Η μελέτη Grayson/Stein

Τι είναι η μελέτη Grayson/Stein; Σε ποιόν απευθύνεται; Ποιές ήταν οι αποκαλύψεις της μελέτης αυτής; Πώς στοχεύουν τα κοινωνικά αρπακτικά τα θύματά τους; Έχουν κάποιον συγκεκριμένο τύπο;

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Πόσο λάθος κάνουν οι τάχα ειδικοί

Θα ήταν εύκολο να λέμε στις γυναίκες ασκούμενές μας να αποκτήσουν τη συνήθεια της προβολής μιας γενναίας, δυναμικής εικόνας. Να κοιτούν τον εν δυνάμει επιτιθέμενο στα μάτια και να προσποιούνται ότι είναι σκληρές.

Δυστυχώς, δεν είναι τόσο απλό.

Υπάρχουν ΠΟΛΛΑ περισσότερα στην ψυχολογία του Άρπαγα.

Πιστέψτε μας όταν σας λέμε ότι πολλοί υποτιθέμενοι ειδικοί αθλητικών συλλόγων ΝΟΜΙΖΟΥΝ ότι προωθούν γνώσεις και ικανότητες. Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα…

Τα Ανθρώπινα Αρπακτικά αναζητούν κάποιον που να μπορούν να ΥΠΟΤΑΞΟΥΝ και να ΕΛΕΓΞΟΥΝ.

Τα περισσότερα προγράμματα Αυτοάμυνας υποστηρίζουν ότι πρέπει να υιοθετήσει κανείς μια προκλητική αντίσταση και απάντηση σε μια αντιπαράθεση (π.χ. γελώντας ή κοροϊδεύοντας τον παρενοχλητή). Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι δεν γνωρίζετε τίποτα για αυτόν απέναντί σας και ενδέχεται, αντί να απωθήσει το αρπακτικό, να το «φτιάχνει». Αυτό που μπορεί να αποτρέψει έναν απλά ενοχλητικό μπορεί να εξοργίσει κάποιον άλλον, σε τέτοιο σημείο ώστε να ασκήσει ακραία βία (βωμολοχία, ξυλοδαρμό, βιασμό, δολοφονία ή και συνδυασμό αυτών).

Η τολμηρή απάντηση μιας γυναίκας μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση όπου ο επιτιθέμενος αισθάνεται ότι τον έχει σνομπάρει. Και τώρα, λόγω αυτού, νιώθει μειωμένος και υποχρεωμένος να πραγματοποιήσει τις σκέψεις, τις προθέσεις του και ακόμη και τις «προτάσεις» του, προκειμένου να κυριαρχήσει και να ελέγξει το θύμα του, αλλιώς αισθάνεται ότι έχει «ταπεινωθεί». Συχνά, τα κοινωνικά αρπακτικά ανταποκρίνονται με βομολοχία μέχρι και  ακραία βία τα «ψυχολογικά ασταθές» για να διατηρήσουν την αυτοεκτίμησή τους. Κάποιοι που μπορεί να έχουν κοινωνιοπαθητικές τάσεις μπορεί ακόμη και να ανταποκριθούν σε μια υπόνοια πρόκλησης, ακόμη κι’ αν υποψιάζονται ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην επικρατήσουν οι ίδιοι. Υπό το πρίσμα αυτό…

…δεν είναι σοφό για μια γυναίκα να δεχθεί δήθεν εκπαιδεύσεις και προτάσεις από ανίδεους που προωθούν απλοϊκές λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα.

Οι Grayson και Stein

Στη μελέτη Grayson / Stein, που διεξήχθη το 1984, καθορίστηκαν πολλά από τα Κριτήρια Επιλογής που εφαρμόζονται από τα κοινωνικά αρπακτικά κατά την επιλογή των θυμάτων τους.

Τράβηξαν βιντεοσκοπημένα πλάνα πεζών σε ένα πολυσύχναστο δρόμο μιας μεγάλης πόλης εν αγνοία τους και έδειξαν την ταινία σε κατάδικους οι οποίοι φυλακίστηκαν για βίαια εγκλήματα (ανθρωποκτονία, βιασμό, ληστεία, κ.λπ.). Τους ζητήθηκε να προσδιορίσουν τους ανθρώπους που έβλεπαν στην οθόνη, που θεωρούσαν ότι ήταν εύκολα ή επιθυμητά θύματα. Τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα.

Οι κατάδικοι έκαναν τις επιλογές τους εντός επτά δευτερολέπτων κατά μέσο όρο και μάλιστα, οι επιλογές τους ήταν οι ίδιες.

Αλλά, αυτό που μπέρδεψε τους ερευνητές, ήταν η έλλειψη ΣΥΝΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ που επιλέχθηκαν ως θύματα. Παραδόξως, πολλές μικρόσωμες ή αδύνατες γυναίκες απορρίφθηκαν! Αυτό που ήταν ακόμη πιο εκπληκτικό είναι ότι επελέγησαν αρκετοί μεγαλόσωμοι άνδρες! Ήταν επίσης προφανές ότι η επιλογή δεν εξαρτήθηκε από τη φυλή, την ηλικία, το μέγεθος ή το φύλο. Δηλαδή, με την πρώτη ματιά,

…δεν υπήρχαν προφανή κριτήρια!

Το πιο παράξενο πράγμα ήταν ότι ακόμη και οι κατάδικοι δεν γνώριζαν ακριβώς γιατί επέλεξαν τα συγκεκριμένα «θύματα». Οι εξηγήσεις τους ήταν συχνά απλές όπως:

«Έμοιαζαν εύκολοι στόχοι».

Με βάση αυτό, φαίνεται ότι μεγάλο μέρος της Διαδικασίας Επιλογής Θύματος γίνεται ασυναίσθητα.

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Σχετικά με την Αυτοπροστασία

Η σημασία της αυτοπροστασίας

Η σημασία της αυτοπροστασίας

Είναι τόσο σοβαρή η σημασία της αυτοπροστασίας που μας εμφυτεύεται αρχικά από την φύση και στη συνέχεια, από τις διάφορες βρεφικές και παιδικές εμπειρίες μας μέχρι και τα γεράματα.

protection of the mother superhero

Αυτοπροστασία στο σπίτι

Το σπίτι μου το κάστρο μου! Αυτοπροστασία στο σπίτι και του ίδιου του σπιτιού, είναι συνήθως το επόμενο πράγμα που σκεφτόμαστε μετά τον εαυτό μας και την οικογένειά μας. Τι γίνετε όμως αν καταλήξει να είναι ένοπλη αυτοάμυνα;

Επιλογή Θύματος

Επιλογή Θύματος

Μάθε πώς οι θηρευτές επιλέγουν τα θύματά τους και τί μπορείς να κάνεις για να μην γίνεις ποτέ θύμα.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.