν κάνουμε αυτό που ΔΕΝ περιμένει ο επιτιθέμενος.

Ο αιφνιδιασμός αποτελεί όπλο. – Ζακ Καπανταϊδάκης

ΜΗΝ ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΕΤΕ, μη δώσετε ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, χτυπήστε ΠΡΩΤΟΙ, χτυπήστε ΔΥΝΑΤΑ, χτυπήστε ΣΥΝΕΧΕΙΑ, μέχρι που να τρέχει για να σωθεί ή να είναι ΑΠΡΟΘΥΜΟΣ να συνεχίσει ή να βρίσκεται κάτω στο έδαφος ΑΝΙΚΑΝΟΣ να σηκωθεί.

Χρησιμοποιώντας την ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ, ΧΩΡIΣ ΔΙΣΤΑΓΜΟ (αδίστακτοι) μαζί με την ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ επίθεση, αποτελεί ΑΝΙΚΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ.

Εκμεταλλευτείτε τον!

Χαρακτηριστικό 9 – Ταχύτητα

Ταχύτητα, Ταχύτητα και περισσότερη Ταχύτητα!

Η ταχύτητα είναι ζωτικής σημασίας σε συμπλοκή επιβίωσης.

Περιλαμβάνει τον ΧΡΟΝΟ που χρειάζεται για να ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ κάποιος μια απειλή από την κατάσταση «ήρεμης παρατήρησης/εγρήγορσης», μέχρι τη στιγμή που ΕΝΕΡΓΕΙ για την αντιμετώπισή της.

Δεν είναι τόσο το πόσο γρήγορος είστε από ΦΥΣΙΚΞΣ άποψης, αλλά περισσότερο μια περίπτωση να αναλάβετε την πρωτοβουλία ΠΡΙΝ ΤΟΝ επιτιθέμενο. Πρέπει να επιτεθείτε στον επιτιθέμενο σας, ΤΑΧΥΤΕΡΑ από ό, τι μπορεί να σας ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ να το κάνετε. Πρέπει να ΣΙΓΟΥΡΕΥΤΕΙΤΕ ότι όλα έχουν ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ εν ριπή οφθαλμού για να αποφύγετε τους κινδύνους της ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ της ΒΙΑΣ.

Υπάρχουν 6 τύποι ταχύτητας που συμβάλλουν ΣΥΝΟΛΙΚΑ στην αντιμετώπιση μιας απροσδόκητης επίθεσης. Μπορεί μεν να υστερούμε σε έναν τύπο, αλλά ταυτόχρονα να υπερτερούμε σε κάποιον ΑΛΛΟ.

Αν θέλετε να μάθετε ποιοι είναι αυτοί οι τύποι, εγγραφείτε για μαθήματα σε μια Αίθουσα του Combatives Group.

Επειδή πρέπει να είμαστε ΝΟΜΟΤΑΓΕΙΣ πολίτες, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις ικανότητές μας στο Combatives μόνο αν αντιληφθούμε ότι ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ επίθεση ή ότι η επίθεση έχει ΗΔΗ ΕΚΔΗΛΩΘΕΙ.

Οι ΤΑΚΤΙΚΕΣ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ σε ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ με το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ, είναι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΑΓΡΙΕΣ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ. Αν χρησιμοποιηθούν σε ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ με τον ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟ και την ΤΑΧΥΤΗΤΑ, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά.

Φυσικά, ο κύριος στόχος της εκπαίδευσης που πραγματοποιεί το Combatives Group είναι να ΜΗΝ πιανόμαστε ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΙ.

Αυτό σημαίνει ότι ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ έχει να κάνει με την ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ώστε να μην αιφνιδιαζόμαστε (π.χ. εμφανή σημάδια ενέδρας). Ειδικά αφού έχουμε ήδη δει και επεξεργαστεί ενδείξεις για επικείμενη επίθεση μέσω της Ταχύτητας Αναγνώρισης, μια από τις 6 ταχύτητες στις οποίες αναφέρθηκα νωρίτερα.

Χαρακτηριστικό 10 – Συγχρονισμός

Ο συγχρονισμός υπερτερεί της ταχύτητας, πάντοτε…

Ο συγχρονισμός είναι ζωτικής σημασίας. Είναι αυτό που κάνει την τεχνική να δουλέψει, να «πιάσει τόπο».

Συγχρονίστε την αντεπίθεσή σας, έτσι ώστε ο επιτιθέμενος να να ΜΗ ΜΠΟΡΕΙ να αποφύγει τα χτυπήματά σας. Δεν υπάρχει κανένα όφελος στο να χτυπήσετε το κενό όταν ο αντίπαλος δεν είναι εκεί (ο συγχρονισμός σας είναι λάθος). Δεν θα έχει ΚΑΜΙΑ σημασία το ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΟΙ είστε.

Μια αστοχία ενός εκατοστού ισούται μια αστοχία ενός μέτρου.

Αρετές Combatives, Συγχρονισμός
Αν είναι να επιλέξετε ανάμεσα στην ΤΑΧΥΤΗΤΑ και τον ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ, επιλέξτε τον ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ. Εξασκηθείτε μέχρι να γίνει ενστικτώδης.
Ο ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ είναι ιδιαίτερα ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ στις τεχνικές που ΑΝΑΧΑΙΤΙΖΟΥΝ την έλευση του αντιπάλου καθώς αυτός κινείται προς εσάς (δηλ. stop hit). Κατά την άσκηση σε σάκο προπόνησης, για παράδειγμα, συγχρονίστε την τεχνική σας ώστε να συμπέσει με την στιγμή που ο κινούμενος σάκος επιστρέφει προς το μέρος σας.

Αυτό ισχύει για όλες τις τεχνικές χτυπημάτων.

Χαρακτηριστικό 11 – Αυτοκυριαρχία

Παραμείνετε ψύχραιμοι, στοχεύστε με ακρίβεια, ήρεμα… ήρεμαααα…  πυρ!

Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να χάνουν την ψυχραιμία τους όταν πέσουν θύματα επίθεσης ή έχουν παρατηρήσει σημάδια επικείμενης επίθεσης. Άλλοι απλά «παγώνουν». Αυτό δεν είναι αποδεκτό για έναν ασκούμενο στο Combatives. Η εκπαίδευσή του μετατρέπει τον φόβο σε θυμό και τον θυμό σε οπλισμένο και απόλυτα στοχευμένο όπλο.

Αρετές Combatives, Αυτοκυριαρχία

Θα πρέπει να «φρενιάσετε» και ο θυμός αυτός να διοχετευτεί με τη μορφή της ψύχραιμης οργής στα φυσικά όπλα σας.

Ο θυμός σε συνδυασμό με την ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ και τη ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ της, σας δίνουν την ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο εργαλείο-όπλο για την επικείμενη μάχη.

Η ΑΥΤΟΚΥΡΙΑΡΧΙΑ είναι θέμα ΒΟΥΛΗΣΗΣ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. Μπορεί να αποκτηθεί σε μεγάλο βαθμό με το σωστό ΕΙΔΟΣ εκπαίδευσης.

Είναι ζωτικής σημασίας να συμμετέχει κανείς σε ασκήσεις όπου θα ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΤΑΚΤΙΚΑ υπό συνθήκες ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ με ΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ που τους ΠΙΕΖΟΥΝ ΑΦΟΡΗΤΑ.

Όσο λιγότερο ευαίσθητοι είναι οι εκπαιδευόμενοι στη βία και ιδιαίτερα στο ΦΟΒΟ της βίας, τόσο αυξάνεται η ΑΥΤΟΚΥΡΙΑΡΧΙΑ τους. Τόσο ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΣΑΦΕΣΤΕΡΑ την κατάσταση. Τόσο ΔΙΑΥΓΕΣΤΕΡΗ γίνεται η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΚΕΨΗΣ τους και η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ γίνεται ένα θέμα ΨΥΧΡΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ με σκοπό τον «αφανισμό» του κινδύνου που παρουσιάζει ο επιτιθέμενος.

Είναι με αυτό το πνεύμα που οι ασκούμενοι του Combatives γίνονται από πρόβατα, λύκοι και από θύματα, νικητές.

Χαρακτηριστικό 12 – Εγκράτεια

Εγκράτεια, το χαρακτηριστικό του σίγουρου, δυνατού και ώριμου ανθρώπου.

Η εγκράτεια στη δράση, τη σκέψη ή το συναίσθημα είναι σπουδαίο χαρακτηριστικό.

Η εγκράτεια έχει χαρακτηριστεί ως αρετή από θρησκευτικούς στοχαστές, φιλόσοφους και πιο πρόσφατα από ψυχολόγους, ιδιαίτερα στο θετικό κίνημα της ψυχολογίας. Δείχνει άτομο που έχει «μέτρο».

Στη κοινότητα του Combatives Group είναι χαρακτηριστικό που αν δεν έχεις ήδη, το αποκτάς καλλιεργώντας το στη προπόνηση. Ο λόγος που το λέμε αυτό είναι ότι οι προπονήσεις μας είναι αναμφισβήτητα σκληρές και συχνά αρκετά βίαιες. Το καλό είναι ότι όλοι στα σεμινάρια μας είναι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ που αποδέχονται ότι η σοβαρή ενασχόληση με την αντιμετώπιση της βίας έχει κάποιο τίμημα. Όμως, είναι αρκετά ώριμοι να γνωρίζουν ότι όλοι είναι εκεί για τον ΙΔΙΟ ΛΟΓΟ και δεν έχουν ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ. Τα δέχονται όλα στωικά γνωρίζοντας ΓΙΑΤΙ βρίσκονται μαζί μας και, ότι είναι το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ που επιθυμούν, η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ είναι απλά το ΠΩΣ θα φθάσουν εκεί.

Το γεγονός ότι είναι σκληρές οι προπονήσεις μας, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να φοβίζει ή να «ξινίζει» τους ανθρώπους. Όλοι όσοι ασκούνται μαζί μας γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πραγματικότητα του δρόμου είναι ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΗ και ΑΓΡΙΟΤΕΡΗ. Όλοι έχουν καταλάβει και δεχτεί ότι για να μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν πραγματικά κακόβουλο άνθρωπο, πρέπει να ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ. Αυτή η τελευταία λέξη δεν σημαίνει ότι η απάντηση είναι πάντα η ΙΔΙΑ ΧΑΖΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ με ΜΟΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ την ΒΙΑ.

Οι άνθρωποι έχουν συναισθήματα, δυνάμεις, αδυναμίες και «λόξες». Δεν είναι όλοι ίδιοι. Συνεπώς, οι αντιδράσεις και πράξεις τους δεν είναι πάντα «μετρημένες» ή ίδιες στο κάθε τι. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται και λίγη κατανόηση. Και καμιά φορά, εμπάθεια σε όσους το αξίζουν, εννοώντας τους αδικημένους και μη κακόβουλους. Η εγκράτεια μας δίνει την ευκαιρία να αποστασιοποιηθούμε λίγο από τον δικό μας κόσμο και να μπούμε στου άλλου. Να δούμε τα πράγματα από την δική του σκοπιά πριν φτάσουμε να ασκούμε βία, με την πιθανότητα να την αποφύγουμε.

Αν από την άλλη έχει αποτύχει όλη αυτή η προσπάθεια και βρισκόμαστε ΗΔΗ μέσα στη συμπλοκή, είναι η ΕΓΚΡΑΤΕΙΑ που θα μας δώσει το «μέτρο». Αυτό διότι η εγκράτεια έχει ΚΑΙ αυτό που λέμε «ηθική πυξίδα». Την καλλιεργούμε πολύ στην κοινότητά μας γιατί οποιαδήποτε άλλη επιλογή σε μια κοινωνία είναι ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ΚΑΙ ικανοί οι ασκούμενοί μας να κάνουν αυτό που χρειάζεται όταν είναι ανάγκη. Αντιθέτως, λόγω των ικανοτήτων που αποκτούν μαζί μας ΠΑΡΑΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ, αλλά ελέγχουν ταυτόχρονα και τα χαλινάρια της εγκράτειας.

Συμπέρασμα

Η βία δεν είναι εύκολο πράγμα να χειριστεί κανείς, διότι έχει πολλά επίπεδα ΠΡΙΝ από την πράξη της άσκησής της, πολλά επίπεδα ΚΑΤΑ την εφαρμογή της και άλλα τόσα ΜΕΤΑ απ’ αυτά. Και όλα αυτά με απρόβλεπτο κίνδυνο στην υγεία στο μέλλον μας ή και στη ζωή μας.

Προφανώς λοιπόν, δεν είναι απλή υπόθεση να ασκούμε βία χωρίς σκέψη, διότι αυτός ο τρόπος μόνο προβλήματα φέρνει σε πολλά επίπεδα.

Θέλει προσοχή!

Για όσους ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ πως να την χειριστούν επιδέξια ή αν χρειαστεί, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ αυτοί οι κίνδυνοι είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ.

Επαναλαμβάνω ότι στις Αίθουσες του Combatives Group, παίρνουμε το θέμα της προσωπικής ασφάλειας και αυτοπροστασίας πολύ σοβαρά. Οι σημαντικότερες προϋποθέσεις για έναν ασκούμενο είναι η πρόληψη και η διαχείριση της και, ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ να ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ να ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ την φυσική βία, η μαχητική νοοτροπία και η ακατάλυτη θέληση για επιβίωση. Η καθοδήγηση και εκπαίδευση για ένα χρονικό διάστημα σε οποιαδήποτε Αίθουσα του Combatives Group είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσουν κάποιον να αποκτήσει αυτές τις ιδιότητες.

Τονίζουμε πόσο σημαντικό είναι να εκτιμήσετε ότι ΔΕΝ είναι οι ΤΕΧΝΙΚΕΣ που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία σε ένα σύστημα.

Είναι ένας ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ της ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ της διδασκαλίας, της ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ που καλλιεργούμε, των ΤΑΚΤΙΚΩΝ που διδάσκουμε, των ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ που οικοδομούμε, του ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ και της ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ που ενθαρρύνεται κάποιος να καλλιεργήσει που μας κάνουν διαφορετικούς.

10/12/2012

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Σχετικά άρθρα

Το πρώτο χτύπημα πρέπει να μετράει

Πότε είναι η σωστή στιγμή να αντιδράσω σε μια επικείμενη επίθεση; Τι πρέπει να κάνω; Πόσο πρέπει να κάνω; Πότε πρέπει να σταματήσω να κάνω όσα κάνω;

Οι 3 βασικότερες αρχές να διδαχθούν

Έχουν περάσει πολλοί άνθρωποι από τα χέρια μας πιστεύοντας ότι είναι ικανοί, ανακαλύπτοντας στη συνέχεια ότι το σύστημα αυτοάμυνάς μας απαιτεί διαφορετικό είδος ικανοτήτων.

Η Πραγματικότητα - Εναντίον του Μαχαιριού

Η Πραγματικότητα – Εναντίον του Μαχαιριού

Σε αυτό το άρθρο θα διερευνήσουμε κάποιες αλήθειες σχετικά με αυτό το θέμα και θα φέρουμε στο φως μια άλλη άποψη η οποία μπορεί να πείσει ή μπορεί και να μη πείσει τους ανθρώπους διαφορετικά. Εμείς από την πλευρά μας ευελπιστούμε να τους κάνουμε τουλάχιστον να σκεφτούν…

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.