Σύνδεσμος H2H/CQC/CQB

Οι όροι H2H, CQC, CQB χρησιμοποιήθηκαν μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο από τις βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Κατά κανόνα ο Fairbairn, ο Sykes και ο Applegate θεωρούσαν οποιοιδήποτε συμπλοκή κάτω από 15 έως 18 μέτρα ως C.Q.C. (Close Quarters Combat).

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Μιλώντας πάντα σε σχέση με την μάχη, είχαν απόλυτο δίκιο μια και οι πολλές μάχες έλαβαν μέρος σε αυτές τις αποστάσεις σε πόλεις, προάστια και την ύπαιθρο. Αυτού του είδους μάχες έγιναν με χειροβομβίδες, Tommy guns (Πολυβόλα Thompson), σκαφτικά εργαλεία (μικρό φτυάρι) και σε αρκετές περιπτώσεις, κλομπ, ξιφολόγχες (από τους συμμάχους) και μαχαίρια όπως το Fairbairn/Sykes μαχαίρι μάχης και ακόμη στήθος με στήθος (Hand-to-Hand/Η2Η).

Διαχωρισμός και κατηγοριοποίηση

Μιλώντας πάντα αυστηρά μπορεί κανείς να χωρίσει τους τρόπους σε τρεις κατηγορίες:

  • H.2.H. (Hand to Hand / Στήθος-με-Στήθος)
  • C.Q.C. (Close-Quarters Combat / Άοπλη και Ένοπλη Μάχη Κοντινής Εμβέλειας έως και Στήθος-με-Στήθος)
  • C.Q.B. (Close-Quarters Battle / Ένοπλη Μάχη σε απόσταση)

H.2.H. (Hand to Hand / Στήθος-με-Στήθος) οριοθετείται από την άοπλη μάχη που λαμβάνει μέρος στήθος-με-στήθος και περιγράφει μια ομάδα τεχνικών που έχουν αναπτυχθεί να νικήσουν τον εχθρό με τα φυσικά όπλα (χέρια, πόδια κ.τ.λ). Αυτός είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούν πολίτες γενικά αλλά όχι αποκλειστικά για να λύσουν τις διαφορές τους.

C.Q.C. (Close-Quarters Combat)Το C.Q.C. (Close-Quarters Combat) και C.Q.B. (Close-Quarters Battle) είναι στρατιωτικοί όροι που ορίζουν το σύνολο του θέματος άοπλων & ενόπλων Combatives. Αυτοί οι όροι χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από την Βρετανική στρατιωτική διοίκηση.

Η ένοπλη και άοπλη μάχη καλύπτεται από το C.Q.C. με την χρήση πυροβόλων όπλων, όπλων κρούσης, αιχμηρών όπλων και όπλων προσαρμογής (καθημερινά αντικείμενα που σε έκτακτες ανάγκες χρησιμοποιούνται ως όπλα). Το H.2.H. (Hand to Hand / Στήθος-με-Στήθος) γενικά θεωρείται μέρος αυτού σήμερα, ενώ ο όρος C.Q.B. καλύπτει την ένοπλη μάχη (μια στρατιωτική συμπλοκή μεταξύ ομάδων στρατιωτών, πλοίων, αεροπλάνων, κ.λπ. με χρήση σκοπεύτρων). Όλα αυτά διδάσκονται σε ένα ενιαίο σύστημα το οποίο επιτρέπει στον έμπειρο ασκούμενο (επαγγελματία ή μη) τη δυνατότητα εύκολης μετάβασης από το ένα στο άλλο.

C.Q.B. (Close-Quarters Battle)Ουσιαστικά, το Civilian Combatives και το Street Combatives χρησιμοποιούν το στρατιωτικό C.Q.C. σε ηπιότερη μορφή για πολίτες και επαγγελματίες, προκειμένου να είναι αποτελεσματικό σε πραγματικές καταστάσεις αντίξοων συνθηκών απειλής και βίας που αντιμετωπίζουμε στη ζωή. Στο ανθρώπινο επίπεδο το C.Q.B. απαιτεί οπλισμένη ομαδική δράση και ως εκ τούτου ταιριάζει καλλίτερα σε αστυνομική και στρατιωτική χρήση.

Ωστόσο, επειδή το Combatives Group ασχολείται κυρίως με στην εκπαίδευση των πολιτών, υπάρχει μια μεγάλη συγκέντρωση στο κομμάτι του C.Q.C. Γίνεται εστίαση στις τεχνικές κρούσης με τα βασικά «σωματικά όπλα» και κάποια «εύκαιρα» όπλα. Το πρόγραμμα εκμάθησης διαρκεί από 9 μήνες έως 1 χρόνο ανάλογα με το επίπεδο των ασκούμενων, τις ικανότητές τους και το πόσο επιμελείς είναι.

Μέρος των ικανότερων απόφοιτων του C.Q.C. επιλέγεται από την ομάδα εκπαιδευτών του Combatives Group για το επόμενο επίπεδο, την κατάρτιση τους δηλαδή στις πολύ πιο έντονες και ευρύτερες πτυχές της γνωστικής βάσης του C.Q.C. που λαμβάνει μέρος στην Σχολή Εκπαιδευτών του Combatives Group.

Η Σχολή Εκπαιδευτών εστιάζει και σε όπλα που μπορεί να φέρουν επιτιθέμενοι, καθώς και σε ένα πλήθος ρίψεων, εξαρθρώσεων και τεχνικών πνιγμού και στραγγαλισμού. Διαρκεί από αρκετούς μήνες έως και 3 χρόνια έντονης εκπαίδευσης και διαρκούς προπόνησης, ανάλογα με το επίπεδο των ασκούμενων, τις ικανότητές τους και το πόσο επιμελείς είναι.

Μοιράσου το:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής στο σεμινάριο, δηλώνω ότι συμφωνώ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρατίθενται εδώ:

  • Οι αιτήσεις συμμετοχής θα κλείσουν 2 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
  • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Σαγιονάρες, Πετσέτα προσώπου
  • Προαιρετικός εξοπλισμός: Κάσκα, Μασέλα, Σπασουάρ.
  • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι οικονομικά εντάξει πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Παρέχονται τραπεζικός λογαριασμός και PayPal, μέσω email. Απόδειξη λαμβάνεται ηλεκτρονικά. Εδώ αναγράφονται οι τρόποι πληρωμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής.

Πληρωμή σεμιναρίου:

Οι πληρωμές συμμετοχής θα καταβάλλονται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου στη γραμματεία ή μέσω Paypal μέσω του ακόλουθου συνδέσμου (πληρωμή σεμιναρίου), στη διοργανώτρια εταιρεία Ανθρώπινη Ανάπτυξη ΑΜΚΕ – Human Development NPO. Μη πληρωμένες αιτήσεις θα θεωρηθούν άκυρες.

Η απόδειξη πληρωμής θα σταλεί ηλεκτρονικά στο δηλωμένο e-mail μετά το πέρας του σεμιναρίου. Πλήρης επιστροφή του καταβληθέντος ποσού γίνεται για ακυρώσεις συμμετοχής τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά με σχετικό email ή τηλεφωνικά.

ΟΡΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η ακύρωση πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της Φόρμας Ακύρωσης Συμμετοχής. Εναλλακτικά, καλέστε μας στο 210.80.47.244, εγκαίρως. Θυμηθείτε ότι η γραμματεία λειτουργεί καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 16:00.