Επιλογή Θύματος

Μάθε πώς οι θηρευτές επιλέγουν τα θύματά τους και τί μπορείς να κάνεις για να μην γίνεις ποτέ θύμα.

Μοιράσου το:

Η «κρυφή» αλήθεια

Μια μόνιμη κατάσταση ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ βιώνουν οι περισσότερες γυναίκες που ζουν σε πόλεις και ιδιαίτερα σε μεγάλες πόλεις.

Μερικές γυναίκες ζουν σε μια διαρκή κατάσταση φόβου, το βράδυ που γυρνούν στο σπίτι, όταν βρεθούν σε σκοτεινό δρόμο, όταν είναι μόνες στο αυτοκίνητο, όταν μπαίνουν ή βγαίνουν από το ασανσέρ, παρουσία αγνώστων ανδρών κλπ…

Γιατί;

Επειδή όλες αυτές οι καταστάσεις ενέχουν ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ κινδύνους. Οι κίνδυνοι μπορεί να είναι από μία απλή παρενόχληση μέχρι και επίθεση με άγνωστη έκβαση.

Διαδικασία Επιλογής Θύματος

Παρενοχλούνται (σε διάφορους βαθμούς) από άνδρες που θεωρούν δεδομένο ότι έχουν το δικαίωμα να το κάνουν, απλά επειδή είναι άνδρες. Όταν είναι μόνες, είτε σε δημόσιο χώρο είτε υπό την παρουσία αγνώστων, νιώθουν πάντα έστω και ελαφρώς άβολα και ίσως αμήχανα, έχοντας πλήρη γνώση του πόσο μειονεκτούν φυσικά έναντι των ανδρών.

Η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν θα αλλάξει αν δεν επιχειρήσουν να ΚΑΝΟΥΝ κάτι γι’ αυτό.

Συχνά, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η εγγραφή στον τοπικό τους Σύλλογο Πολεμικών Τεχνών είναι η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν για να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους. Πολλές πιστεύουν ότι θα καλλιεργήσουν και δυνατότητες αυτοάμυνας. Η λογική είναι σωστή (όντως κάνουν κάτι), όμως το πρόβλημα κατά τη γνώμη μας στο Combatives Group, είναι ότι η επιλογή ΔΕΝ είναι.

Είμαστε της άποψης ότι αυτό που είναι απαραίτητο είναι ένα πρόγραμμα Αυτοπροστασίας ΚΑΙ Αυτοάμυνας. Το σύνηθες ερώτημα που αυτόματα τίθεται είναι:

«Δεν είναι το ίδιο πράγμα;»

Βοηθάει η Αυτοάμυνα στο να μην επιλεγείς για θύμα;

Εδώ είναι όπου τα θέματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα. Και τα δύο, Πολεμικές Τέχνες και Αυτοάμυνα θα μας διδάξουν τεχνικές και την ορθή χρήση τους.

Όμως, όσον αφορά την Αυτοάμυνα και το ευρύτερο θέμα της, είναι ΜΟΝΟ οι τεχνικές γροθιάς και κλοτσιάς αυτό που χρειάζεται κανείς;

Μαθαίνοντας να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας και να εκμηδενίζουμε τις φοβίες και τις ανησυχίες μας μια για πάντα, δεν έχει να κάνει απλά με την μάθηση μιας «ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ». Είμαστε της άποψης ότι η «ΠΡΟΛΗΨΗ» είναι πολύ καλλίτερη. Είναι σίγουρα πολύ ΛΙΓΟΤΕΡΟ επικίνδυνη και παρουσιάζει πολύ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ επιλογές.

Εδώ είναι όπου μπαίνει η Αυτοπροστασία στο προσκήνιο. Μαθαίνοντας για την «θυματοποίηση» (μετατροπή σε θύμα), δηλαδή τη Διαδικασία Επιλογής που χρησιμοποιούν τα Αρπακτικά της Κοινωνίας, είναι ανώδυνο, εξυπηρετικό και εξαιρετικά κατατοπιστικό. Αποτελεί ταυτόχρονα ένα πραγματικά απότομο ξύπνημα, ακόμη και για τους ανθρώπους που δεν αμφιβάλουν για τις σωματικές τους ικανότητες. Και πάλι, ΚΑΝΕΝΑΣ Σύλλογος Πολεμικών Τεχνών δεν διδάσκει το αντικείμενο των ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ που είναι απαραίτητες για την Αυτοπροστασία και, εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το κάνουν, απλά το αναφέρουν χωρίς να εμβαθύνουν άρα ελλιπώς.

Για να γίνει μια συνήθεια «συνήθεια», θα πρέπει να ενισχύεται συνεχώς.

«Οι άνθρωποι γίνονται ΣΚΛΑΒΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ. Αν πρόκειται λοιπόν να είναι κανείς σκλάβος συνηθειών, τότε δεν είναι καλλίτερο να καλλιεργήσει ΚΑΛΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ;» – Ζακ Καπανταϊδάκης

Η διαδικασία της μάθησης των διαδικασιών Αυτοπροστασίας διαρκεί πολύ περισσότερο από ό, τι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν. Ο λόγος για αυτό είναι ότι ένας άνθρωπος χρειάζεται χρόνο για να διαμορφώσει τις ΚΑΛΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. Ένας από τους λόγους για αυτό, είναι ότι πρέπει να τις μάθει μία-μία κάθε φορά, διαφορετικά η ανθρώπινη τάση είναι να μπερδεύεται. Αυτό είναι ιατρικό δεδομένο. Δεν έχει σημασία πόσο καλά πιστεύουμε ότι μπορούμε να χειριστούμε πολλαπλές διεργασίες ταυτόχρονα (το λεγόμενο multitasking), δεν μπορούμε.

Αφού έχουμε καθορίσει ποια ιδιότητα θέλουμε να αποκτήσουμε, θα πρέπει να την επαναλαμβάνουμε σε τακτική βάση, να την ασκούμε συνεχώς μέχρι να γίνει «συνήθεια». Στη συνέχεια, επιλέγουμε την επόμενη ιδιότητα που επιθυμούμε να αποκτήσουμε και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία.

Ποιά είναι τα θετικά;

Κατά την ολοκλήρωση της εκμάθησης των «συνηθειών» και πρακτικών της Αυτοπροστασίας, αυτές εκτελούνται πλέον ασυνείδητα. Με απλά λόγια, θα είμαστε σε θέση να δούμε πιθανά προβλήματα πριν καν υλοποιηθούν. Και είναι πολύ καλύτερο να μπορεί να τα αποφύγει κανείς εγκαίρως από το να πρέπει κανείς να ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ μαζί τους. Αυτές είναι που συνήθως αναφέρονται ως ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ.

Η διαδικασία εκμάθησης των τεχνικών της Αυτοάμυνας είναι πολύ ταχύτερη από εκείνη της Αυτοπροστασίας. Αυτές τείνουμε να τις ξεχνάμε επίσης πιο γρήγορα από τις φυσικές τεχνικές, με αποτέλεσμα να «πιανόμαστε ξεβράκωτοι» ευκολότερα.

Επαναλαμβανόμενες φυσικές ενέργειες γρήγορα αφομοιώνονται από το νευρομυϊκό σύστημα και συνεχώς ενισχύονται από την επανάληψη. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι μπορεί η επανάληψη των τεχνικών να γίνει ανιαρή στην εκπαίδευση. Όμως σώζει ζωές σε επικίνδυνες καταστάσεις, ειδικά όταν βασίζονται σε φυσικές αντιδράσεις όπως γίνεται στο Combatives Group.

Κάθε επανάληψη ενισχύει τις συνάψεις των νευρώνων στον εγκέφαλο που στέλνουν εντολές σε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες. Με την πάροδο του χρόνου και τις εκατοντάδες χιλιάδες επαναλήψεις σε ορισμένες περιπτώσεις (σκεφτείτε τις αλλαγές των ταχυτήτων κατά την οδήγηση), γίνονται ασυνείδητες ενέργειες. Αυτές είναι που συνήθως αναφέρονται ως ΦΥΣΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ.

Μοιράσου το:

Σχετικά με την Αυτοπροστασία

Η σημασία της αυτοπροστασίας

Η σημασία της αυτοπροστασίας

Είναι τόσο σοβαρή η σημασία της αυτοπροστασίας που μας εμφυτεύεται αρχικά από την φύση και στη συνέχεια, από τις διάφορες βρεφικές και παιδικές εμπειρίες μας μέχρι και τα γεράματα.

protection of the mother superhero

Αυτοπροστασία στο σπίτι

Το σπίτι μου το κάστρο μου! Αυτοπροστασία στο σπίτι και του ίδιου του σπιτιού, είναι συνήθως το επόμενο πράγμα που σκεφτόμαστε μετά τον εαυτό μας και την οικογένειά μας. Τι γίνετε όμως αν καταλήξει να είναι ένοπλη αυτοάμυνα;

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.