Εκπαίδευση και αντίδραση

Δεν υπάρχει τίποτα το φυσιολογικό σε μια επίθεση με μαχαίρι, έτσι δεν μπορούμε να περιμένουμε από τον εαυτό μας ή έναν επιτιθέμενο να αντιδράσει «κανονικά» (ορθολογικά και προβλέψιμα) σε τίποτα.

Ασκήσεις ΕΓΚΡΑΤΕΙΑΣ και ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ, όχι ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ

Πολλές απόψεις μπορούν να παρουσιαστούν ως προς το ΠΩΣ, ΓΙΑΤΙ και ΤΙ πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση επίθεσης και άμυνας με μαχαίρι, αλλά η δική μου εμπειρία και σε όσους έχω μιλήσει που αντιμετώπισαν τέτοια επίθεση είναι διαφορετική.

Η συναίνεση είναι ότι λόγω των ψυχοσωματικών πιέσεων που εμπλέκονται, οι επιτιθέμενοι με μαχαίρι (και ειδικά με πιστόλι) δεν είναι ούτε κατά διάνοια τόσο προβλέψιμοι όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι είναι.

Υπάρχουν 100% δοκιμασμένες μέθοδοι αντιμετώπισης ενός ένοπλου και αποφασισμένου ληστή χωρίς κίνδυνο προσωπικής βλάβης ή κίνδυνου τραυματισμού ή και χειρότερα;

Κατά τη γνώμη μας ΟΧΙ!

Μπορώ, ωστόσο, βασιζόμενος στην πολύ σκληρή, προπόνηση βαριάς επαφής μας, να κάνω κάποιες προτάσεις επισημαίνοντας ότι «νίπτω τας χείρας» μου της ευθύνης της εκτέλεσής τους από τον καθένα, μιας και έχω δηλώσει με σαφήνεια τις απόψεις μου περί μαχαιριού και, ως εκ τούτου, δεν μπορώ να αποδεχθώ την ευθύνη για αυτές τις προτάσεις.

Ο σκοπός της εκπαίδευσης είναι να εξοικειωθούμε με μια κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, τουλάχιστον αν η εκπαίδευση έχει πραγματοποιηθεί σωστά.

Εκτός από την αντιμετώπιση συνιθημένων επιθέσεων, θα πρέπει να εξετάσουμε και τους τρόπους απρόβλεπτων επιθέσεων οι οποίες αποτελούν καταστάσεις και των οποίων οι Αθλητικοί Σύλλογοι δεν παρέχουν ρεαλιστική κατάρτιση.

Με τον τρόπο αυτό γρήγορα φθάνουμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει αξιόπιστο μοντέλο πρόβλεψης και ανάλυσης.

Πώς είναι δυνατόν να προβλέψουμε πώς ακριβώς ένας επιτιθέμενος κλπ. θα αντιδράσει στον δισταγμό ή στη νευρική κίνηση, δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε τίποτα για αυτούς τους ανθρώπους;

Μήπως αυτό σημαίνει ότι η εκπαίδευση είναι μάταιη;

Φυσικά όχι!

Εκτός από την νευρομυϊκή εκπαίδευση που λαμβάνουμε και ενισχύουμε μέσω της επανάληψης υπό πίεση, ο στόχος είναι να απευαισθητοποιήσουμε τον εαυτό μας από το στρες. Ταυτόχρονα να ασκήσουμε την πρακτική καλλιεργώντας τα μέσα κάλυψης ενός ευρέως φάσματος απειλών με περιορισμένο αριθμό αντιδράσεων που λειτουργούν ΥΠΟ ΑΦΟΡΗΤΗ ΠΙΕΣΗ.

Έτσι στήνουμε το παιχνίδι, έστω και οριακά, ΥΠΕΡ ΜΑΣ.

Τι μας λένε οι εμπειρίες άλλων που τα κατάφεραν

Έχοντας πει αυτά, υπάρχουν μερικά πράγματα που έχουν σημειωθεί από τους ανθρώπους που έχω μιλήσει και είναι αυτά που θα επισημάνω.

Δεν υπάρχει τίποτα το φυσιολογικό σε μια επίθεση με μαχαίρι. Έτσι δεν μπορούμε να περιμένουμε από τον εαυτό μας ή έναν επιτιθέμενο να αντιδράσει «κανονικά» (ορθολογικά και προβλέψιμα) σε ΤΙΠΟΤΑ. Οι αντιδράσεις που προτείνουμε σε τέτοιες συνθήκες είναι επομένως πολύ γενικές, δεδομένου ότι είναι αδύνατο να προβλέψουμε ή να γνωρίζουμε λεπτομέρειες, εκτός αν εμείς προσωπικά έχουμε εμπειρία στην συγκεκριμένη επίθεση.

Ξέρετε πού να μας βρείτε, αν θέλετε τις λεπτομέρειες της κατάρτισης και των τεχνικών μας.

Τα γενικά των βασικών – Αντιμέτωποι με την απειλή μαχαιριού:

Αυτά τα σενάρια (απειλής) είναι όλα θέμα δευτερολέπτων αφού ο επιτιθέμενος θέλει να εκμεταλλευτεί τα στοιχεία της έκπληξης, της σύγχυσης, του φόβο και του σοκ προς όφελός του χωρίς αύξηση κινδύνου του ιδίου.

Το τι λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και μετέπειτα είναι η εκπαίδευση μας…

23/01/2019

Καπανταϊδάκης Ζαχαρίας

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Σχετικά άρθρα

Αυτοάμυνα και μαχαίρι

Αυτοάμυνα και μαχαίρι

Έχουμε κατακλυστεί από «εδικούς», δασκάλους που θεωρούν ότι μια επίθεση με μαχαίρι αντιμετωπίζεται άοπλα μόνο όταν το άοπλο θύμα ξέρει να χρησιμοποιήσει μαχαίρι. Όχι μόνο διδάσκουν την “τέχνη του μαχαιριού” χωρίς οι ίδιοι να έχουν αντιμετωπίσει ποτέ μαχαίρι, αλλά διδάσκουν και πώς να αντιμετωπιστεί άοπλοι.(;;;)

Απλό, Άμεσο, Αποτελεσματικό

Απλό, Άμεσο, Αποτελεσματικό

Ποιό είναι το δόγμα του Combatives Group; Γιατί δίνει τόση έμφαση σε αυτά τα σημεία; Πως ταιριάζουν αυτά με μια κατάσταση αυτοάμυνας; Ποια μαχητικά αθλήματα χρίζουν σεβασμό; Γιατί όμως δεν ταιριάζουν σε συνθήκες αυτοάμυνας;

Όταν η αδρεναλίνη παραλύει το φόβο

Όταν η αδρεναλίνη παραλύει το φόβο

Πώς λειτουργεί η έκρηξη αδρεναλίνης; Ποια η διαφορά της με την γνωστότερη έκκριση αδρεναλίνης; Πόσο σημαντικό είναι να μπορείς ανά πάσα στιγμή να προκαλέσεις έκρηξη αδρεναλίνης; Πόσο κρατάει μια τέτοια έκρηξη; Τι συμβαίνει μετά;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.