Πώς να αξιολογήσουμε ένα μαχαίρι

...χωρίς φαντασιώσεις και υπερβολές.

Ένας άνθρωπος που ΔΕΝ χρειάζεται ένα μαχαίρι για ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ, δεν χρειάζεται να μεταφέρει ένα μαχαίρι ΚΑΘΟΛΟΥ. Eκτός, αν πρόκειται για ένα τύπου πολυ-εργαλείο για να καλύψει μια ποικιλία πιθανών καθημερινών αναγκών.

Για τα πρακτικά

Πέρα από την Ελληνική νομοθεσία και μιλώντας εντελώς αντικειμενικά για είδη μαχαιριού, υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξουμε κατά την επιλογή του μαχαιριού καταλληλότερο για προσωπική μας χρήση.

Τα πιο σημαντικά είναι τα εξής:

Χρήση

Είναι σημαντικό να είμαστε σαφείς ως προς τη χρήση του μαχαιριού που πρόκειται να φέρει κανείς.

Ένας άνθρωπος που ΔΕΝ χρειάζεται ένα μαχαίρι συγκεκριμμένα για ΕΡΓΑΣΙΑ, δεν χρειάζεται να φέρει ένα μαχαίρι ΚΑΘΟΛΟΥ. Για όσες χώρες το επιτρέπουν έστω για ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ, καλό είναι να ελέγξει κανείς τι ακριβώς επιτρέπει.

Πάντος, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν το επιτρέπουν εκτός, αν πρόκειται για ένα τύπου πολυ-εργαλείο για να καλύψει μια ποικιλία πιθανών καθημερινών αναγκών. Ακόμα και αυτού του τύπου μπορούν να είναι σχεδιασμένα για συγκεκριμένη εργασία. Κανένα όμως, δεν θα καλύψει τις ανάγκες της αυτοάμυνας επαρκώς. (Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να σκοτώσει κανείς με αυτό.)

Μέγεθος και βάρος

Αν είναι συνειδητή επιλογή να φέρει κανείς ένα μαχαίρι σχεδόν κάθε μέρα, σας συνιστούμε να είναι αρκετά ΜΙΚΡΟ και ΕΛΑΦΡΥ. Δεν συμβουλεύουμε τα μεγάλα μαχαίρια, δεδομένου ότι δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Δεν είναι πρακτικά για έναν κάτοικο της πόλης.

Με γνώμονα αυτά, σας προτείνουμε μήκος λεπίδας μαχαιριού που δεν υπερβαίνει τα 9 εκατοστά και συνολικό βάρος που δεν υπερβαίνει 200 γραμμάρια. Συνήθως ένα αναδιπλούμενο μαχαίρι με 9 εκατοστά λεπίδα, 12 εκατοστά λαβή, 21 εκατοστά συνολικού μήκους και 150 γραμμάρια βάρος είναι μια καλή επιλογή.

Υλικά

Το ατσάλι της λεπίδας πρέπει να είναι σκληρό για να αντέχει τη φθορά και να κρατήσει την κόψη του για όσο το δυνατόν περισσότερο. Για τις σύγχρονες ανάγκες μας, ο τύπος 440C χάλυβα ή όμοια που χρησιμοποιείται στα περισσότερα μαχαίρια είναι επαρκής. Η λαβή εμείς θα προτείνουμε να είναι από σκληρό, αντιολισθητικό υλικό για να μη γλιστρά το χέρι (ακόμα και όταν είναι υγρή) και ουδέτερης θερμοκρασίας στην αφή.

Κάποιοι άνθρωποι με έπαρση στην προσπάθειά τους να φανούν κομμάντο τείνουν να συγκρίνουν ακόμα και τους τύπους χάλυβα, λες και είναι επαγγελματίες μεταλλειολόγοι που ξέρουν λεπτομερώς την επεξεργασία του καθενός, ποια ακριβώς μηχανική εφαρμογή έχει το μέταλλο κλπ. Και μάλιστα, κάποιοι είναι και  «ειδικοί» που έχουν γνώμη και με ποιό είδος είναι καλλίτερο να σκοτώνεις, χωρίς καν να το έχουν ανοίξει την μύτη τους σε έναν γερό καβγά! (Όλα τα κομάντο ντι καναπέ τα ίδια είναι!)

Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι δεν έχει σημασία τι έιδους μαχαίρι είναι αυτό που νομίζει ότι είναι το καλλίτερο για «ναιφ φαιτινγκ». ΟΛΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ! Και ειδικά όταν μιλάμε για βασικές πρακτικές αυτοάμυνας του πολίτη (ή του αστυνομικού) ή μάχης (του στρατιωτικού) το είδος και το μέγεθος μπορεί είναι πολύ «ευρύτερο» απ’ ότι νομίζει κανείς. Αλλά στην απόλυτη ανάγκη…,  ένα αιχμηρό ξύλινο κλαδί μπηγμένο στον σωστό στόχο θα σκοτώσει.

Γνωρίζουμε ότι αυτό αποτελεί γεγονός αφού οι μακρινοί προϊστορικοί πρόγονοί μας το έκαναν τακτικά για δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Αφού θα συζητήσουμε για μαχαίρι, ας μιλήσουμε τουλάχιστον για κάτι πρακτικό

Χαρακτηριστικά και λειτουργίες

Είναι εύκολο να παρασυρθεί κανείς προσπαθώντας να καλύψει κάθε δυνατή ανάγκη με ένα μαχαίρι που υποτίθεται ότι θα έχει επίσης χρήση και ως εργαλείο αυτοάμυνας (Ελβετικού τύπου, Leathermαn κλπ.). Τα πολυ-εργαλεία δεν κάνουν.

Μπορούν να κάνουν ζημιά ή και χειρότερα;

Ναι! Με κάποιες δυσκολίες…

Μια απλή λεπίδα με κοφτερή ίσια άκρη θα καλύψει τις περισσότερες ανάγκες λαμβάνοντας υπόψη ότι μια οδοντωτή λεπίδα σε κάποιο τμήμα της μπορεί να βοηθήσει με πιο σκληρά υλικά (βαρύ μπουφάν). Μια σχετικά λεπτή αιχμή στη λεπίδα συνιστάται, διότι η διείσδυση σε βαριές, πολυεπίπεδες στρώσεις χειμωνιάτικων ρούχων είναι ευκολότερη (ανάλογα με τα γραπτά του Φέρμπερν για την σχεδίαση του μαχαιριού Fairbairn/Sykes – Δοκιμάστηκαν σε Ρώσσικα χειμερινά στρατιωτικά ρούχα. Ο άνθρωπος είχε «οσμιστεί» πιθανές μελλοντικές συρράξεις με τους συμμάχους πριν ακόμη τελειώσει ο ‘Β ΠΠ).

Μιας και επικεντρωνόμαστε στα πτυσσόμενα μαχαίρια, να προτιμάτε μαχαίρι με ένα κλιπ που κρατά την αιχμή του κλειστού μαχαιριού προς τα κάτω στη τσέπη (tip-up clip), συνιστάται έτσι ώστε να είναι εύκολα διαθέσιμο και να ανοίγει με την λεπίδα προς τα επάνω. Άλλοι προτιμούν το κλιπ από την άλλη άρκη (tip-down clip), αλλά αυτό μάλλον έχει να κάνει με προσωπικές προτιμήσεις. Υπάρχουν ποικιλίες που διαθέτουν και ελατήριο για να υποβοηθήσει το άνοιγμα της λεπίδας στη σταθερή θέση, επιτρέποντας έτσι πολύ ταχύτερο άνοιγμα (Ανάπτυξη – Deployment).

Το τελευταίο σημαντικό χαρακτηριστικό πρέπει να είναι ένας μηχανισμός κλειδώματος για την αποτροπή του κλεισίματος της λεπίδας στα δάχτυλα.

Εκτός από αυτές τις βασικές απαιτήσεις, τα υπόλοιπα είναι στο χέρι του χρήστη.

Ποιότητα και τιμή

Το πτυσσόμενο μαχαίρι πρέπει να είναι επαρκούς ποιότητας για να εκτελέσει βαριά εργασία, χωρίς προβλήματα να παρουσιάζονται στα υλικά, τα χαρακτηριστικά ή και τη λειτουργικότητα.

Η τιμή είναι ένα θέμα προσωπικής επιλογής, αν και δεν συνιστούμε υπερβολικά ακριβά μαχαίρια δεδομένου ότι η απώλεια τους δεν είναι ποτέ ευχάριστη.

20/11/2018

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Σχετικά άρθρα

Η δράση θεραπεύει τον φόβο

Η δράση θεραπεύει τον φόβο

Είναι δυνατόν να απαλλαγούμε από το αίσθημα του φόβου εντελώς; Σαφέστατα όχι! Μπορεί όμως με συγκεκριμένη μέθοδο εκπαίδευσης να το μειώσουμε σημαντικά ώστε να γίνει σύμμαχος. Μάθε πως…

Η Πραγματικότητα - Εναντίον του Μαχαιριού

Η Πραγματικότητα – Εναντίον του Μαχαιριού

Σε αυτό το άρθρο θα διερευνήσουμε κάποιες αλήθειες σχετικά με αυτό το θέμα και θα φέρουμε στο φως μια άλλη άποψη η οποία μπορεί να πείσει ή μπορεί και να μη πείσει τους ανθρώπους διαφορετικά. Εμείς από την πλευρά μας ευελπιστούμε να τους κάνουμε τουλάχιστον να σκεφτούν…

Άρθρα αυτοάμυνας και πολεμικών τεχνών

Ρόλοι, Προσομοιώσεις, Σενάρια

Πόσο απαραίτητο είναι να εκπαιδεύεσαι προσομοιώνοντας μία κατάσταση όπως θα κληθείς να την αντιμετωπίσεις; Γιατί δεν μπορεί μια πολεμική τέχνη να προσφέρει τέτοια εκπαίδευση; Πόση προπόνηση πρέπει να κάνει κανείς για να μπορεί να ανταπεξέλθει στη πραγματική βία;

Γίνε μέλος της Κοινότητας του Combatives Group, μαθαίνοντας και δοκιμάζοντας ρεαλιστικές δεξιότητες αντιμετώπισης της βίας.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.