Defendu, 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος

Πού πρωτοδιδάχτηκε το “Defendu”; Που έλαβαν μέρος οι εκπαιδεύσεις στις ΗΠΑ και Καναδά; Πώς άλλαξε το πνεύμα με το οποίο διδασκόταν; Ποιοι άλλοι ασπάστηκαν το σύστημα; Ποια η διαφορά μεταξύ “Defendu” και “Defendo”;

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Οι βάσεις – Ην. Βασίλειο, ΗΠΑ, Καναδάς

Η αρχή του πολέμου εμφάνισε μεγάλες αδυναμίες στους συμμάχους και δημιούργησε την άμεση ανάγκη να δοθεί κάθε πλεονέκτημα στους στρατιώτες της συμμαχίας. Ακριβώς τέτοιο πλεονέκτημα βρέθηκε με το σύστημα του Φέρμπερν (Fairbairn). Ο ίδιος αμέσως κλήθηκε να εκπαιδεύσει τα Βρετανικά Κομάντο (British Commandos) μια θανατηφόρα εκδοχή του συστήματός του σε μυστικές σχολές στην Σκωτία (δείτε Section “D”).

Ήταν σε αυτές τις σχολές που ο Rex Applegate των Αμερικανικών δυνάμεων φοίτησε υπό τους Fairbairn και Sykes. Μέσω αυτού και άλλων εκπαιδευόμενων όπως τον Ταγματάρχη Άντονι Μπίντελ (Col. Anthony Biddle) διδάχθηκαν αυτές οι άκρως αποτελεσματικές δεξιότητες σε Αμερικανούς στρατιώτες όπως τους Πεζοναύτες (U.S. Marines) και Ανιχνευτές (Rangers – τις πρώτες ειδικές δυνάμεις των Η.Π.Α.) όπως και στα μέλη του Γραφείου Στρατηγικών Υπηρεσιών (O.S.S. – Office of Strategic Services) και, ακόμη αργότερα, στο νεοσύστατο F.B.I.

Με το που βγήκαν οι πρώτοι ικανοί δάσκαλοι από τις μυστικές σχολές της Σκωτίας οι Φέρμπερν και Σάικς μετατέθηκαν, ο Φέρμπερν στην Αμερική και ο Σάικς στην Υπηρεσία Ειδικών Επιχειρήσεων – Special Operations Executive (S.O.E.) όπου ανέλαβε την εκπαίδευση ατόμων αποκλειστικά για δράση πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

Η μυστική αποστολή του Φέρμπερν στην Οσάουα (Oshawa) του Καναδά, ήταν η εκπαίδευση ειδικών πρακτόρων στην «Βάση Χ» (Camp “X”) στο πώς να εξουδετερώνουν τον εχθρό γρήγορα και αθόρυβα με βάρβαρη αποτελεσματικότητα. Τελειώνοντας την εκπαίδευσή του στην «Βάση Χ», ο Φέρμπερν συνοδεύτηκε από τον Ρέξ Απελγκέιτ (Rex Applegate) για να δημιουργηθεί η «Βάση Β‘» (Camp “B”) στις Η.Π.Α., σήμερα γνωστό ως Κάμπ Ντέιβιντ (Camp David – Η εξοχική κατοικία του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου).

Η διδασκαλία του «Συστήματος Φέρμπερν» (The Fairbairn Fighting System) στην «Βάση Χ» σε συνδυασμό με τις πληροφορίες από πολλούς άλλους εκπαιδευτές από διάφορά τεχνικά υπόβαθρα και μαχητικές δεξιότητες που είχαν συγκεντρωθεί, αποτέλεσαν την αρχή της εξέλιξης του Defendu. Καθώς η Μάχη σώμα-με-σώμα και η Μάχη Κοντινής Εμβέλειας αναπτυσσόταν αυτή την περίοδο, εμπλουτίστηκε με δυτικές αρχές μάχης, τεχνοτροπίες και μεθοδολογία καταλήγοντας σε αυτό που οι συμμαχικοί στρατιώτες ονόμασαν στην «αργκό» “Defendo” (Ντιφεντο). Ενώ η ίδια η τέχνη δεν είχε κοινά με το “Defendo(Ντιφέντο) του Bill Underwood του Καναδά, η ονομασία χρησιμοποιείτο ευρέως από τους συμμαχικούς στρατιώτες.

Η Μεταπολεμική εξέλιξη του Ντιφέντου (Defendu)

Η συμμαχική νίκη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου σημείωσε και το τέλος της ευρύτατης διάδοσης και διδασκαλίας του Ντιφέντου (Defendu/Fairbairn System) στην Βόρεια Αμερική καθώς οι στρατιώτες επέστρεψαν στην κανονική τους ζωή και μόνο επαγγελματίες στρατιωτικοί έμειναν για να συνεχίσουν την εκπαίδευση.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Ντιφέντου υιοθετήθηκε από μεγάλο αριθμό αστυνομικών και κρατικών υπηρεσιών σε όλη την διάρκεια του «Ψυχρού πολέμου» στην βόρεια Αμερική και Ευρώπη.

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.