ΦΑΣΗ 1 – Προ-Σύγκρουση

Τι είναι το στάδιο Προ-σύγκρουσης; Από τι απαρτίζεται; Είναι όλοι οι κανόνες του σημαντικοί ή μπορεί κανείς να αγνοήσει κάποιους; Γιατί πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης;

Κανόνας 1 – Επίγνωση

Η Επίγνηση είναι παράγωγο της Εγρήγορσης και Παρατήρησης.

Οι αισθήσεις μας είναι συντονισμένες με ό, τι συμβαίνει γύρω μας, αλλά δείχνουμε φαινομενικά αδιάφοροι. Δεν κυκλοφορούμε σαν να μας καταδιώκουν για να μας «φάνε». Εξάλλου δεν είμαστε «πρόβατα». Έχουμε όμως μια «ήρεμη επίγνωση» του περιβάλλοντός μας. Μιλώντας μεταφορικά, είμαστε λύκοι, αλλά είμαστε λύκοι με προβιά. Μπορεί να φαινόμαστε σαν πρόβατα, αλλά σίγουρα δεν είναι έτσι. Ως «λύκοι» είμαστε προσεκτικοί και σε επαγρύπνηση/εγρήγορση.

Το επαναλαμβάνουμε, οι αισθήσεις μας είναι συντονισμένες με ό, τι συμβαίνει γύρω μας, αλλά δείχνουμε φαινομενικά αδιάφοροι.

Αλλά να ‘στε σίγουροι ότι τα «αρπακτικά» έξω εκεί στην γειτονιά, τα οποία παρακολουθούν τα πρόβατα για το επόμενο γεύμα τους, θα μας εντοπίσουν, θα σημειώσουν την παρουσία μας και, ως συνήθως, θα αναζητήσουν ένα «ευκολότερο» θύμα.

Εάν ένα «αρπακτικό» αποφασίσει ότι αξίζει τον κόπο και είναι διατεθειμένο να διακινδυνεύσει να μας επιτεθεί, με ότι αυτό συνεπάγεται, το κάνει με μεγάλο ρίσκο. Τότε, επειδή το γνωρίζουμε και τον έχουμε ήδη αντιληφθεί, θα είμαστε περισσότερο προετοιμασμένοι για να λάβουμε τα επόμενα μέτρα και να το αντιμετωπίσουμε.

Κανόνας 2 –

Διδάσκονται όμως, εν μέρει, στην πράξη με εξομοιώσεις και σενάρια βασισμένα σε πραγματικά περιστατικά στη κοινότητα του Combatives Group.

Περισσότερα σε Πιστοποιημένη Αίθουσα Άσκησης του Combatives Group.

Κανόνας 3 –

Τα «3Α» της Ασφάλειας του Combatives Group.

Απουσία σημαίνει ότι δεν είστε καν εκεί.

Υποψιάζεστε ή γνωρίζετε ότι οι πιθανότητες κινδύνου είναι πολύ μεγάλες και έτσι δεν παρευρίσκεστε στο σημείο (π.χ. κακόφημα μέρη). Η νοοτροπία εδώ είναι:

«Η Πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.»

Αποφυγή σημαίνει ότι ακόμα κι αν είστε ήδη σε κίνδυνο, θα καταφέρετε να παρακάμψετε την απειλή ξεγλιστρώντας από αυτόν (π.χ. δεν προσέξατε το πρώτο σημείο και βρίσκεστε ήδη σε σημείο αυξημένου κινδύνου, «τα μαζεύετε και την κάνετε»). Η νοοτροπία είναι:

«Αν δεν είστε εκεί, δεν μπορείτε να κινδυνεύσετε.»

Απόδραση σημαίνει ότι θα τρέξτε να σωθείτε σαν να σας κυνηγάει ο ίδιος ο διάβολος. Η νοοτροπία εδώ είναι:

«Του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ!»

ή αν προτιμάτε:

«Ζήσε να δώσεις μάχη άλλη μέρα.» (Κατά προτίμηση με τους δικούς σας όρους).[/aether-hide-not-logedin]

Ο πρώτος στόχος της Αυτο-προστασίας είναι να φτάσει κανείς στο σπίτι υγιής και ζωντανός στο τέλος της ημέρας. Λυπούμαστε, αλλά δεν προτείνουμε ηρωικές μπούρδες εδώ.

Στο κάτω-κάτω, μπορεί να έχετε την οικογένειά σας μαζί και ο άμαχος πληθυσμός δεν χρειάζεται να θυσιαστεί για ψευτομαγκιές και βλακώδεις ηρωισμούς.

Σου μουγκρίσει ένα μοσχάρι, τι κανείς… ανοίγεις συζήτηση; Μοσχάρι είναι! – Γεωργία Αναγνωστοπούλου.

Υποθέτοντας ότι δεν μπορείτε να απουσιάσετε, να αποφύγετε ή να αποδράσετε, θα πρέπει να υψώσετε το ανάστημά σας και να προετοιμαστείτε για την αντιμετώπιση της απειλής.

Εδώ είναι όπου εφαρμόζουμε την πρώτη από μια σειρά τακτικών.

23/10/2013

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Σχετικά άρθρα

Ασκητής Combatives 360˚

Ασκητής Combatives 360˚

Είναι καλό να ΕΙΔΙΚΕΥΕΤΑΙ κανείς σε θέματα ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ; Είναι το ίσιο πράγμα οι ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ με την ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ; Δείχνουν τα ΙΔΙΑ με διαφορετική φιλοσοφία και τεχνοτροπία; Γιατί ΔΙΑΦΕΡΕΙ το Σύστημα Αυτοάμυνας Combatives Group;

Άρθρα αυτοάμυνας και πολεμικών τεχνών

Αρχές Αυτοάμυνας

Οι Αρχές Combatives δεν είναι ενστικτώδες, διδάσκονται όπως και οι δεξιότητες της Αυτοπροστασίας και Αυτοάμυνας. Και αυτό χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια. Όμως, τι είδους προσπάθεια; Με έμφαση σε ποιά στοιχεία; Πως αναπτύσσονται τέτοιες αρετές;

Πού στηρίζεται η μεθοδολογία Combatives

Πού στηρίζεται η μεθοδολογία μας

Γνώμη μας είναι ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για ΤΙΠΟΤΑ εκτός το ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟ. Όμως, μπορούμε να αυξήσουμε πολύ τις δυνατότητες ΘΕΤΙΚΗΣ ΕΚΒΑΣΗΣ με τις ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ υπό ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΙΕΣΗΣ που πλησιάζουν πολύ τις πραγματικές ή την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ σε συνθήκες αυτοάμυνας.

Γίνε μέλος της Κοινότητας του Combatives Group, μαθαίνοντας και δοκιμάζοντας ρεαλιστικές δεξιότητες αντιμετώπισης της βίας.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.